Κυκλική οικονομία, καινοτομία και τέχνη από οινοποιείο της Χαλκιδικής

Είναι γνωστό πως η τέχνη έχει τη δύναμη να ευαισθητοποιήσει πολλαπλά τους ανθρώπους και μπορεί να λειτουργήσει ως ένα μέσο καλλιέργειας σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Την ίδια ώρα, στις παγκόσμιες τάσεις για την αειφόρο ανάπτυξη επικρατεί η φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας, όπου στην ουσία της αποστολής της αναδεικνύονται νέα μοντέλα, πρακτικές και ιδέες για την επανάχρηση υλικών και προϊόντων. Το οινοποιείο Domaine Agrovision στην Ιερισσό Χαλκιδικής, που αποτελεί μέρος ενός ομίλου εταιρειών με πολυσχιδή δραστηριότητα, φαίνεται να ακολουθεί πιστά τις παραπάνω αρχές.

Ο συγκερασμός της κυκλικής οικονομίας και του σχεδιασμού προϊόντων, των οποίων η προστιθέμενη αξία αποδίδεται στην κοινωνία, η διαχείριση των διατροφικών απορριμμάτων και ειδικότερα η αξιοποίηση των οινικών αποβλήτων, με οικονομικούς όρους, αλλά και η κοινωνική καινοτομία και δημιουργικότητα μέσα από την ευρηματικότητα της τέχνης αποτελούν τις ιδεολογικές αρχές της εταιρείας Domaine Agrovision.

Όπως σημειώνει ο χημικός και γενικός διευθυντής της επιχείρησης, Άγγελος Ζαμάνης, οι αξιακές αρχές της βασίζονται σε μια τριπλέτα στόχων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση των υπολειμματικών αποβλήτων και, τέλος, την αύξηση της έμμεσης κερδοφορίας της και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Μέσα από αυτήν την αξιακή ομάδα, ως πρώτη δράση δημιουργήσαμε ένα δίκτυο συνεργαζόμενων επιχειρήσεων κυκλικής οικονομίας στον Δήμο Αριστοτέλη, οι οποίες παράγουν νέα τρόφιμα από τα οργανικά μας υποπροϊόντα, με ιδιαίτερη απήχηση και επιτυχία. Στη συνέχεια, με τη συνεργασία των εργαζομένων στο οινοποιείο, αλλά και κατοίκων, από την ανακλύκλωση των αμπελουργικών υποπροϊόντων τα μετατρέψαμε σε χρήσιμα υλικά τα οποία και αποδώσαμε στην τοπική κοινωνία» αναφέρει ο κ. Ζαμάνης.

Κατά αυτόν τον τρόπο, από υλικά αμπελουργικού και οινικού τομέα, όπως τα παλιά βαρέλια και τους στύλους στήριξης των αμπελιών, δημιουργήθηκαν βάσεις στάθμευσης ποδηλάτων, οι οποίες διατέθηκαν στην τοπική κοινωνία. Οι βάσεις τοποθετήθηκαν στον αστικό ιστό, σε σχολεία και σε ποδηλατικές και περιπατητικές διαδρομές του Δήμου Αριστοτέλη.

Είναι αξιοσημείωτο πως η αποστολή της κυκλικής οικονομίας για τη μείωση των απορριμμάτων στον τομέα του οίνου «κούμπωσε» και στην τέχνη. Εκτός από τις βάσεις ποδηλάτων, οι άνθρωποι του οινοποιείου στην Ιερισσό έχουν φτιάξει και πίνακες από φελλούς των μπουκαλιών των κρασιών, διακοσμητικά και άλλα μικρά έργα τέχνης.

Επόμενος στόχος

«Επόμενη δράση, που πιστεύω ότι θα γίνει πολύ σύντομα, θα είναι η δημιουργία ενός πάρκου κυκλικής οικονομίας στην περιοχή», ανακοινώνει ο κ. Ζαμάνης για τα φιλόδοξα σχέδια της εταιρείας. Η Agrovision δραστηριοποιείται από το 2011 στην Ελλάδα. Εκτός του οινοποιείου, ασχολείται με την ελαιοκαλλιέργεια, την ελαιοποίηση και την τυποποίηση για τη δημιουργία ενός premium ελαιολάδου, αλλά και την παραγωγή λεβάντας σε μορφή ξηρής δρόγης. «Η Agrovision είναι κατά 98% εξαγωγική εταιρεία, με κύρια αγορά τη Γαλλία», καταλήγει.