Λαμία: Καινοτόμοι σταθμοί ελέγχου πλημμυρικών φαινομένων

Με στόχο τον έλεγχο και την καταγραφή πλημμυρικών φαινομένων, έτσι όπως αυτά εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προχώρησε στη δημοπράτηση και στη συμβασιοποίηση έργου εγκατάστασης δικτύων υδρομετεωρολογικών σταθμών. Σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι η έγκαιρη προειδοποίηση για πλημμυρικά φαινόμενα. Η απόφαση αυτή βρίσκεται πλέον στο στάδιο της υλοποίησης και αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τον έλεγχο των βροχοπτώσεων και της μέτρησης του υδάτινου δυναμικού.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται να εγκατασταθούν 15 σταθμοί, εκ των οποίων οι δέκα θα είναι υδρομετρικοί και οι πέντε μετεωρολογικοί, σε σημεία που θα υποδειχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Θωράκιση του τόπου από ακραία καιρικά φαινόμενα

Στόχος της εγκατάστασης των εν λόγω υδρομετεωρολογικών σταθμών είναι να παρακολουθούνται όλα τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την πρόβλεψη και την έγκυρη προετοιμασία αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων.

Σε δήλωσή του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, υποστηρίζει ότι «οι έξυπνες ψηφιακές εφαρμογές που αναπτύσσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχουν στόχο να θωρακίσουν τον τόπο από ακραία καιρικά φαινόμενα που αντιμετωπίζουμε όλο και πιο συχνά. Το έργο αυτό εντάσσεται στο πρόγραμμα ‘‘Αντώνης Τρίτσης’’ και, ήδη, έχουμε εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση».

Σύμφωνα με τα τεχνικά τους στοιχεία, οι υδρομετεωρολογικοί σταθμοί θα έχουν τη δυνατότητα μέτρησης της στάθμης του νερού, της ταχύτητας και της παροχής υδάτων, αλλά και του κύριου όγκου των μετεωρολογικών δεδομένων, όπως είναι η ατμοσφαιρική θερμοκρασία, η υγρασία, η ταχύτητα και η κατεύθυνση του ανέμου. Επίσης, θα καταγράφουν τη βαρομετρική πίεση, τη βροχόπτωση, αλλά και το πλήθος και την απόσταση πτώσης κεραυνών.

Όλα αυτά τα δεδομένα θα καταγράφονται από τις αυτόματες μετρήσεις ενός κέντρου λήψης αυτών των στοιχείων, το οποίο στη συνέχεια θα επεξεργάζεται τα δεδομένα και θα τροφοδοτεί εφαρμογές για υπολογιστές, αλλά και έξυπνες συσκευές.