Κτηνοτροφία: Καύσωνας στις ζωοτροφές, ξηρασία στη ρευστότητα

Παγιδευμένες μεταξύ υψηλού κόστους και στάσιμων τιμών οι μονάδες

Εναν μήνα μετά το δημοσίευμα της «ΥΧ» που προκάλεσε το ενδιαφέρον του κτηνοτροφικού τομέα για τα τιμολόγια-«φωτιά» σε ζωοτροφές και αναλώσιμα, που έχουν εκτινάξει το κόστος παραγωγής στις κτηνοτροφικές μονάδες, η εφημερίδα επανέρχεται στο κρίσιμο αυτό ζήτημα. Το… καυτό καλοκαίρι για τους κτηνοτρόφους συνεχίζεται, χωρίς να διαφαίνεται αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Μήνα με τον μήνα, όλο και περισσότεροι παραγωγοί εκφράζουν την αγωνία τους να κρατήσουν όρθιες τις εκμεταλλεύσεις τους. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από λίγες ημέρες ο τραπεζικός τομέας επέδειξε αντανακλαστικά, σε μια προσπάθεια να προσφέρει λύσεις στους παραγωγούς, ενόψει της ερχόμενης σεζόν. Οι ίδιοι, ωστόσο, απαντούν ότι «η χρηματοδότηση είναι για λίγους, οι πολλοί θα απορριφθούν» και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εάν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης του κλάδου.

«Αδύνατον να καλυφθεί το κόστος με τις τρέχουσες τιμές παραγωγού»

Ο Χάρης Λιούρης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Η Ένωση», εξήγησε με παραδείγματα την επιβάρυνση που έχουν επωμιστεί οι παραγωγοί όλων των ειδών εκτροφής.

Την ίδια στιγμή, όπως είπε, για ορισμένους κλάδους, όπως η πτηνοτροφία, η τιμή παραγωγού παραμένει αμετάβλητη: «Στην πτηνοτροφία, οι δαπάνες των ζωοτροφών αντιστοιχούν στο 80% του κόστους παραγωγής. Τους τελευταίους μήνες, αυτές οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 30%. Επομένως, μπορεί να γίνει αντιληπτή η τεράστια επιβάρυνση των μονάδων, από τη στιγμή που και η τιμή παραγωγού παραμένει αμετάβλητη για το ίδιο χρονικό διάστημα. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στις άλλες εκτροφές. Για παράδειγμα, στο μοσχάρι, από εκεί που ένας παραγωγός δαπανούσε για την πάχυνσή του περίπου 600 ευρώ, πλέον χρειάζεται 750 με 800 ευρώ».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ακόμα και στα πρόβατα, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκε η τιμή παραγωγού φέτος στο γάλα, θα χρειαζόταν μια επιπλέον αύξηση κατά 20% για να αντισταθμιστεί η επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής.

Σοβαρή έλλειψη ζωοτροφών στα νησιά

Δεν είναι μόνο οι αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών, αλλά και η έλλειψή τους, ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Σκαλοχωρίου Λέσβου, Στρατής Κυρατζής.

Όπως μας είπε, ορισμένα είδη ζωοτροφών αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, ενώ επεσήμανε ότι φέτος δεν υπάρχουν διαθέσιμες επαρκείς ποσότητες εισαγόμενων ζωοτροφών, γεγονός που συντελεί στην ανισορροπία της αγοράς: «Εκτός από την εκτίναξη των τιμών, υπάρχει σοβαρή έλλειψη σε ορισμένες ζωοτροφές, όπως για παράδειγμα στα πίτυρα. Επιπλέον, παρατηρούμε ότι φέτος είναι περιορισμένες οι ποσότητες εισαγόμενων ζωοτροφών που θα μπορούσαν να εξισορροπήσουν τις τιμές στην αγορά. Το τριφύλλι είναι μια τέτοια περίπτωση. Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες εκτάσεις για βόσκηση, εντείνουν τη δεινή θέση των κτηνοτρόφων».

Ανήσυχη η βιομηχανία γάλακτος, φόβοι για μαζικές αποχωρήσεις

Θορυβημένα από τις αρνητικές αυτές εξελίξεις στο κόστος παραγωγής των κτηνοτροφικών μονάδων εμφανίστηκαν στελέχη της βιομηχανίας γάλακτος, αδυνατώντας να βρουν άμεση λύση. Οι ίδιοι δήλωσαν ότι προτίθενται να στηρίξουν τους παραγωγούς, ιδιαίτερα όσους είναι περισσότερο ευάλωτοι στην παρούσα συγκυρία.

Σε δηλώσεις του στην «ΥΧ», ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ, Κώστας Χατζάκος, ανέφερε: «Φυσικά και γνωρίζουμε την κατάσταση και μας ανησυχεί. Όλες οι εκμεταλλεύσεις, αλλά ιδίως οι αγελαδοτροφικές μονάδες, αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα από την αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές. Διανύουμε μια όχι ευνοϊκή συγκυρία για τη βιομηχανία, όπου η ζήτηση του νωπού γάλακτος εμφανίζει τάσεις μείωσης και η αγορά βιώνει παρατεταμένη πίεση. Προσπαθούμε να στηρίζουμε έμπρακτα με βιώσιμες τιμές παραγωγού τους αγελαδοτρόφους, ιδιαίτερα δε όσους υφίστανται μεγαλύτερες πιέσεις αυτή την περίοδο. Για παράδειγμα, μικρότερες μονάδες και νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι, που βρίσκονται στη διαδικασία αποπληρωμής των επενδύσεών τους, χρειάζονται στήριξη, ώστε να παραμείνουν στο επάγγελμα».

Την ίδια ανησυχία εξέφρασαν και άλλοι εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών στην «ΥΧ», ιδιαίτερα ενόψει της ερχόμενης γαλακτοκομικής περιόδου. Το θετικό μομέντουμ των εξαγωγών φέτας αναμένεται να διατηρήσει τη ζήτηση για γάλα σε σταθερά υψηλά επίπεδα, ενώ ήδη έχουν συζητηθεί αυξήσεις στα συμβόλαια αιγοπρόβειου γάλακτος. Ωστόσο, με την υπάρχουσα κατάσταση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην ικανοποιηθούν οι επιχειρήσεις στην προσπάθεια εξασφάλισης των αναγκαίων ποσοτήτων.

Από τις πιο ακριβές στην ΕΕ οι ζωοτροφές για τον Έλληνα κτηνοτρόφο

Βάσει στοιχείων της Eυρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), οι κτηνοτρόφοι στην Ελλάδα προμηθεύονται ορισμένες από τις πιο ακριβές ζωοτροφές σε σχέση με τους συναδέλφους τους στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, σε βασικούς τύπους ζωοτροφών για τις οποίες υπάρχουν συγκρίσιμες τιμές και με άλλες χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα είναι η πέμπτη ακριβότερη χώρα στα συμπληρώματα πάχυνσης μοσχαριών και στην πλήρη ζωοτροφή για όρνιθες ωοτοκίας.

Ακόμη χειρότερες είναι οι επιδόσεις της χώρας μας στα συμπληρώματα γαλακτοφόρων αγελάδων, στην πλήρη ζωοτροφή πάχυνσης χοίρων και στην πλήρη ζωοτροφή πάχυνσης πουλερικών. Τα στοιχεία αφορούν το 2020, επομένως γίνεται αντιληπτό ότι στις ήδη τσουχτερές τιμές ήρθαν να προστεθούν οι ανατιμήσεις των τελευταίων μηνών, κάνοντας την κατάσταση αφόρητη για τις κτηνοτροφικές μονάδες.

Πρωτοβουλία κτηνοτροφικών συλλόγων για πανελλαδική σύσκεψη

Υπό τις δυσμενείς αυτές συνθήκες για τους κτηνοτρόφους, κτηνοτροφικοί σύλλογοι από τη Θεσσαλία και τη Β. Ελλάδα ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την πραγματοποίηση ευρείας συνάντησης κτηνοτρόφων από όλη τη χώρα. Η συνάντηση θα έχει κεντρικό θέμα την αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω των ζωοτροφών.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Τυρνάβου, Αργύρης Μπαϊρακτάρης, «οι μονάδες μας επιβιώνουν οριακά. Δεν γνωρίζουμε πόσοι θα είμαστε σε θέση να παραγάγουμε γάλα και κρέας μετά το καλοκαίρι. Οι κτηνοτρόφοι έχουν στεγνώσει. Εκτός από το κόστος των ζωοτροφών, αντιμετωπίζουν πιέσεις από άλλους πιστωτές, που τους έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Θα πρέπει όλα τα θέματα που απασχολούν τη ζωική παραγωγή να τεθούν σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή στον πρωθυπουργό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ενδιαφέρον για συμμετοχή στη συνάντηση είναι ζωηρό, καθώς δεκάδες κτηνοτρόφοι και σύλλογοι από Κρήτη, Θεσσαλία, Λέσβο και Μακεδονία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να παρευρεθούν στο γεγονός. «Υπάρχουν βοοτρόφοι, προβατοτρόφοι και χοιροτρόφοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν» πρόσθεσε ο Θεσσαλός κτηνοτρόφος.

Όπως διευκρίνισε, η συνάντηση είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στις αρχές Αυγούστου, πιθανότατα στη Θεσσαλία, και θα στηριχθεί από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας και τους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Πέκα Πεσόνεν
«Η τρέχουσα τάση οδηγεί σε άνοδο του κόστους παραγωγής»

Η «ΥΧ» επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα των πανευρωπαϊκών αγροτικών οργανώσεων COPA-COGECA, Πέκα Πεσόνεν, για το θέμα. Ο ίδιος εμφανίστηκε πλήρως ενημερωμένος, ενώ προχώρησε στο εξής σχόλιο: «Δυστυχώς, η τρέχουσα πολιτική σκέψη και τάση στην ΕΕ είναι προς την κατεύθυνση αύξησης του κόστους παραγωγής, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση προϊόντων ζωικής προέλευσης. Η αντίληψη αυτή κινείται στη λογική της στρατηγικής “Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο” που οδηγεί κατά την εκτίμησή μας, αναπόφευκτα, σε μείωση της κατανάλωσης προϊόντων κτηνοτροφίας, αλλά και της χρήσης εισροών (λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων κ.λπ.).

Παλαιότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρούσε σε παρεμβάσεις εξορθολογισμού των τιμών, όταν αυτές ξέφευγαν. Πλέον, αυτό δεν συμβαίνει», συμπλήρωσε με νόημα. Σε ερώτημα αν ένα κράτος-μέλος μπορεί να χορηγήσει ενισχύσεις για αγορά ζωοτροφών, ο ίδιος δήλωσε με σαφήνεια ότι «απαγορεύεται από το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ ένα κράτος-μέλος να επιχορηγήσει μια εισροή με οποιονδήποτε τρόπο, καθώς αποτελεί παραβίαση του ενωσιακού ανταγωνισμού».

Ο ίδιος θεωρεί ότι ακόμη και αν εφαρμοζόταν ένα τέτοιο μέτρο, θα ήταν αναποτελεσματικό, καθώς η ωφέλεια προς τους κτηνοτρόφους θα χανόταν και θα διοχετευόταν σε άλλες κατευθύνσεις.

ΣΕΚ: «Η κατάσταση είναι οριακή, θα πρέπει να δοθεί λύση από τον πρωθυπουργό»

Δηλώσεις στην «ΥΧ» παραχώρησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Τάκης Πεβερέτος, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις είναι οριακή: «Το κόστος παραγωγής στο αγελαδινό γάλα βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στα 43 λεπτά/κιλό και στο πρόβειο γάλα στο 1,2 ευρώ/κιλό. Η κτηνοτροφία απειλείται άμεσα με κατάρρευση. Οι αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, η σόγια έχει φτάσει σε πολλές περιπτώσεις τα 65 λεπτά/κιλό, αυτές τις μέρες αγοράζει ο κτηνοτρόφος καλαμπόκι στα 33 λεπτά κ.ο.κ. Το ίδιο ισχύει και για τα αναλώσιμα. Θα επιδιώξουμε άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, καθώς η κατάσταση στον κλάδο είναι οριακή», τόνισε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ΣΕΚ έχει προτείνει δέσμη μέτρων ελάφρυνσης και στήριξης των κτηνοτροφικών μονάδων, που περιλαμβάνει:

1) Μείωση του ΦΠΑ των βασικών ζωοτροφών από το 13% στο 6%, έστω και προσωρινά, μέχρι να υποχωρήσουν οι τιμές.

2) Να δοθεί ενίσχυση στο πετρέλαιο. «Οι κτηνοτρόφοι στη Ρουμανία προμηθεύονται πετρέλαιο στα 70 λεπτά και εμείς σε υπερδιπλάσιο κόστος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

3) Κατάργηση πρόσθετου ΕΝΦΙΑ σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

4) Μείωση κρατήσεων για ασφάλιση ΕΛΓΑ. 5) Κατάργηση κρατήσεων υπέρ σχεδίων βόσκησης, αποκομιδής νεκρών ζώων κ.ά. τέτοιων πρόσθετων επιβαρύνσεων που πλέον έχουν γίνει δυσβάσταχτες για τους κτηνοτρόφους.

6) Μείωση φορολογικού συντελεστή που σήμερα είναι στο 22% για έσοδα άνω των 10.000 ευρώ, σε βιώσιμα επίπεδα.

7) Να δοθεί ανάσα στους κτηνοτρόφους με κόκκινα δάνεια και ουσιαστική δυνατότητα αποπληρωμής τους.

8) Ο τραπεζικός τομέας να στηρίξει επί της ουσίας τους κτηνοτρόφους με πραγματικά βιώσιμους όρους

Σύγκριση τιμών ζωοτροφών Ελλάδας VS υπόλοιπης ΕΕ – 2020

Είδος ζωοτροφής (ενσακισμένη)

Μέση τιμή σε ευρώ/100kg

Κατάταξη

Συμπλ. πάχυνσης μοσχαριών

40,05

5η πιο ακριβή

Συμπλ. γαλακτοφόρων αγελάδων

39,37

πιο ακριβή

Πλήρης, πάχυνσης χοίρων

48,02

πιο ακριβή

Πλήρης, πάχυνσης πουλερικών

43,84

πιο ακριβή

Πλήρης, όρνιθες ωοτοκίας (σε κλωβό)

38,91

5η πιο ακριβή

Πηγή: Eurostat, επεξεργασία «ΥΧ»