Liofyllo: Κουτιά και πάνελ συσκευασίας από φύλλα ελιάς

Η αξιοποίηση ενός αγροτικού απορρίμματος, για τη δημιουργία φιλικών προς το περιβάλλον υλικών και τη διάδοση της κυκλικής οικονομίας, έγινε ελληνική και γυναικεία υπόθεση. Η νεοφυής επιχείρηση Liofyllo, που αποτελείται από γυναίκες και δημιουργήθηκε το 2018, αξιοποιεί τα φύλλα της ελιάς για τη δημιουργία ενός καινοτόμου, φιλικού προς το περιβάλλον υλικού, το οποίο χρησιμοποιεί για να κατασκευάζει δύο είδη πάνελ: το Welia (τύπου ξύλο) και το Marelia (τύπου πλακάκι).

«Τα πάνελ έχουν δυνατότητες εφαρμογής σε ένα μεγάλο εύρος προϊόντων. Έως τώρα, το πάνελ Welia χρησιμοποιείται στα κουτιά premium συσκευασίας, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δώσουμε προστιθέμενη αξία σε πράσινα, και όχι μόνο, προϊόντα», αναφέρει στην «ΥΧ» η Αλεξάνδρα Μακρυγεώργου, ιδρύτρια της start up.

Αντικατάσταση υλικών

Σκοπός της νεοφυούς επιχείρησης είναι η αντικατάσταση υλικών και προϊόντων τα οποία δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον. «Θέλουμε να αναδείξουμε το γεγονός ότι, με καινοτόμα και eco-friendly υλικά, δύναται να δημιουργηθούν μοναδικά προϊόντα προστιθέμενης αξίας στους περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους, με την πινελιά σαφώς του γυναικείου επιχειρείν», τονίζει η κα Μακρυγεώργου.

Η Liofyllo συνεργάζεται με δύο ελαιοτριβεία για την παραλαβή των φύλλων ελιάς. «Η συνεργασία με τα δύο ελαιοτριβεία ήταν το πιο εύκολο κομμάτι σε όλη αυτήν τη διαδρομή. Η βιομάζα των φύλλων της ελιάς που συγκεντρώνεται σε αυτά δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη, ενώ ελάχιστες ποσότητες καταλήγουν ως λίπασμα στα χωράφια. Επομένως, όταν δίνεις ανέξοδα μία οικολογική λύση σε μια επιχείρηση, δεν περιμένεις κάτι άλλο από το να τη δεχτεί άμεσα χαμογελώντας!», μας λέει η ίδια.

Με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας να διέπουν όλες τις παραγωγικές διαδικασίες της νεοφυούς επιχείρησης, οι γυναίκες της ομάδας δεν σταματούν στα παραπάνω. Η start up επεξεργάζεται τα πάνελ που καταστρέφονται κατά την παραγωγική διαδικασία και τα επαναχρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη για να δημιουργεί κομμάτια τέχνης και διακόσμησης. «Τα προϊόντα, ως ιδιαίτερα σουβενίρ, βραβεία, αναμνηστικά δώρα και έργα τέχνης, είναι εμπνευσμένα από τον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας, συνδυάζοντας μία εναλλακτική μορφή τέχνης, πολιτισμού, υλικού και οικολογίας», αναφέρει.

Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας

Το πάνελ της νεοφυούς επιχείρησης αποτελεί κατοχυρωμένη και με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δημιουργία. Τα τελευταία δύο χρόνια, στο πλαίσιο της δραστηριότητάς της, έχουν ανακυκλωθεί 924 κιλά φύλλα και 320 κιλά ξύλα ελιάς.

Θερμοκοιτίδες επιτάχυνσης

Μέχρι τώρα, η διεξαγωγή των εργαστηριακών δοκιμών, το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, η αγορά μηχανημάτων και αναλώσιμων, καθώς και όλες οι δράσεις της Liofyllo χρηματοδοτήθηκαν από κεφάλαια της ομάδας. Όπως αναφέρει, όμως, η κα Μακρυγεώργου, «ήμασταν τυχερές, γιατί είχαμε πρόσβαση σε θερμοκοιτίδες επιτάχυνσης. Ξεκινώντας από τον συνεργατικό χώρο POS4work στην Πάτρα, όπου άνθησε επιχειρηματικά η ιδέα μας, μετέπειτα γίναμε δεκτές και στο Orange Grove. Τα εργαλεία και η υποστήριξη ήταν πραγματικά πολύ ουσιαστικά και ωφέλιμα για τα επόμενα βήματά μας, ακόμα και τώρα».

Παρά την περίοδο που διανύουμε, η ομάδα της Liofyllo κατάφερε να δημιουργήσει το ηλεκτρονικό της κατάστημα, αναβαθμίζοντας παράλληλα την ιστοσελίδα της.