Αντιδρούν για τον νέο ιχθυογεννητικό σταθμό οι κάτοικοι στη Λάρυμνα

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της περιφέρειας, σε πρόσφατη συνεδρίαση, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση ιχθυογεννητικού σταθμού ιδιωτικής εταιρείας σε δημόσια δασική έκταση στη Λάρυμνα Φθιώτιδας.

Η πρόταση έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις και η Περιφέρεια Στερεάς καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Τα παραγωγικά δεδομένα της περιοχής δείχνουν ότι η ιχθυοκαλλιέργεια αποτελεί μία από τις βασικές δυναμικές δραστηριότητες με σημαντικό εξαγωγικό προσανατολισμό.

Η Περιφέρεια Στερεάς επικαλείται την αναγκαιότητα αυτής της επένδυσης λόγω και του σημαντικού της ύψους, που ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια. Η επιχείρηση θα χωροθετηθεί σε μία περιοχή που δεν διαταράσσει, όπως οι ιδιοκτήτες επικαλούνται, το περιβάλλον, αλλά και την τουριστική ανάπτυξη, μια και η πιο κοντινή παραλία, που είναι αυτή των Λουκισίων, βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων. Οι κάτοικοι της περιοχής επικαλούνται τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τον μεγάλο αριθμό των ιχθυοκαλλιεργειών και αντιδρούν σε αυτή την απόφαση. Στέλνοντας σχετικό υπόμνημα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της περιφέρειας ζητούν  τη αναστολή αυτής της πράξης.

Αντίθετη η τοπική κοινωνία

Μιλώντας στην «Ύπαιθρο Χώρα», ο πρόεδρος της κοινότητας Λάρυμνας, Σωτήρης Σαρηγιάννης, δήλωσε: «Οι αποφάσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με τις δικές μας. Το γεγονός ότι στην περιοχή μας υπάρχουν σήμερα τέσσερις ιχθυογεννητικοί σταθμοί και 12 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας σε έναν μικρό κόλπο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον και σε άλλες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Εμείς, από την πλευρά μας, ζητάμε να γίνει έλεγχος για την τήρηση των όρων λειτουργίας των μονάδων εκτροφής των ψαριών. Παράλληλα, οι μελέτες πρέπει να έχουν έναν διαχρονικό χαρακτήρα, να είναι τεκμηριωμένες και με βάση τα στοιχεία αυτών να γίνονται οι νέες επενδύσεις. Δυστυχώς, όμως, αυτά μέχρι και σήμερα απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό και γι’ αυτόν τον λόγο είμαστε αντίθετοι σε αυτές τις αποφάσεις. Επιπλέον, το γεγονός της έγκρισης χωροθέτησης της επιχείρησης σε δημόσια χερσαία γη 36 στρεμμάτων μας προβληματίζει ακόμη περισσότερο, διότι η έκταση αυτή αποτελεί καταφύγιο άγριων θηραμάτων».

Σχεδιασμοί χωρίς προοπτικές

Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, για ολόκληρες δεκαετίες, η περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα λόγω και της παρουσίας της μεγάλης βιομηχανικής μονάδας της Λάρκο. Η ύπαρξη ενός ουσιαστικού αναπτυξιακού και, παράλληλα, διαχειριστικού μοντέλου, μέσα από μηχανισμούς αειφόρου ανάπτυξης, θα έδινε έναν άλλον αέρα στην περιοχή.

Η παρουσία των ιχθυοκαλλιεργειών από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 ανέτρεψε τα παραγωγικά δεδομένα αυτού του τόπου, δημιουργώντας ένα άναρχο μοντέλο ανάπτυξης, χωρίς η περιοχή να είναι προετοιμασμένη γι’ αυτές τις αλλαγές.

Η έλλειψη σύγχρονων μελετών, υποδομών και τεχνολογιών για την προστασία του τοπικού οικοσυστήματος ανέδειξαν γρήγορα τις αδυναμίες αυτών των δραστηριοτήτων. Τα προβλήματα συσσωρεύονται και απειλούν πλέον και τη βιωσιμότητα των ίδιων των εταιρειών.