Κτήμα «Ολύμπια Γη»: Από την Αρχαία Ολυμπία με εξαγωγές σε Ρωσία, Κίνα και Ολλανδία

Το «μπουτίκ» οικογενειακό οινοποιείο με γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες

Κτήμα «Ολύμπια Γη»: Από την Αρχαία Ολυμπία με εξαγωγές σε Ρωσία, Κίνα και Ολλανδία

Σημαντική θέση στις προτιμήσεις των φίλων του οίνου σε Ελλάδα και εξωτερικό, με πολλές διακρίσεις σε διεθνείς και εγχώριους διαγωνισμούς, κατέχουν τα κρασιά του Κτήματος «Ολύμπια Γη», το οποίο βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία, στην κοιλάδα του ποταμού Κλαδέου, μόλις δύο χιλιόμετρα μακριά από τον ιερό χώρο του Σταδίου.

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες της οικογένειας Λιαρομμάτη απλώνονται σε 100 στρέμματα, προσφέροντας τον εκλεκτότερο καρπό τους για την παραγωγή οίνων με απόλυτο σεβασμό στη φύση και τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με την Αμάντα Λιαρομμάτη, κάθε χρόνο εμφιαλώνονται 50.000 φιάλες κρασιού, εκ των οποίων οι 25.000 διοχετεύονται στην εγχώρια αγορά και οι υπόλοιπες 25.000 σε Ολλανδία, Ρωσία και Κίνα. «Είμαστε ένα οικογενειακό οινοποιείο, συνεχίζοντας την παράδοση των προγόνων μας, οι οποίοι πριν από 150 χρόνια ξεκίνησαν με την καλλιέργεια σταφιδαμπέλου και διάφορων ποικιλιών κρασοστάφυλων. Για εμάς, πρωτεύοντα ρόλο έχει να καλλιεργούμε σωστά αμπέλια, με φυσικό τρόπο, χωρίς λιπάσματα. Στο κτήμα καλλιεργούνται σήμερα γηγενείς ποικιλίες (Αγιωργίτικο, Ασσύρτικο, Μαλαγουζιά, Μοσχοφίλερο, Ροδίτη,) αλλά και διεθνείς (Merlot, Chardonnay, Syrah). Tο αργιλοπηλώδες έδαφος, σε συνδυασμό με το μικροκλίμα της περιοχής και τις μικρές στρεμματικές αποδόσεις των αμπελώνων, έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή άριστων σταφυλιών

Το οινοποιείο αποτελείται από δύο κτήρια, τα οποία περιβάλλονται από τον αμπελώνα του κτήματος. Στο πρώτο κτήριο βρίσκεται ο χώρος παραγωγής, ειδικά σχεδιασμένος ώστε να υποδέχεται τα σταφύλια κατευθείαν από τον τρύγο, με όλο τον απαραίτητο σύγχρονο εξοπλισμό. Στο δεύτερο κτήριο, ένα πετρόχτιστο αρχοντικό, βρίσκεται η υπόγεια κάβα, που σε σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας ωριμάζουν-παλαιώνουν τα ερυθρά κρασιά του κτήματος, αλλά και η μεγάλη σάλα γευσιγνωσίας, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει τα μυστικά των οίνων της.