Λιγότερο κρασί κατά 26% παρήγαγε το 2019/2020 η Ισπανία

Περισσότερο από το μισό είναι ροζέ και κόκκινο, κυρίαρχη περιοχή η Καστίγια-Λα Μάντσα

-Διαφήμιση-

Σημαντικά μικρότερη αναμένεται πως θα είναι η παραγωγή οίνου και μούστου την τρέχουσα σεζόν στην Ισπανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε το υπουργείο Γεωργίας της χώρας, βάσει των δηλώσεων των ίδιων των επιχειρήσεων του κλάδου στο πληροφοριακό σύστημα INFOVI, οίνος και μούστος υπολογίζονται συνολικά σε 37,2 εκατ. εκατόλιτρα, που σημαίνει 26% λιγότερο από την προηγούμενη καμπάνια και 14% κάτω από τον μέσο όρο της προηγούμενης
τετραετίας.

Με βάση τα ίδια δεδομένα, μέχρι την τελευταία ενημέρωση από τις επιχειρήσεις, το 98,4% της παραγωγής βρισκόταν στα χέρια των ίδιων των παραγωγών οίνου και μούστου με μέση παραγωγή μεγαλύτερη από 1.000 εκατόλιτρα ανά σεζόν. Από το σύνολο της παραγωγής, 33,5 εκατ. εκατόλιτρα αντιστοιχούν σε κρασί και 3,7 εκατομμύρια σε μούστο. Το 53% του οίνου είναι ροζέ και κόκκινο και το 47% λευκό. Η παραγωγή προέρχεται κυρίως από την Καστίγια – Λα Μάντσα, με το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό του 54% και ακολουθούν η Καταλονία (9%), η Εξτραμαδούρα (8%), η περιφέρεια της Βαλέντσια (7%), η Καστίλλη και Λεόν και η Λα Ριόχα με 5% έκαστη και η Ανδαλουσία με 3%. Ας σημειωθεί ότι το 43% του παραγόμενου οίνου φέρει τη σήμανση του ΠΟΠ και το 13% του ΠΓΕ.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία, οι εξαγωγές στο τετράμηνο Αυγούστου-Νοεμβρίου ανήλθαν σε 7,2 εκατ. εκατόλιτρα, αυξημένες κατά 9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Ως συνέπεια της μικρότερης παραγωγής αποτυπώνεται η μικρότερη κατά 7% διαθεσιμότητα οίνου στην αγορά στο τέλος Νοεμβρίου, ενώ η σεζόν ξεκίνησε με αποθέματα αυξημένα κατά 24,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη προηγούμενη.

-Διαφήμιση-