Λευκορωσία: Επιτρέπει την άνευ όρων διαμετακόμιση ουκρανικών σιτηρών

Η Λευκορωσία διεμήνυσε στα Ηνωμένα Έθνη ότι θα επιτρέψει τη χωρίς προαπαιτούμενα διέλευση σιτηρών από την Ουκρανία μέσω των εδαφών της, ώστε εν συνεχεία να εξαχθούν από τα λιθουανικά λιμάνια, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο εκπρόσωπο του ΟΗΕ. Η Λευκορωσία, η οποία λειτούργησε ως σύμμαχος της Ρωσίας στην εισβολή στην Ουκρανία, είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι θα άφηνε τα ουκρανικά σιτηρά να περάσουν μέσω της χώρας στα λιμάνια της Βαλτικής, εφόσον και η ίδια επιτρεπόταν να μεταφέρει ξανά τα εμπορεύματά της από τα λιμάνια.

Όμως, η Ουκρανία δεν είχε δώσει τη συγκατάθεσή της σε εκείνη την πρόταση. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Γιούρι Αμπράζεβιτς, συναντήθηκε πριν από λίγες μέρες με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη για να τον πληροφορήσει ότι δεν τίθεται καμία προϋπόθεση για τη διέλευση των σιτηρών της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αμπράζεβιτς επανέλαβε το αίτημα του Μινσκ για συνέχιση των δικών του εξαγωγών λιπασμάτων, τα οποία επί του παρόντος υπόκεινται σε κυρώσεις, όπως ενημέρωσε ο Ντουζάρικ μετά τη συνάντηση.

«Καμία συζήτηση για αναστολή των εξαγωγών σιτηρών από την Οδησσό»

Στο μεταξύ, ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας, Μίκολα Σόλσκι, έσπευσε να καθησυχάσει ότι οι έμποροι δεν σχεδιάζουν να αναστείλουν τις αποστολές σιτηρών από τα λιμάνια της Οδησσού, μετά την τελευταία ρωσική επίθεση στο ενεργειακό σύστημα της περιοχής.

«Υπάρχουν προβλήματα, αλλά κανένας από τους εμπόρους δεν κάνει λόγο για αναστολή των αποστολών. Τα λιμάνια χρησιμοποιούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας», ανέφερε ο Σόλσκι.