Λεμόνι: Οι εισαγωγές φρέναραν τη συλλογή του Interdonato στην Πελοπόννησο

Κάτω από την πίεση εισαγόμενων λεμονιών από τρίτες χώρες, και κυρίως της Τουρκίας, η ελληνική παραγωγή φαίνεται ότι αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα. Η έλλειψη εργατών γης, το αυξημένο κόστος παραγωγής, αλλά και οι μειωμένες αποδόσεις λόγω της έλλειψης νερού, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, κάνουν ακόμα πιο θολό το τοπίο για το λεμόνι.

Στο φθηνό τουρκικό λεμόνι στρέφονται οι έμποροι

Ο Τάσος Λέρμας, παραγωγός από την Αργολίδα, κάνει λόγο για στάση συλλογής στα Ιnterdonato. «Η πτώση των τιμών από τα 60 λεπτά στο ξεκίνημά τους και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ακόμα και κάτω από τα 40 λεπτά δημιουργεί ένα αίσθημα ανασφάλειας στους παραγωγούς λεμονιού». Υποστηρίζει, επίσης, ότι ένα μεγάλο ποσοστό των εμπόρων έχει στραφεί στο τουρκικό λεμόνι και ειδικά σε αυτό «από τη Βόρεια Ελλάδα λόγω της χαμηλής του τιμής, την οποία εμείς δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε με το υψηλό κόστος που έχουμε».

Μάλιστα, διευκρινίζει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, που αποτελεί τον κόμβο εμπορίας αγροτικών προϊόντων που έρχονται από την Τουρκία, καθώς «από εκεί καλύπτονται και οι ανάγκες των βαλκανικών χωρών. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, το παιχνίδι για μας τους παραγωγούς γίνεται ακόμη πιο δύσκολο, με αποτέλεσμα να μη συμφέρει η συλλογή των λεμονιών».

«Η πτώση των τιμών είναι κάθετη, δεν συμφέρει η συλλογή»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Ηλία Θεοδοσόπουλου, παραγωγού από το Ξυλόκαστρο, ο οποίος κάνει λόγο για μία μέση παραγωγή λόγω της έλλειψης των υποδομών σε συστήματα άρδευσης και προβληματίζεται για τις εξελίξεις της νέας συλλεκτικής περιόδου.

«Ξεκινήσαμε με το Ιnterdonato και σε λίγο θα μπούμε στο Mαγλινό. Δυστυχώς, όμως, η πτώση των τιμών είναι κάθετη, με αποτέλεσμα να μη συμφέρει να συλλέξουμε το προϊόν. Δεν γίνεται εμείς να παράγουμε προϊόντα με δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων ελεγχόμενες σε μεγάλο βαθμό και προϊόντα από τρίτες χώρες, όπως είναι η Τουρκία, να εισάγονται χωρίς κανέναν έλεγχο ως προς την υπολειματικότητα», επισημαίνει με απογοήτευση.

Τέλος, από την πλευρά του εμπορίου, ο Τάκης Παπακωνσταντίνου, έμπορος από το Κιάτο Κορινθίας, υποστηρίζει ότι «τα καλά λεμόνια πληρώνονται στα 60 λεπτά/κιλό, όμως η αγορά έχει πάρα πολλές δυσκολίες και θα πρέπει να βρεθούν άμεσες και αποδεκτές λύσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε το ελληνικό λεμόνι να παραμείνει στις αγορές και, αν είναι δυνατόν, να κατακτήσει ακόμα περισσότερες».