Λαχανικά, γάλα και ρύζι τα πρώτα τρόφιμα σε κατανάλωση σε όλο τον κόσμο

Σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά δεν έχει σημασία μόνο τι τρώμε εμείς, αλλά και τι τρώνε οι άνθρωποι σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Στοιχεία από τον FAO (Food and Agriculture Organization) περιγράφουν την κατανάλωση τροφίμων σε ποσότητα και σε είδος σε 83 χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με αυτά, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 675 κιλά τροφής τον χρόνο, δηλαδή 1,85 κιλά τροφής την ημέρα. Το τρόφιμο που καταναλώνεται περισσότερο είναι το γάλα (σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται και τα γαλακτοκομικά), με 79,3 κιλά τον χρόνο ανά άτομο, ποσότητα που αποτελεί το 12% της συνολικής ποσότητας τροφής που καταναλώνεται. Ακολουθούν η κατανάλωση ρυζιού (78,4 κιλά/άτομο/χρόνο), το σιτάρι (67 κιλά/άτομο/χρόνο) και οι πατάτες (32,9 κιλά/άτομο/χρόνο). Το «κρέας» που καταναλώνεται περισσότερο στον κόσμο είναι τα θαλασσινά και ακολουθούν το χοιρινό, το κοτόπουλο και το βοδινό.

Ευρώπη

Ο μέσος Ευρωπαίος καταναλώνει περισσότερο φαγητό από τον παγκόσμιο μέσο όρο, περίπου 780 κιλά τροφής τον χρόνο και 2,13 κιλά την ημέρα. Στην Ευρώπη, το τρόφιμο που καταναλώνεται περισσότερο μακράν είναι το γάλα: Κάθε άτομο κατά μέσο όρο καταναλώνει 175,6 κιλά γάλα ανά έτος, το οποίο αποτελεί το 22% της συνολικής ετήσιας ποσότητας τροφής που καταναλώνεται στην Ευρώπη.

Ακολουθούν το σιτάρι με 110,3 κιλά/άτομο/έτος, οι πατάτες με 74,5 κιλά, το χοιρινό με 34,8 κιλά και η ζάχαρη με 34,7κιλά/άτομο/έτος. Το χοιρινό είναι το κρέας που καταναλώνεται περισσότερο στην Ευρώπη και έπονται το κοτόπουλο, τα θαλασσινά και το βοδινό.

Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδάς)

Οι Βορειοαμερικανοί καταναλώνουν περισσότερο φαγητό την ημέρα ανά άτομο από οποιοδήποτε άλλο άτομο στον πλανήτη. Ο μέσος όρος κατανάλωσης είναι 861,8 κιλά τροφής/έτος, ήτοι 2,36 κιλά ημερησίως. Ωστόσο, σε αυτήν τη στατιστική δεν περιλαμβάνονται οι πολιτείες της Κεντρικής Αμερικής και οι χώρες της Καραϊβικής. Ο μέσος Βορειομερικανός καταναλώνει περισσότερο κρέας από οποιονδήποτε άλλον στον πλανήτη, εφόσον τα τρία στα πέντε πιο δημοφιλή τρόφιμα στις ΗΠΑ είναι ζωικά. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το γάλα, με περίπου 217,7 κιλά/άτομο/χρόνο, που είναι το 25% όλης της ποσότητας φαγητού και ακολουθούν το σιτάρι με 80,6 κιλά, το κοτόπουλο με 55 κιλά, οι πατάτες με 54,8 κιλά και το βοδινό με 36,1 κιλά/άτομο/έτος.

Ασία

Στην Ασία, τα είδη των τροφίμων που καταναλώνονται είναι πολύ διαφορετικά από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, με τα λαχανικά και τα φρούτα να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες και τα ζωικά προϊόντα να καταναλώνονται σε πολύ μικρότερες ποσότητες ανά άτομο. Ο μέσος Ασιάτης βρίσκεται στον μέσο όρο, όσο αφορά την κατανάλωση φαγητού ανά έτος, καταναλώνοντας 679,7 κιλά τροφής, περίπου 1,86 κιλά τη μέρα. Το ρύζι είναι μακράν το τρόφιμο που καταναλώνεται περισσότερο από όλα στην Ασία, με 113 κιλά/άτομο/έτος, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 16% της συνολικής τροφής που καταναλώνει ένα άτομο.

Μετά το ρύζι, το τρόφιμο που καταναλώνεται περισσότερο είναι το σιτάρι (65,2 κιλά), το γάλα (60,2 κιλά), οι πατάτες (29,9 κιλά) και τα θαλασσινά με 23,7 κιλά/άτομο/έτος. Τα θαλασσινά είναι μακράν η κύρια πρωτεΐνη στην Ασία και ακολουθείται από το χοιρινό, το κοτόπουλο και ελάχιστο βοδινό.

Νότια Αμερική

Στη Νότια Αμερική, η κατανάλωση τροφίμων είναι σχεδόν ακριβώς αντίθετη από της Ασίας. Τα λαχανικά και τα φρούτα καταναλώνονται σε εξαιρετικά μικρές ποσότητες, ενώ τα ζωικά προϊόντα καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Ο μέσος Νοτιοαμερικανός καταναλώνει ελάχιστα λιγότερη τροφή από τον μέσο παγκόσμιο όρο, στα 668,3 κιλά τον χρόνο. Τρέφεται βασικά με γάλα και προϊόντα που προέρχονται από αυτό (120,7 κιλά), ποσότητα που αντιστοιχεί στο 18% της συνολικής τροφής του. Το επόμενο πιο δημοφιλές τρόφιμο είναι το σιτάρι (59,4 κιλά/άτομο/έτος) και ακολουθούν το ρύζι με 44,7 κιλά, το κοτόπουλο με 38,2 κιλά και η ζάχαρη με 35,2 κιλά/άτομο/έτος.

Αφρική

Στην Αφρική, καταναλώνεται 20% λιγότερο φαγητό από τον παγκόσμιο μέσο όρο, 31% από τον μέσο όρο κατανάλωσης στην Ευρώπη και 37% λιγότερο από τον μέσο όρο της Βόρειας Αμερικής.

Ο μέσος Αφρικανός καταναλώνει 540,8 κιλά τρόφιμα τον χρόνο, ενώ το πλέον δημοφιλές τρόφιμο στην Αφρική είναι η κασάβα (66,7 κιλά) και ακολουθούν το σιτάρι, το καλαμπόκι, το ρύζι και το γιαμ. Η Αφρική είναι η μόνη περιοχή του κόσμου που το κρέας και τα ζωικά προϊόντα δεν είναι μέσα στην πρώτη πεντάδα των τροφίμων.

Ωκεανία

Η Ωκεανία απαρτίζεται από 14 χώρες, με το 61% του πληθυσμού να μένει στην Αυστραλία, το 20% στη Νέα Γουινέα, το 11% στη Νέα Ζηλανδία, ενώ το υπόλοιπο 8% κατοικεί στα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού. Ο μέσος κάτοικος της Ωκεάνιας καταναλώνει περισσότερα τρόφιμα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, περίπου 769,1 κιλά τον χρόνο ή 2,11 κιλά την ημέρα.

Στην Ωκεανία το πλέον δημοφιλές τρόφιμο είναι το γάλα (περίπου 194 κιλά/άτομο/χρόνο) και ακολουθούν το σιτάρι (76,2 κιλά), οι πατάτες (43,6 κιλά), το κοτόπουλο (43,2 κιλά) και η ζάχαρη με 35,8 κιλά/άτομο/χρόνο.

 

Τα πλέον δημοφιλή τρόφιμα ανά περιοχή

Ευρώπη

Γάλα, σιτάρι, πατάτες, χοιρινό και ζάχαρη

ΗΠΑ και Καναδάς

Γάλα, σιτάρι, κοτόπουλο και πατάτες

Ασία

Ρύζι, σιτάρι, γάλα, πατάτες και θαλασσινά

Νότια Αμερική

Γάλα, σιτάρι, ρύζι κοτόπουλο και ζάχαρη

Αφρική

Κασσάβα, σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι και Γιαμς

Ωκεανία

Γάλα, σιτάρι, πατάτες, κοτόπουλο και ζάχαρη