Λίγα και καλοπληρωμένα τα ελληνικά κρεμμύδια

kremmydi
  • Χαμηλή παραγωγή και ακριβές εισαγωγές δίνουν προβάδισμα στα εγχώρια
  • Στα 50 λεπτά η τιμή, δίνει φόρα στις χειμωνιάτικες σπορές

Ως μια πολύ καλή σεζόν χαρακτηρίζεται η φετινή καλοκαιρινή συλλογή για το κρεμμύδι στο σκέλος της διακίνησης και των τιμών που απολαμβάνουν οι παραγωγοί. Έχοντας ξεκινήσει από την περίοδο της συγκομιδής στα 25-32 λεπτά το κιλό από το χωράφι, τις προηγούμενες μέρες διετίθεντο προς 50 λεπτά το κιλό τα υποθηκευμένα στα ψυγεία και στα 40 λεπτά εκτός ψυγείου στη Θήβα, όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της καλλιέργειας κρεμμυδιού της χώρας.

Την ίδια στιγμή, οι μειωμένες αποδόσεις και τα μικρά μεγέθη που επικράτησαν στην παραγωγή των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών έχουν ανεβάσει την τιμή και για τα εισαγόμενα κρεμμύδια, τα οποία δεν κάνουν «ελκυστικό» το επιχείρημα του «αντίπαλου δέους» για τους εμπόρους, προκειμένου να ασκήσουν πίεση στις τιμές. «Σε κάθε περίπτωση, τα κρεμμύδια επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της εγχώριας αγοράς και η όποια συζήτηση για ανάγκη εισαγωγών αυτήν τη στιγμή είναι πλασματική και γίνεται σκόπιμα, προκειμένου να ρίξει την τιμή παραγωγού, που έχει φτάσει στα 50 λεπτά από το ψυγείο», μας είπε ο Νίκος Νίκας, από την εταιρεία VALLETOS OE στη Θήβα, παραγωγός ο ίδιος. Σε ό,τι αφορά τις σπορές του χειμωνιάτικου, ο κ. Νίκας διακρίνει εμφανή τάση για αύξηση των στρεμμάτων που θα σπαρθούν με κρεμμύδι –κάνει λόγο μέχρι και για τετραπλασιασμό–, ακόμα και «ευκαιριακά» από ανθρώπους που δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες, δεδομένων των καλών τιμών που έχει αυτή την περίοδο.

Από την πλευρά του, ο κρεμμυδοπαραγωγός Δημήτρης Ματάλας, σημείωσε ότι «και εισαγωγές έχουμε και βαφτίσια γίνονται», αναφερόμενος στις αδιάλειπτες ελληνοποιήσεις. Αυτήν τη στιγμή, εισάγονται κρεμμύδια από Τουρκία και λίγα από Αυστρία, σε τιμές που δεν είναι αρκούντως ανταγωνιστικές προς τα ελληνικά, μας είπε. Ο ίδιος εκτιμά ότι μετά τα Χριστούγεννα θα αυξηθούν οι εισαγωγές. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «πέρσι, που ήταν πολλά τα κρεμμύδια, δεν τα πούλησα όλα. Μάλιστα, πέταξα κιόλας. Φέτος, θα τα έχω δώσει μέχρι τα Χριστούγεννα».

Στα 28-30 λεπτά έφυγε από το χωράφι ο μεγάλος όγκος στη Λάρισα

Οι μικρότερες αποδόσεις, στους 3-4 τόνους το στρέμμα έναντι 7-8 τόνων που είναι μια καλή απόδοση, και αρκετά μικρά μεγέθη χαρακτήρισαν την παραγωγή των καλοκαιρινών και στη Λάρισα, αναφέρει ο παραγωγός Νίκος Αγαπίου από το Ομορφοχώρι. Εκεί, η συγκομιδή ολοκληρώθηκε λίγες μέρες νωρίτερα απ’ ό,τι στη Θήβα και, σύμφωνα με τον κ. Αγαπίου, ο μεγαλύτερος όγκος έφυγε από το χωράφι κατευθείαν στους εμπόρους στα 28-30 λεπτά το κιλό τις ημέρες της συλλογής. Αυτές τις μέρες και μέχρι τις 10-15 Οκτώβρη σπέρνονται τα χειμωνιάτικα κρεμμύδια με σαφή τάση αύξησης των καλλιεργούμενων στρεμμάτων και στις περιοχές της Λάρισας.

Ενδιαφέρουσα η χρονιά για την παγκόσμια αγορά

Όχι μόνο η Ευρώπη, αλλά και η Καλιφόρνια χτυπήθηκαν από τις υψηλές πτήσεις του υδραργύρου κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ και άλλα τμήματα των ΗΠΑ ανέφεραν έντονες βροχοπτώσεις. Όσο για τα νέα από την Ασία, ούτε από εκεί είναι όλα καλά. Αυτό είναι το τοπίο που διαμορφώνεται γύρω από την παραγωγή του κρεμμυδιού σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο επηρεάζει σαφώς την εμπορία και στη μικροκλίμακα της εγχώριας αγοράς. Μπορεί τα ελληνικά κρεμμύδια να μην έχουν να επιδείξουν συστηματικές και σοβαρές εξαγωγές –δεδομένης της σοβαρής απουσίας συλλογικών σχημάτων και οργανωμένης καλλιέργειας, παρά την ποιοτική υπεροχή του ελληνικού προϊόντος–, ωστόσο, συστηματικές και αδιάλειπτες είναι οι εισαγωγές, οι οποίες, μάλιστα, αποτελούν και μέσο άσκησης πίεσης για την τιμή παραγωγού.

Χαμηλή παραγωγή και ακριβές εισαγωγές δίνουν προβάδισμα στα εγχώρια κρεμμύδια
Χαμηλή παραγωγή και ακριβές εισαγωγές δίνουν προβάδισμα στα εγχώρια κρεμμύδια

Σύμφωνα με την έγκριτη ιστοσελίδα Freshplaza, τα δεδομένα που διαμορφώνονται γύρω από την παγκόσμια παραγωγή είναι λίπασμα για εντάσεις και κερδοσκοπικές συμπεριφορές. «Υπάρχουν αρκετά μεγάλα μεγέθη διαθέσιμα; Είναι σκόπιμο τα πουλήσει κανείς τώρα σε μια καλή τιμή ή να ποντάρει στην πιθανότητα υψηλότερων τιμών μέσα στη σεζόν; Είναι η ποιότητα επαρκής, ώστε να διατηρήσει το προϊόν αποθηκευμένο για όλους τους επόμενους μήνες; Θα είναι, τελικά, το 2018/2019 η πιο “συναρπαστική” εμπορική σεζόν των τελευταίων ετών;» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της επισκόπησης της παγκόσμιας αγοράς.

Η εικόνα, που μεταφέρεται από τις μεγάλες παραγωγικές και εξαγωγικές χώρες της Ευρώπης, δείχνει συνολικά λιγότερη παραγωγή κρεμμυδιού κατά ένα εκατ. τόνους.

Στην Ολλανδία

η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 30%, ήτοι 4 τόνους ανά στρέμμα και με λιγότερα μεγάλα μεγέθη, τα οποία θεωρούνται εξαγώγιμα. Με βάση αυτά τα δεδομένα, προβληματισμός εκφράζεται από την αγορά για το πώς θα επηρεάσει τη ζήτηση η αναμενόμενη αύξηση της τιμής, ειδικά μετά τον Φεβρουάριο, όταν οι εξαγωγικοί προορισμοί της Ολλανδίας είναι εκείνοι που ζητούν μεγάλα μεγέθη. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η προσφορά συνολικά στην Ευρώπη είναι μειωμένη κατά 1 εκατ. τόνους.

Στην Γερμανία

Μέχρι και 40% μικρότερες αποδόσεις αναφέρουν εκπρόσωποι της καλλιέργειας, ανάλογα με την περιοχή. Ωστόσο, οι παραγωγοί είναι ικανοποιημένοι από τις τιμές, οι οποίες δείχνουν να αποζημιώσουν για τις μειωμένες αποδόσεις. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται αυξημένη ταχύτητα στη διακίνηση, καθώς η ποιότητα της παραγωγής δεν εγγυάται μακρά διάρκεια ζωής του προϊόντος.

Στην Γαλλία

Τα πάνω-κάτω περιμένουν οι έμποροι ότι θα φέρει η μείωση της παραγωγής, οι οποίοι τηρούν στάση αναμονής. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σημειώνεται ότι σε περιοχές που αναφέρονται απώλειες της τάξης του 30%, η αύξηση της τιμής δεν είναι τέτοια ώστε να τις αντισταθμίσει.

Στην Ισπανία

αναμένονται μικρότερες αποδόσεις, αλλά καλές ποιότητες και μεγέθη, όπου ακόμα απομένουν σημαντικές εκτάσεις να συγκομιστούν σε σημαντικές περιοχές της καλλιέργειας. Η αγορά καταγράφει καθημερινά αύξηση της ζήτησης για μεγάλα μεγέθη, από τα οποία η Ισπανία μπορεί να επωφεληθεί, ελλείψει αντίστοιχων μεγεθών από άλλες χώρες.