Κτηνοτροφικό καλαμπόκι: Χωρίς μεγάλες διαφοροποιήσεις στο ξεκίνημα

Ξεκίνησαν οι πρώτες κοπές αραβοσίτου για ενσίρωμα, σε μια χρονιά όψιμη σε σχέση με τα συνήθη δεδομένα. Αυτό, σύμφωνα με όσους μίλησαν στην «ΥΧ», οφείλεται σε δύο λόγους: Πρώτον, στις καθυστερημένες ανοιξιάτικες σπορές και δεύτερον στις πρόσφατες βροχοπτώσεις, που διέκοψαν ή πήγαν πίσω την έναρξη της διαδικασίας.

Πάντως, στο ξεκίνημα των ενσιρώσεων δεν διαφαίνεται κάποια ιδιαίτερη μεταβολή όσον αφορά στην τιμή του προϊόντος, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 3,5-4 λεπτών / κιλό και αυτό παρά τις θετικές ενδείξεις για άνοδο των τιμών στην αγορά του αιγείου και πρόβειου γάλακτος. Ορισμένοι παραγωγοί, πάντως, ανέφεραν ότι προτίμησαν να μειώσουν την παραγωγή για ενσίρωμα και να ενισχύσουν αυτήν που θα πάει για καρπό.

Πήγαν πίσω τις κοπές οι βροχές

«Ξεκινήσαμε δειλά – δειλά πριν από λίγες μέρες», δήλωσε στην «ΥΧ» ο αγελαδοτρόφος από τις Σέρρες, Γιάννης Τσιτσιλίδης. «Υπάρχει μια καθυστέρηση σε ορισμένες περιοχές κατά πέντε ημέρες λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνεταιρισμού ΘΕΣγη, Παναγιώτης Καλφούντζος, ενώ ο ιδιοκτήτης βιοτεχνίας ενσιρώματος από τη Θεσσαλονίκη, Κώστας Φουντούκης, τονίζει πως «κανονικά θα είχαμε ξεκινήσει νωρίτερα, όμως λόγω συνθηκών μπήκαμε για κοπές την περασμένη Τρίτη. Η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι πήγαν πίσω οι σπορές την άνοιξη, λόγω έλλειψης βροχών».

Στην Αλίαρτο Βοιωτίας, η συγκομιδή μόλις που είχε προλάβει να ξεκινήσει προτού διακοπεί, σύμφωνα με τον παραγωγό ενσιρώματος και ιδιοκτήτη κτηνοτροφικής μονάδας, Βασίλη Παναγιώτου: «Είχαμε ξεκινήσει λίγες μέρες, αλλά οι βροχές σταμάτησαν τη διαδικασία. Αυτήν τη στιγμή (σ.σ. 10/8) ο καιρός είναι καλός, οπότε θα μπούμε και πάλι στα χωράφια σε λίγες μέρες».

Μικρή διαφοροποίηση από τις περσινές τιμές

Στα ίδια επίπεδα βρίσκονται και φέτος οι τιμές. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού ΘΕΣγη, Παναγιώτης Καλφούντζος, «η τιμή ξεκινά από 3,5 λεπτά ενώ σε αρκετές περιπτώσεις διαμορφώνεται στα 3,8 λεπτά». «Αυτήν τη στιγμή αγοράζουμε στα 4 λεπτά/κιλό, αλλά έχει περιοχές που πουλάνε από 3,5 έως 3,7 λεπτά τα πρώιμα», ανέφερε ο κ. Φουντούκης από τη Θεσσαλονίκη. Από την πλευρά του, ο Γιάννης Τσιτσιλίδης από τις Σέρρες προσδιόρισε το εύρος της τιμής στα ίδια επίπεδα με πέρσι, δηλαδή από 3,7 έως 3,9 λεπτά το κιλό.

Ως προς τις αποδόσεις, ο ίδιος αναφέρθηκε σε μικρή μείωση σε ορισμένα αγροτεμάχια: «Εκτιμώ ότι οι αποδόσεις είναι μειωμένες κατά 10% μεσοσταθμικά σε ορισμένα χωράφια, γιατί το καλοκαίρι δεν έβρεξε. Αν εξαιρέσουμε μικρά χωράφια, που πότιζαν μέσω ΤΟΕΒ, στις πιο μεγάλες εκμεταλλεύσεις και σε όσους μας ποτίζουμε με γεωτρήσεις υπάρχουν αυτές οι απώλειες. Αυτό σημαίνει ότι στα χωράφια που παρατηρείται μείωση, αυτή κυμαίνεται από 500 έως 800 κιλά το στρέμμα», σημείωσε.

Ο ίδιος απέδωσε τη μείωση στο γεγονός ότι δεν έπεσαν οι απαραίτητες βροχές που χρειάζονταν τα φυτά. Ικανοποιημένος από τις αποδόσεις δήλωσε ο κ. Καλφούντζος, προσδιορίζοντάς τις στους 7 τόνους ανά στρέμμα. Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιώτου εκτίμησε ότι «οι αποδόσεις κυμαίνονται από 6 έως 8 τόνους ανά στρέμμα, με μια μερίδα παραγωγών να βλέπουν μείωση έως και 1.000 κιλά ανά στρέμμα».