Λαμία: Με προίκα 8,5 εκατ. για «πράσινα σημεία» οι δήμοι της Στερεάς

Με πρόσφατη ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας καλεί τους δήμους της Στερεάς για την υποβολή προτάσεων που αφορούν τη χρηματοδότηση έργων για τη δημιουργία «πράσινων σημείων».

Σύμφωνα με την περιφέρεια, πράσινο σημείο είναι ένας οργανωμένος χώρος από τον δήμο, οριοθετημένος και διαμορφωμένος με την κατάλληλη υποδομή και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Σε αυτά τα σημεία, οι πολίτες μπορούν να εναποθέτουν χωριστά ανακυκλώσιμα αστικά απόβλητα (χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, υφάσματα, έπιπλα, ηλεκτρολογικά και άλλα). Σύμφωνα με δήλωση του περιφερειάρχη, Κώστα Μπακογιάννη, «η απόφαση αυτή θα συμβάλει σημαντικά στην ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων. Με τον τρόπο αυτόν, κάθε πολίτης μπορεί να συμμετέχει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια».

Για την υλοποίηση αυτής της απόφασης, ο κάθε δήμος υποχρεούται να λειτουργεί τουλάχιστον ένα πράσινο σημείο, σύμφωνα με το εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας. Δυνητικοί δικαιούχοι για την υποβολή προτάσεων είναι όλοι οι δήμοι της περιφέρειας.

Η μέχρι τώρα πορεία των δήμων της περιοχής σε θέματα ανακύκλωσης βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει καταφέρει να λύσει το πρόβλημα στην πηγή του και η κατάσταση αυτή μεταφέρεται από διοίκηση σε διοίκηση. Μέχρι και σήμερα σε πολλά σημεία λειτουργούν παράνομες χωματερές, στις οποίες οι δημότες εναποθέτουν τα απορρίμματά τους ως την εύκολη λύση. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 8.550.000 ευρώ και η χρηματοδότηση καλύπτεται από το Ταμείο Συνοχής.