Η ξηρασία προβληματίζει τους πατατοπαραγωγούς της ΒΔ Ευρώπης

-Διαφήμιση-

Παρόλο που οι καλλιεργούμενες με πατάτα εκτάσεις αυξήθηκαν φέτος κατά 2,2% (στα 6.111.900 στρέμματα) στις πέντε χώρες της Βορειοδυτικής Ευρώπης με τη μεγαλύτερη παραγωγή, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα επιτευχθούν οι μέσες αποδόσεις. Αυτό αναφέρεται στο τελευταίο μηνιαίο Δελτίο Τύπου της Ένωσης Πατατοπαραγωγών Βορειοδυτικής Ευρώπης (Northwestern European Potato Growers – NEPG). Η εικόνα που παρουσιάζει η καλλιέργεια είναι καλή, ωστόσο σε όλες τις περιοχές η ξηρασία και τα επίπεδα νερού είναι ο μεγαλύτερος προβληματισμός των παραγωγών.

Εκτός από τη Μ. Βρετανία, σημειώνεται πως όλες οι άλλες χώρες αύξησαν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις με βρώσιμη πατάτα (πλην πατατόσπορου), με το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης στη Γερμανία (3,6%). Στη Μ. Βρετανία, η διαθεσιμότητα καλού πατατόσπορου άλλαξε την αρχική τάση για αύξηση των στρεμμάτων, ενώ σε αυτό συνέβαλαν οι υψηλές τιμές πατατόσπορου και οι αντίξοες συνθήκες των προηγούμενων ετών.

Οι φυτεύσεις έγιναν στην ώρα τους και κάτω από καλές καιρικές συνθήκες, αλλά οι πρώτες εβδομάδες της καλλιεργητικής περιόδου ήταν πολύ ψυχρές. Στην πορεία, το θέμα του νερού, τα επίπεδα του υδροφόρου ορίζοντα, η ζέστη και η δυνατότητα άρδευσης αναδείχτηκαν σε κυρίαρχα ζητήματα. Ειδικά στο Βέλγιο, μόνο το 3%-4% της πατατοκαλλιέργειας είναι αρδευόμενο.

Τις προηγούμενες μέρες ξεκίνησαν οι φορτώσεις για τις πρώιμες βιομηχανικές πατάτες, καθώς, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η βιομηχανία διψάει για νέα σοδειά». Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν μέσες αποδόσεις στη Γερμανία και υψηλότερα από τον μέσο όρο στο Βέλγιο. Οι πρώτες δοκιμαστικές εξαγωγές πατάτας ανέρχονται σε 3,8 τόνους/στρέμμα για τις μη αρδευόμενες στο Βέλγιο και σε 4,2 τόνους/στρέμμα, κυρίως για αρδευόμενες, στη Γερμανία. Όμως, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, με την ξηρασία, η πρώτη ένδειξη είναι πως οι πρώτες πατάτες που συγκομίστηκαν μπορεί να είναι και αυτές με τις καλύτερες αποδόσεις.

Όχι μόνο οι παραγωγοί, αλλά και η αγορά προθεσμιακών συμβολαίων για την πατάτα εκφράζουν φόβους ότι οι πέντε χώρες μέλη της Ένωσης Πατατοπαραγωγών Βορειοδυτικής Ευρώπης (Γαλλία, Ην. Βασίλειο, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία) δεν θα έχουν τις μέσες κανονικές αποδόσεις.

Η NEPG επισημαίνει ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για τις αποδόσεις του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου. «Εάν δεν σημειωθούν αξιόλογες βροχοπτώσεις, μάλλον δεν είναι ρεαλιστικό να υπολογίζει κανείς σε μέσες αποδόσεις φέτος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Περιηγηθείτε στη νέα σελίδα του ypaithros.gr που αφορά την παραγωγική αλυσίδα και ενημερωθείτε άμεσα για o,τι νέο προκύπτει.

-Διαφήμιση-