Τρέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα η Κύπρος μετά το φιάσκο με την απώλεια του χαλουμιού

ktinotrofia-xaloumi
  • Βρετανική εταιρεία κέρδισε δικαστικώς το εμπορικό σήμα του προϊόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο
  • Το ζήτημα με τις αναλογίες πρόβειου, κατσικίσιου και αγελαδινού γάλακτος

Aλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η κωλυσιεργία της κυπριακής κυβέρνησης που οδήγησε τη χώρα στο να απωλέσει το εμπορικό σήμα του χαλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να βάλλουν κατά των χειρισμών που συνετέλεσαν στο «φιάσκο», ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε στα κυπριακά μέσα ότι η χώρα έχει ήδη προχωρήσει στην υποβολή νέας αίτησης για την εγγραφή του εμπορικού σήματος στη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου, ο μεγάλος αριθμός υποθέσεων, τις οποίες χειρίζεται προς υπεράσπιση των εμπορικών σημάτων για το χαλούμι «είναι αποτέλεσμα στοχευμένων επιθέσεων εναντίον του εθνικού προϊόντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες προσβλέπουν σε απόσυρση του φακέλου που υπέβαλε η χώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατοχύρωση του χαλουμιού ως Προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης τον Ιούλιο του 2014».

Ο συγκεκριμένος φάκελος, η έγκριση του οποίου ακόμα εκκρεμεί, προβλέπει ότι η αναλογία κατσικίσιου και πρόβειου γάλακτος, ή ο συνδυασμός αμφοτέρων, πρέπει να υπερβαίνει την ποσότητα του αγελαδινού γάλακτος. Οι πιέσεις έχουν προκύψει από τυροκομιστές, οι οποίοι επιμένουν ότι δεν υπάρχει αρκετό πρόβειο και κατσικίσιο γάλα για να καλύψει τη ζήτηση. Ανάμεσά τους βρίσκεται και η ιδιωτική εταιρεία «John & Pascalis LTD», στην οποία το Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε το εμπορικό σήμα του χαλουμιού, μετά την ολιγωρία που επέδειξε η Κύπρος στην αποστολή σχετικών εγγράφων. Πρόκειται για εταιρεία εγγεγραμμένη στη Μεγάλη Βρετανία, που ανήκει σε Κυπρίους δεύτερης γενιάς. Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, η «John & Pascalis» επιρρίπτει ευθύνες στην άκαμπτη στάση της κυπριακής κυβέρνησης, αλλά και τη μη ανταπόκρισή της στις επανειλημμένες κρούσεις της για επίλυση του ζητήματος, κατηγορώντας τη για «αλλοίωση της πραγματικότητας».

«Αισθάνομαι απογοήτευση, αλλά είμαι επίσης αποφασισμένος να λάβω όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγουμε παρόμοια περιστατικά στο μέλλον», επεσήμανε ο Λακκοτρύπης, σχολιάζοντας το συμβάν που έχει φέρει στην επιφάνεια σοβαρές ελλείψεις στις διαδικασίες που τηρούνται και μένει να δούμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στις κυπριακές εξαγωγές χαλουμιού στη Μ. Βρετανία. Να σημειωθεί ότι, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, η κυβέρνηση έχει διατάξει εσωτερική έρευνα στο υπουργείο.