Λακωνία: Σε ανοδική τροχιά οι οικοτεχνίες

Διαρκώς αυξανόμενο καταγράφεται το ενδιαφέρον των νέων για τις οικοτεχνίες στη Λακωνία, όπως και των καταναλωτών για προϊόντα μη βιομηχανικά, τα οποία είναι ταυτισμένα με τη φροντίδα και το μεράκι της νοικοκυράς και με τα αγνά υλικά.

Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι περισσότερες οικοτεχνίες απέφυγαν να ενταχθούν σε προγράμματα και χρηματοδοτήσεις, επιλέγοντας, αντ’ αυτών, μία ελεγχόμενη εξέλιξη, στηριγμένη στις υφιστάμενες οικονομικές τους δυνατότητες. Από τη ΔΑΟΚ Λακωνίας, η Παναγιώτα Αποστολάκου, υπεύθυνη στον τομέα των οικοτεχνιών, τονίζει ότι «η ανάπτυξη της οικοτεχνίας πραγματοποιείται με σταθερούς ρυθμούς και τέτοιες επιχειρήσεις είναι διάσπαρτες σε όλα τα σημεία του νομού μας. Γλυκά του κουταλιού, αλλά και ελιές, είναι οι κυριότερες κινήσεις στη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων, κατά κύριο λόγο από επιχειρήσεις μικρού οικονομικού μεγέθους. Στόχος όλων είναι να τηρούνται, χωρίς καμία παρέκκλιση, οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, σε διάφορους τομείς, όπως η υγιεινή και η ασφάλεια των τροφίμων».

Οικοτέχνες

Μέσα από την επιχείρηση «Γλυκό βαζάκι», η Μαρία Μαγκλάρα δραστηριοποιείται στην οικοτεχνία την τελευταία πενταετία. «Βρίσκομαι στον χώρο της οικοτεχνίας από το 2018 και δουλεύω με προϊόντα που καλλιεργώ στα κτήματά μας. Ασχολούμαι ατομικά με αυτό, χρησιμοποιώντας διάφορα φρούτα από τα δέντρα μας, προκειμένου να δημιουργήσω παραδοσιακά γλυκά, τα οποία εν συνεχεία διαθέτω σε σχετικά καταστήματα. Δεν εντάχθηκα σε κάποιο πρόγραμμα, γιατί δεν ήθελα να αλλάξω τις απαιτήσεις που δημιουργεί η οικοτεχνία και να μπω σε άλλες σκοτούρες», σημειώνει.

«Για να ασχοληθεί κάποιος με την οικοτεχνία πρέπει να διαθέτει και το αντίστοιχο μεράκι», προσθέτει η ίδια. «Εγώ επέλεξα να είμαι μόνη και να φτιάχνω τα γλυκά μου με τον παραδοσιακό τρόπο που μου έμαθαν οι προηγούμενες γενιές».

Σε ό,τι αφορά τις σύγχρονες τάσεις και προοπτικές της συγκεκριμένης δραστηριότητας, η κα Μαγκλάρα είναι ξεκάθαρη: «Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση από καταναλωτές, οι οποίοι επιλέγουν παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού. Παράλληλα, εκδηλώνεται ενδιαφέρον για ενασχόληση με τον τομέα, κυρίως από νεότερους σε ηλικία».

Τα δύο τελευταία χρόνια, η Ηλιάνα Οικονομοπούλου ασχολείται με το Μελίμηλο Μάνης, φτιάχνοντας γλυκά του κουταλιού από φρούτα που καλλιεργεί ανά εποχή, όπως ελιές, πορτοκάλια, μανταρίνια κ.λπ. Όπως ξεκαθαρίζει, ούτε η ίδια έχει σκοπό να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα. «Η αγορά, όπως σε κάθε τομέα, αντιμετωπίζει δυσκολίες ανά διαστήματα, ωστόσο υπάρχει ένα κοινό που επιλέγει παραδοσιακά προϊόντα», διαβεβαιώνει.

Όσον αφορά το μέλλον της δραστηριότητας, η κα Οικονομοπούλου επισημαίνει ότι «η οικοτεχνία έχει πολύ κόπο και τα πάντα περνάνε από τα χέρια λίγων ανθρώπων, για αυτό και δεν αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς». Ως προς την προοπτική σε τοπικό επίπεδο, στη Λακωνία, σημειώνει ότι «το ενδιαφέρον είναι αυξανόμενο, τόσο από τους παραγωγούς όσο και από τους καταναλωτές».

Απήχηση στους νέους

Η κοινή αντίληψη των οικοτεχνών περί αυξανόμενου ενδιαφέροντος σίγουρα γεννά αισιοδοξία για το μέλλον του κλάδου, αφού σκιαγραφεί μια τάση αναζήτησης νέων, συμπληρωματικών εισοδημάτων, κυρίως από νεότερες ηλικίες.