Λίπασμα από ξένους τόπους, γιατί είναι πιο φθηνό!

Δυσβάσταχτο το κόστος παραγωγής εξαιτίας «συμπτώσεων» και έλλειψης ελέγχων

Λίπασμα από ξένους τόπους, γιατί είναι πιο φθηνό!

Στη Βόρεια Ελλάδα, αρκετοί αγρότες προμηθεύονται γεωργικά εφόδια από τη Βουλγαρία και την Τουρκία με τιμή στο 1/3 των ελληνικών. Λίπασμα για δέντρα κοστίζει 29 ευρώ το 40κιλο στην Ελλάδα και εξάγεται στα Σκόπια με μόλις 11,5 ευρώ.

Η Βουλγαρία πουλάει σακί λιπάσματος 12 ευρώ και στην Ελλάδα το ίδιο κοστίζει 25. Φάρμακο των 50 ευρώ στην Τουρκία κοστίζει 150 στην Ελλάδα! Η περιγραφή του ζητήματος από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας, Θέμη Καλπακίδη, δίνει ανάγλυφη την εικόνα: «Κάθε φορά που ο παραγωγός παίρνει καλή τιμή στα προϊόντα “συμπτωματικά” ανεβαίνουν οι τιμές λιπασμάτων. Δεν λειτουργούν έλεγχοι στα καρτέλ που κάνουν εισαγωγή και ο καθένας πουλάει στην τιμή που θέλει.

Τα παραγόμενα προϊόντα είναι χρηματιστηριακά, δεν μπορούμε να μετακυλήσουμε την αύξηση του κόστους στο προϊόν». Ο Εβρίτης αγρότης Χαράλαμπος Εφραιμίδης λέει ότι η εισαγωγή γεωργικών φαρμάκων από την Τουρκία μπορεί να μην επιτρέπεται, «αλλά έτσι κι αλλιώς τα τρώμε με την εισαγωγή λαχανικών από τη γειτονική χώρα». Παράλληλα, θέτει ακόμα μία παράμετρο: «Φάρμακο που ραντίζει 40 στρέμματα κοστίζει 5 ευρώ στην Τουρκία και στην Ελλάδα 60. Σταματήσαμε να ρίχνουμε το απαιτούμενο λίπασμα και δεν έχουμε την παραγωγή που πρέπει». Ανησυχητικές, όμως, είναι και οι επισημάνσεις τοπικών βουλευτών. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος (Καβάλας) τονίζει: «Η αγορά έχει στρεβλώσεις.

Διαβάστε ακόμη: Δυσβάσταχτο το κόστος του γεωργού για τα λιπάσματα

Η Ελλάδα έχει βιομηχανία λιπασμάτων στην Καβάλα. Η διάθεση του λιπάσματος στην εγχώρια κατανάλωση κινείται μέσω λίγων αντιπροσώπων και η αγορά καθίσταται ασύμφορη στον αγρότη. Ψωνίζει φθηνότερα στη Βουλγαρία ή αγοράζει ελληνικό λίπασμα που έχει εξαχθεί σε άλλη χώρα κι έρχεται φθηνότερο»! Ο Ιλχάν Αχμέτ (Ροδόπη) δηλώνει ότι επιβάλλεται να λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. «Απαιτείται πλαφόν στην εισαγωγή αγροτικών προϊόντων. Ας προστατευτούν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Ίσως υπάρχουν συμφέροντα στα υπουργεία που θέλουν να διατηρήσουν αυτό το καθεστώς, ώστε ο αγρότης να αγοράζει το φάρμακο ακριβά».

  • Μαρία Αμπατζή