Ξινόμαυροι οίνοι της Νάουσας παλαιωμένοι στον βυθό της Αράπιτσας

Με πυξίδα το κρασί και απώτερο στόχο την προσέλκυση τουριστών και ειδικότερα των οινόφιλων από κάθε γωνιά του κόσμου, όσο και αυτών που αρέσκονται στις γαστρονομικές αναζητήσεις, ο Δήμος Νάουσας, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Οινοπαραγωγών, τη Γαστρονομική Κοινότητα, την Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας και τους τοπικούς συλλόγους εμπόρων και καταστημάτων εστίασης, διοργανώνουν μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα οινική δράση.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί βύθιση φιαλών οίνου, παραγωγής Νάουσας, στον ποταμό Αράπιτσα, με σκοπό την υποβρύχια παλαίωση του κρασιού. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Τουρισμού, Εξωστρέφειας και Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου Νάουσας, Θεοδώρα Μπαλτατζίδου, η εκδήλωση βύθισης των φιαλών κρασιού εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Cult-Create που αφορά τις Δημιουργικές Βιομηχανίες και τον Δημιουργικό Τουρισμό. Έτσι, στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου δράσης του προγράμματος, όπως και του Φεστιβάλ Τρύγου που θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νάουσα, κατατέθηκε η πρόταση από τους οινοποιούς της περιοχής για τη συγκεκριμένη δράση, ώστε όλο αυτό να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για συνέργειες και για την προβολή της Νάουσας ως πόλης του οίνου και της γευσιγνωσίας.

«Για πρώτη φορά θα γίνει στην Ελλάδα παλαίωση οίνου μέσα σε ποτάμι. Σε λίμνη έχει γίνει, αλλά όχι σε ποταμό», αναφέρει η κα Μπαλτατζίδου και εξηγεί: «Η παλαίωση των κρασιών εξαρτάται από τη ροή του νερού, από τα ρεύματα και άλλες ειδικές συνθήκες του ποταμού. Εμείς ελέγξαμε σε ποιο σημείο του ιστορικού ποταμού της Αράπιτσας μπορεί να τοποθετηθεί το ειδικό κουτί από inox στο οποίο θα βάλουν από μια ετικέτα τα 19 επισκέψιμα οινοποιεία της περιοχής, αλλά και τη διαδικασία ελέγχου τους κάθε χρόνο».

Όπως λέει η αντιδήμαρχος, οι οινοποιοί είναι αυτοί που θα αποφασίσουν, μετά από τη σχετική παρακολούθηση, πόσα χρόνια θα απαιτηθούν για την παλαίωση των κρασιών στο νερό. «Στόχος είναι να προσελκύσουμε τους λάτρεις του κρασιού, οι οποίοι θα έχουν τη χαρά να δοκιμάσουν στο μέλλον πεπαλαιωμένα κρασιά, συνδυασμένα με την τοπική κουζίνα από φρέσκα προϊόντα παραγωγής της περιοχής μας. Ποιότητα, φυσική ομορφιά, ιστορία και παράδοση καθιστούν τη Νάουσα την πόλη του οίνου και των γεύσεων», κατέληξε η κα Μπαλτατζίδου.