Ξεσηκωμός των ΤΟΕΒ στην Αργολίδα, ζητούν λύσεις αντί για ευχές

Στην αντεπίθεση βγήκαν οι ΤΟΕΒ Αργολίδας και με κείμενο που έστειλαν στους βουλευτές του νομού καταλογίζουν σοβαρότατες ευθύνες, με δεδομένο ότι η κατάσταση των αρδευτικών υποδομών Αναβάλου, αλλά και συνολικά του αρδευτικού ζητήματος του νομού, είναι πλέον εκτός ελέγχου.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ήρας-Κουρτακίου, Γιώργος Πλατής, αναφερόμενος στο κοινό κείμενο των ΤΟΕΒ της Αργολίδας, που παραδόθηκε στους βουλευτές του νομού, εξηγεί στην «ΥΧ»: «Η κίνηση να προχωρήσουμε σε συνάντηση όλων των ΤΟΕΒ της Αργολίδας και των Ομάδων Άρδευσης και, εν συνεχεία, σε κοινή ανακοίνωση Δεκέμβριο μήνα καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.

Αυτήν τη στιγμή, όλα κρέμονται από μία κλωστή και εμείς νιώθουμε το βάρος της ευθύνης έναντι των μελών μας. Είναι η τελευταία γραμμή αμύνης μας και, φυσικά, περιμένουμε μόνο ουσιαστικές παρεμβάσεις. Η περιφέρεια, αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία πρέπει να σταθούν ουσιαστικοί αρωγοί των προσδοκιών μας. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».

Από την πλευρά του ΤΟΕΒ Ασίνης-Δρεπάνου, ο Βασίλης Λιαλιάτσης υπογραμμίζει ότι «είναι τραγικό να συζητάμε ακόμα τα αυτονόητα, όταν η αλλαγή στις κλιματολογικές συνθήκες αποτελεί πλέον ένα δεδομένο που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για στασιμότητα. Πρέπει να δώσουμε στους παραγωγούς την ανάσα που χρειάζονται».

Κανένα ενδιαφέρον

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της ανακοίνωσης που αναφέρεται στις ευθύνες της Περιφέρειας Πελοποννήσου: «Η περιφέρεια δεν επιδεικνύει κατ’ αρχήν κανένα ενδιαφέρον για τα χρονίζοντα υδατικά θέματα (υφαλμύρωση κ.λπ.).

Ταυτόχρονα, στο κεντρικό αντλιοστάσιο Αναβάλου αυτήν τη στιγμή έχει μείνει λειτουργική μόνο μία αντλία από τις πέντε, η κατάσταση στατικότητας του φράγματος και του αντλιοστασίου είναι άγνωστη, ενώ οι διαρροές στη μεταφορά του νερού μέσω της διαλυμένης διώρυγας είναι ίσως άνω του 50% του νερού που αντλείται, επιβαρύνοντας οικονομικά υπέρμετρα τους ΤΟΕΒ και εντέλει τα μέλη μας. Ο ΓΟΕΒ δεν έχει προσωπικό και χρηματοδότηση και την ίδια στιγμή, που η κατάσταση είναι έτσι, προκηρύσσεται έργο μεταφοράς νερού Αναβάλου σε νέες περιοχές. Ποιο νερό θα πάει; Αυτό που δεν επαρκεί για τους λειτουργούντες ΤΟΕΒ; Τι ποιότητας;».