Τα άμεσα μέτρα ενίσχυσης των αιγοπροβατοτρόφων ανακοίνωσε ο Τσίπρας (upd)

Στην σημασία και αξία των υγιών συνεταιριστικών σχημάτων στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός μιλώντας νωρίτερα στα μέλη του ΑΓΣ Καλαβρύτων. Παράλληλα, μίλησε για τις ενισχύσεις που αναμένονται τις επόμενες ημέρες υπέρ τω κτηνοτρόφων της χώρας.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ

Ειδικότερα, όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, πριν τα Χριστούγεννα θα καταβληθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση (de minimis) σε περίπου 40 με 45.000 αιγοπροβατοτρόφους των ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών, ύψους 42 εκατ. ευρώ. Όπως εξήγησε η ενίσχυση αντιστοιχεί σε περίπου 1.000 ευρώ ανά επιχείρηση με 200 αιγοπρόβατα.

Ακόμη, σημείωσε ότι πριν τις γιορτές θα καταβληθεί η Εξισωτική Αποζημίωση, η οποία αυξήθηκε κατά 17 εκατ. ευρώ σε σχέση με την πρόσκληση. Αυτό σημαίνει ότι θα καταβληθούν συνολικά 247 εκατ. ευρώ.

Στα άμεσα μέτρα υπέρ της ελληνικής κτηνοτροφίας, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως οργανώνεται το νέο πλαίσιο για την οργάνωση των σταβλικών εγκαταστάσεων, ενώ η κυβέρνηση προχωρά σε κινήσεις για την στήριξη του ελληνικού γιαουρτιού. Όπως αποκάλυψε, το ΥΠΑΑΤ ετοιμάζει φάκελο υποστήριξης της κατοχύρωσής του ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης.

«Επίσης, προχωράμε σε προγράμματα για τη διάθεση ποσοτήτων τυροκομικών προϊόντων σε ευπαθείς ομάδες και ιδρύματα» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με το ίδιο, εξετάζεται η δυνατότητα το διάθεσης της φέτας και της γραβιέρας, μέσω των δωρεάν γευμάτων που δίνονται σε σχολεία, μέσω των προγραμμάτων σίτισης σε μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά και μέσω του ταμείο προς απόρους. «Αυτά τα γεύματα, αυτά τα προϊόντα να προέρχονται αποκλειστικά από κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς» εξήγησε.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε, όπως είπε, στα καρτέλ γάλακτος. «Κάποια συμφέροντα στον τόπο μας λειτούργησαν ως καρτέλ στριμώχνοντας τον αδύναμο κρίκο της παραγωγής. Πολιτική μας βούληση, αυτό να μην το επιτρέψουμε» σημείωσε, και κάλεσε τον αγροτικό κόσμο σε συνεργασία.

Επιλέξιμοι είναι οι αιγοπροβατοτρόφοι όλων των περιοχών, με 20 ζώα και άνω, εφόσον έχουν παραδώσει γάλα. Η ενίσχυση δίνεται για τα θηλυκά αιγοπρόβατα άνω του 1 έτους. Η χορήγησή της είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Πέρα από τα θεσμικά μέσα, χρειάζεται να εμφυσήσουμε ξανά τη μεγάλη αξία του συνεταιρισμού και της αλληλεγγύης. Το νέο παραγωγικό μοντέλο πρέπει να στηρίζεται ξανά στο υγιή συνεταιρισμό» τόνισε ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε:  «Δεν έχουμε ως αξία την αρπακτή και εφήμερο, αλλά να φτιάξουμε υποδομές για τον τόπο μας, που θα μείνουν για την επόμενη μέσα. Θα συνεχίσουμε μέσα από το διάλογο και την συνεργασία. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα τον δύσκολο, για να δώσουμε ώθηση στα πιο σημαντικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα που έχουμε».

«Σήμερα που βάζουμε τα θεμέλια του νέου παραγωγικού μοντέλου, η ενθάρρυνση νέων συνεταιριστικών εγχειρημάτων και η ενίσχυση των υπαρχόντων, είναι για μας προτεραιότητα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. «Η Ελλάδα δεν μπορεί άλλο να επιτρέπει την υποβάθμιση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Δεν γίνεται να αφήνονται στην τύχη τους τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Δεν γίνεται να αφήνονται έρμαιο μεγάλων συμφερόντων οι μικροί παραγωγοί. Δεν γίνεται να κινούμαστε χωρίς μια εθνική στρατηγική στοχευμένης ενίσχυσης της εγχώριας αγροτικής παραγωγής».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σημαντικές τομές που έγιναν για την στήριξη του αγροτικού κόσμου. Όπως σημείωσε μέσα στον Νοέμβριο μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές για την κύρια σύνταξη των αγροτών από το 18% στο 12%.  «Κάποιος που έχει εισόδημα 10.000 το χρόνο, θα πληρώσει 600 ευρώ λιγότερα το 2019» εξήγησε. Και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση κατάργησε το τέλος επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες.

Ο πρωθυπουργός, όμως, μίλησε και για τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Όπως εξήγησε, το 2016 νομοθετήθηκε ο συνεταιριστικός νόμος, ενώ από εκείνη την χρονιά διευρύνθηκε και αυξήθηκε η ενίσχυση των ζωοτροφών, στοχεύοντας στην ενίσχυση του κλάδου της κτηνοτροφίας. Το 2017, συνέχισε, νομοθετήθηκε η υποχρέωση πληρωμής εντός 60 ημερών για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα ανάμεσα σε αυτά και τα γαλακτοκομικά αλλά και το ελληνικό σήμα στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο κρέας.

Αναφέρθηκε δε στην τάξη που μπήκε στις πληρωμές τόσο των ενισχύσεων όσο και των προγραμμάτων (όπως η Βιολογική Κτηνοτροφία).

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις ενέργειες για την ποιοτική αναβάθμιση των ελέγχων στο φρέσκο γάλα και στη μεταποίηση γάλακτος και κρέατος.

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε: 

Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται αυτή την ώρα τον Αγροτικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων και έχει σύσκεψη με το προεδρείο του Συνεταιρισμού. Κατόπιν θα μιλήσει σε κτηνοτρόφους, μέλη του συνεταιρισμού, ενώ θα συναντηθεί και με τον δήμαρχο Καλαβρύτων, Γιώργο Λαζουρά.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός απέδωσε φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες Καλαβρυτινούς από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 13 Δεκεμβρίου του 1943, καταθέτοντας λουλούδια στον τόπο της θυσίας, στον λόφο του Καπή. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον δήμαρχο Καλαβρύτων, Γιώργο Λαζουρά.

Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου να δούμε με ένα συντεταγμένο τρόπο, πώς θα προχωρήσει αυτή η υπόθεση που είναι πολλών χρόνων, δεκαετιών. Έχουμε καταλήξει σε ένα ομόφωνο από ότι καταλαβαίνω πόρισμα και θα συνεννοηθώ με τον πρόεδρο της Βουλής, αμέσως μόλις ανοίξει μετά τις γιορτές η Βουλή, να βάλει μπροστά, να συζητηθεί στην Ολομέλεια και να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει. Αν υπάρχει ομοψυχία και ομοφωνία βοηθάει αυτό, διότι είναι και οι αποζημιώσεις και το δάνειο. Νομίζω ότι ο νομικός δικαιάκος πολιτισμός μας δίνει λύσεις.

Εάν δεν αναγνωρίζεται από την άλλη πλευρά, να βρούμε ένα τρόπο συμφωνημένα, εφόσον υπάρχει μία διαφωνία ως προς αυτό, να δούμε με ποιο τρόπο θα λύσουμε αυτήν τη διαφωνία. Διότι, κατά τη δική μας εκτίμηση δεν έχει να κάνει με το ύψος των αποζημιώσεων, είναι πάνω από όλα ηθικό χρέος, όχι μόνο απέναντι στο ελληνικό λαό, αλλά απέναντι σε όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Η απειλή είναι κοινή για όλους τους λαούς και βλέπουμε ότι αυτές τις μέρες αυτή η ιδεολογία του μίσους πάει να μολύνει ακόμα και την ελληνική κοινωνία που έχει πίσω της όλη αυτή τη βαριά ιστορική παρακαταθήκη των δεκάδων χιλιάδων θυσιών, των νεκρών στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Αυτό είναι το πιο ανησυχητικό και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. ‘Αρα έχουμε ηθικό χρέος και να θυμόμαστε και να διεκδικούμε, προσθέτοντας ότι «στις μέρες μας είναι καλό να επισημαίνουμε την ιστορία του τόπου μας και στα νέα παιδιά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ