Πληρώθηκαν 8,5 εκατ. ευρώ de minimis στα ροδάκινα – Τα προϊόντα που ακολουθούν – Μεγάλη Εβδομάδα Συνδεδεμένες

Για την πληρωμή  8.420.320,50€ ενημέρωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ με ανακοίνωσή του. Η πληρωμή αφορά 10.087 δικαιούχους:

Σας γνωρίζουμε ότι ολοκληρώθηκε η χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής βιομηχανικών και επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών στους παραγωγούς με αγροτεμάχια στις Π.Ε Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας, Λάρισας και Τρικάλων. Ο συνολικός αριθμός δικαιούχων ανέρχεται σε 10.087 και με συνολικό ποσό προς καταβολή 8.420.320,50€.

Όπως ανακοίνωσε, αύριο Τρίτη 20 Απριλίου καταβάλλονται 8,5 εκατ. ευρώ ενίσχυσης de minimis στα ροδάκινα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας (22 με 23 Απριλίου) θα πληρωθούν ενισχύσεις σε σύκα, βαμβάκι, θερμοκηπιακά, ανθοκομικά, ενώ συνδεδεμένες ενισχύσεις ξεκινούν να πληρώνονται τη Μεγάλη Δευτέρα και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη.

Επιπλέον τόνισε ότι από 1.1.2021 έχουν ήδη γίνει πληρωμές ύψους 319 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι τις 30 Ιουνίου θα γίνουν πληρωμές ακόμα 352 εκατ. ευρώ. Υπενθύμισε δε ότι στις 23 Μαρτίου 2021 καταβλήθηκαν 246.314.628 ευρώ στους λογαριασμούς των δικαιούχων, για τις αιτήσεις έτους 2020. Μέρος του ποσού αυτού αφορούσε συμπληρωματικές πληρωμές για το καθεστώς Βασικής Ενίσχυσης και για την Πράσινη Ενίσχυση.

«Από 1.1.2021 έχουν ήδη γίνει πληρωμές ύψους 319 εκατ. €, ενώ μέχρι τις 30 Ιουνίου θα γίνουν πληρωμές ακόμα 352 εκατ. €. Η καταβολή των γεωργικών ενισχύσεων στους Έλληνες αγρότες προχωρά κανονικά.Μάλιστα πρόσφατα, στις 23 Μαρτίου 20021 καταβλήθηκαν 246.314.628 € στους λογαριασμούς των δικαιούχων, για τις αιτήσεις έτους 2020. Μέρος του ποσού αυτού αφορούσε συμπληρωματικές πληρωμές για το καθεστώς Βασικής Ενίσχυσης και για την Πράσινη Ενίσχυση» τόνισε ο υπουργός.

Και συμπλήρωσε: «Απολογιστικά λοιπόν,  λαμβάνοντας υπόψη την προκαταβολή του Οκτωβρίου 2020, τις πληρωμές του Δεκεμβρίου 2020 και την πληρωμή της 23.03.2021, το συνολικό καθαρό ποσό που έχει καταβληθεί για το καθεστώς Βασικής Ενίσχυσης ανέρχεται σε 989.198.500 €, ενώ για την Πράσινη Ενίσχυση σε 492.606.867 €, ποσοστό άνω του 97% και 90% αντίστοιχα. Η δε καταβολή του υπολοίπου, όπως προβλέπεται από τους κοινοτικούς κανονισμούς και το εθνικό πλαίσιο, είναι προγραμματισμένη να γίνει,  το αργότερο,  έως τις 30 Ιουνίου 2021, κατόπιν συγκεκριμένων διαδικασιών ελέγχου, όπως ορίζουν οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί, έλεγχοι απαραίτητοι, αφού θα επιτρέψουν την δικαιότερη κατανομή τόσο του εθνικού αποθέματος όσο και συνολικά των ενισχύσεων.

Συμπληρωματικά, οι πληρωμές για τα σχέδια βελτίωσης, τους νέους αγρότες και τα λοιπά μέτρα συνεχίζονται απρόσκοπτα και βρίσκονται σε εξέλιξη σύμφωνα με τη ροή των εισερχομένων φακέλων πληρωμής στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Αύριο (σ.σ. Τρίτη 20/4) καταβάλλονται 8,5 εκατ. € ενίσχυσης de minimis στα ροδάκινα. Μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας καταβάλλονται οι βασικές ενισχύσεις σε σύκα, βαμβάκι, θερμοκηπιακά, ανθοκομικά, ενώ οι υπόλοιπες βασικές ενισχύσεις ξεκινούν να πληρώνονται τη Μεγάλη Δευτέρα και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη.

Συνεπώς, αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν υπάρχει αδυναμία πληρωμών αλλά ότι ο προγραμματισμός των πληρωμών προχωράει κανονικά, με συνέπεια και υπευθυνότητα.

Ας σταματήσουμε λοιπόν την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων περί του αντιθέτου, σε βάρος των Ελλήνων αγροτών».

ΟΣΔΕ

Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι το ΟΣΔΕ άνοιξε στις 15 Απριλίου και  καταληκτική ημερομηνία θα είναι 22 Ιουνίου. «Όπως έχω επανειλημμένα τονίσει με κάθε αφορμή, η Κυβέρνηση της ΝΔ και εγώ προσωπικά, βρισκόμαστε σε αυτή εδώ τη θέση για να υπηρετήσουμε τον Έλληνα πολίτη, τον Έλληνα αγρότη, σε κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζει. Είμαι βέβαιος, άλλωστε, ότι κι εσείς ως μέριμνά σας, έχετε το συμφέρον του Έλληνα αγρότη».

Και συμπλήρωσε: «Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πόσο σημαντική είναι η ομαλή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενός Οργανισμού που αποτελεί την «καρδιά» του Υπουργείου μας, αφού είναι υπεύθυνος για τις πληρωμές των 650.000 αγροτών μας. Γι’ αυτό δηλώσαμε την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουμε τα χρόνια διοικητικά προβλήματά του, όσο σημαντικά κι αν είναι. Και δουλεύουμε για αυτό, με 4 αδιαπραγμάτευτες αρχές:

Πρώτον, ο ΟΠΕΚΕΠΕ υπάρχει και λειτουργεί για όλους τους δικαιούχους. Χωρίς διακρίσεις. Στηρίζει αυτούς που στηρίζουν την αγροτική παραγωγή της πατρίδας μας. Στόχος μας είναι να καταβάλλει έγκαιρα, σωστά και με διαφάνεια τις ενισχύσεις σε όλους τους Έλληνες αγρότες.

Δεύτερον, οφείλουμε και προσπαθούμε να βρίσκουμε πρακτικές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα, για να λειτουργεί αποτελεσματικά. Με διαφάνεια και υπευθυνότητα.

Τρίτον, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ –και το τονίζω αυτό: ποτέ- σε ιδιωτικά συμφέροντα να σταθούν εμπόδιο στο καλό των αγροτών μας.

Και τέταρτον, κρατάμε μακριά τις μικροκομματικές αντιπαραθέσεις».

ΟΠΕΚΕΠΕ

Όσον αφορά στο θέμα για την λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Λιβανός ανέφερε ότι «κλήθηκα να αντιμετωπίσω διοικητικά λάθη και καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων των προηγούμενων μηνών  αλλά και μια σειρά από δικαστικές ενέργειες που είχαν γίνει σε βάρος του Οργανισμού που κυριολεκτικά τον είχαν καταστήσει μη λειτουργικό και ουσιαστικά «μπλοκαρισμένο» από παντού. Μετά από μαραθώνιες συσκέψεις και εργώδεις προσπάθειες όλο αυτό το διάστημα, που σκοπό είχαν την έξοδο του Οργανισμού από την κρίση, ελήφθησαν αποφάσεις, τηρώντας πάντα τις διατάξεις του νόμου προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης από τη μια πλευρά και της έναρξης μιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας από την άλλη , που μοναδικό στόχο θα έχει την τεχνική και επιχειρησιακή αυτονομία και επάρκεια του ΟΠΕΚΕΠΕ. Την προάσπιση δηλαδή του δημοσίου συμφέροντος. Επιβεβαίωση των ανωτέρω αποτελεί το γεγονός ότι η διαδικασία για την υποβολή των δηλώσεων της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης ξεκίνησε κανονικά, όπως είχα αναγγείλει στη Βουλή, εντός χρονοδιαγράμματος, καθώς το ΟΣΔΕ άνοιξε στις 15 Απριλίου».

 Σχετικά με το θέμα του Τεχνικού Συμβούλου, ο υπουργός ενημέρωσε πως «τηρώντας πάντα τους κανόνες της νομιμότητας και της διαφάνειας, έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για την προκήρυξη δύο διαγωνισμών, σύμφωνα με την ροή των εργασιών του Οργανισμού και των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι αφορούν όλες τις εργασίες τις σχετικές με τις αιτήσεις του 2021 και 2022 και εκτείνονται ημερολογιακά μέχρι το 2022 και 2023 αντίστοιχα.

 Έτσι εξασφαλίζεται πλήρως η ομαλή και απρόσκοπτη επιχειρησιακή συνέχεια του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., υπερβαίνοντας καθυστερήσεις και εμπόδια που προκύπτουν από την αρχιτεκτονική της Δημόσιας Διοίκησης και τις δικαστικές αντεκδικήσεις υποψηφίων αναδόχων.