Λίπανση των καλλιεργειών με προϊόν από την επεξεργασία των αστικών λυμάτων προωθεί ο Δήμος Σιθωνίας

Με την επεξεργασία της λυματολάσπης που προέρχεται από τον βιολογικό καθαρισμό στην περιοχή της Τορώνης και τη διαμόρφωσή της σε προϊόν κατάλληλο για γεωργική χρήση στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής επιχειρεί ο Δήμος Σιθωνίας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έντονης δυσοσμίας που προκαλούν οι μονάδες αυτές.

Στόχος η απαλλαγή από τη δυσοσμία και η μετατροπή της λυματολάσπης σε προϊόν για γεωργική χρήση

Το έργο που έχει δρομολογήσει αφορά τη βιολογική επεξεργασία 625 τόνων λάσπης, η οποία προέρχεται από εκτεταμένη χρήση στις δεξαμενές αποξήρανσης-αποθήκευσης των βιολογικών καθαρισμών και προκαλεί έντονο πρόβλημα δυσοσμίας. Ως λύση στο ζήτημα ήταν η αξιοποίηση της ιλύος, η επεξεργασία από εξειδικευμένη μονάδα, η μετατροπή και διαμόρφωσή της σε γεωργικής χρήσης μείγμα, ελεγμένο και απαλλαγμένο από απαγορευμένα στοιχεία για τη λίπανση των καλλιεργειών.

Όπως αναφέρει η υπεύθυνη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Σιθωνίας, Δήμητρα Καραδήμου, «η λυματολάσπη είναι ένα δύσκολο στην επεξεργασία του απόβλητο. Οι εργασίες έχουν ως στόχο την απαλλαγή από το τεράστιο πρόβλημα της δυσοσμίας στον βιολογικό καθαρισμό και τη μετατροπή της λυματολάσπης σε άριστης ποιότητας προϊόν για γεωργική χρήση, απαλλαγμένο από οσμές και έτοιμο για μεταφορά και άμεση χρήση στο περιβάλλον.

Από τη διαδικασία αυτή θα ωφεληθούν και ο δήμος αλλά και οι αγρότες». Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το προϊόν που θα προκύψει από την επεξεργασία της λυματολάσπης, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να διανεμηθεί δωρεάν στους αγρότες για χρήση στις αγροκαλλιέργειες.

«Το προϊόν θα σταλεί πρώτα για έλεγχο και μετά τα αποτελέσματα θα μπορεί να διατεθεί στους ενδιαφερόμενους αγρότες για χρήση στους αγρούς. Υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον και αναμένουμε, έως τα τέλη Αυγούστου να ξεκινήσει η διαδικασία, ώστε να υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις», καταλήγει η κα Καραδήμου.