Κτηνοτροφικό μπιζέλι: Μια καλλιέργεια-κλειδί τόσο για το ζώο, όσο και για το χωράφι

Το κτηνοτροφικό μπιζέλι είναι μία σταθερή καλλιέργεια στην ελληνική επικράτεια. Έχει πολλαπλές δυνατότητες και εφαρμογές στον αγροτικό τομέα και μπορεί να δώσει εναλλακτικές λύσεις, με περιβαλλοντικό και παραγωγικό αποτύπωμα.

Στη χώρα μας σήμερα καλλιεργούνται περίπου 125.000 στρέμματα με μπιζέλι και, όπως μας ενημερώνει ο Δρ. Δημήτρης Μπεσλεμές, γεωπόνος της Άλφα Seeds, «για την τρέχουσα περίοδο δεν προβλέπονται μεγάλες αλλαγές και οι εκτάσεις θα κρατηθούν στα ίδια επίπεδα. Το φυτό έχει μία σταθερή αγορά από παραγωγούς και γεωπόνους που το γνωρίζουν καλά. Χρησιμοποιείται για την ξεκούραση των χωραφιών και τον εμπλουτισμό του χώματος με άζωτο για την επόμενη καλλιέργεια».

Δίνοντας κάποια τεχνικά στοιχεία, ο κ. Μπεσλεμές αναφέρει ότι «μπορεί να δώσει 7 έως 8 μονάδες αζώτου στο στρέμμα, κάτι το οποίο συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των εισροών, αλλά και στον εμπλουτισμό του εδάφους με οργανική ουσία, όταν πρόκειται για χλωρή λίπανση».

 

Στόχος η παραγωγή σπόρου με περισσότερη πρωτεΐνη

Το σύνολο της παραγωγής κατευθύνεται για σανό και παράλληλα υπάρχει δυνατότητα συνδυασμού με αγρωστώδη, για παραγωγικότερη και ποιοτικότερη σύνθεση της ζωοτροφής. Δίνοντας μία άλλη διάσταση στον τομέα της βελτίωσης, των σπόρων ο κ. Μπεσλεμές μας εξηγεί ότι ο στόχος των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο είναι να δημιουργήσουν μικρόσωμες ποικιλίες, με τάση στην παραγωγή καρπού με περισσότερη πρωτεΐνη. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο κ. Μπεσλεμές δηλώνει ότι η περιεκτικότητα του καρπού σε πρωτεΐνη ξεπερνά το 24%.

Στις αποδόσεις του μπιζελιού, που μπορούν να ξεπεράσουν ακόμα και τον έναν τόνο/στρέμμα, αναφέρθηκε ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, παραγωγός από το Καλλιφώνι Καρδίτσας. «Ο σανός μπορεί να ξεπεράσει τα 1.000 κιλά το στρέμμα ανάλογα φυσικά με τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν». Όμως, όπως αναφέρει, το φυτό δεν είναι ανθεκτικό στον παγετό, ειδικά πάνω στην ανθοφορία. Ο ίδιος ασχολείται και με τη σποροπαραγωγή, με μία μέση απόδοση περίπου στα 200 κιλά σπόρου το στρέμμα και τιμή πώλησης στα 45 λεπτά το κιλό.