Λιβαδειά: Απόκριες με ιστορική και παραδοσιακή διάσταση

Με σημείο αναφοράς τις Απόκριες και τα έθιμά της, η Τροφώνιος Ακαδημία πραγματοποίησε το Σάββατο που πέρασε μία πρωτότυπη εκδήλωση με σημαντική ιστορική διάσταση. Η δράση πραγματοποιήθηκε στον χώρο τέχνης και πολιτισμού στη Λιβαδειά, με τη συμμετοχή ανθρώπων των γραμμάτων και τεχνών.

Στις παρουσιάσεις τους, ανέλυσαν όλες τις πτυχές των ιστορικών τους καταγραφών. Σύμφωνα με την Αργυρώ Γερούλη, πρόεδρο της Ακαδημίας, «απαντήθηκαν ερωτήσεις οι οποίες είναι επίκαιρες και έχουν σχέση με το τι σηματοδοτούν οι Απόκριες για την παράδοση, αλλά και από πού έλκουν την καταγωγή τα έθιμα του γλεντιού, της ψυχαγωγίας και του μασκαρέματος και πώς όλα αυτά σχετίζονται με τις αρχαιότερες γιορτές των Ελλήνων».

Λιβαδειά

Φυσικά, σημείο αναφοράς αποτέλεσε η Λιβαδειά, με τα ήθη και τα έθιμά της, που παραδοσιακά γιορτάζονται μέχρι και σήμερα. Αναφερόμενη στη δράση της Τροφωνίου Ακαδημίας, η κα Γερούλη είπε ότι είναι ένα λαϊκό πανεπιστήμιο της ευρύτερης περιοχής και στόχο έχει να αναδείξει δράσεις που έχουν σχέση με την ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό, αλλά και το περιβάλλον.

Οι Απόκριες για την περιοχή της Λιβαδειάς έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ταυτίζονται απόλυτα με την ιστορική της διαδρομή. Τα ήθη και τα έθιμα αυτού του τόπου έχουν σημαντικές καταβολές, που πηγάζουν από την διονυσιακή παράδοση.

Μέσα από αυτή την εκδήλωση, οι εισηγητές έκαναν ολιστική προσέγγιση στο θέμα της Αποκριάς, ξεκινώντας από τα μυστήρια των αρχαίων και φτάνοντας στις αποκριάτικες γιορτές του σήμερα. Μίλησαν για το Τριώδιο και τη Σαρακοστή, όπως επίσης και τα ήθη και έθιμα της Λιβαδειάς. Κλείνοντας την εκδήλωση, η ομάδα του συλλόγου Ελικώνα, τραγούδησε αποκριάτικα τραγούδια με τη σατιρική και διονυσιακή τους διάσταση.