Σε λίστα αναμονής οι επιχειρήσεις για την 43η Διεθνή Έκθεση Γούνας στην Καστοριά

-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

43η Διεθνή Έκθεση Γούνας στις 3-6 Μαϊου 2018

Σε…λίστα αναμονής, προκειμένου να συμμετέχουν ως εκθέτες στην 43η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς (3-6 Μαϊου 2018), βρίσκονται συνολικά 22 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 12 από το εξωτερικό, όπως τόνισε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών της περιοχής, «Προφήτης Ηλίας» Ιωάννης Κορεντσίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «δεν υπάρχει ελεύθερο, ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας».

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς και η ΔΕΘ-HELEXPO, οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις θα λανσάρουν τις νέες prêt a porter κολεξιόν τους για τον χειμώνα 2018, αποτελούμενες από τα καλύτερα δείγματα της γούνας, σε μοντέρνα σχέδια που ακολουθούν την τελευταία λέξη της μόδας.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Όπως τόνισε, οι εκθέτες θα παρουσιάσουν στους εν δυνάμει αγοραστές, τεράστια ποικιλία νέων δημιουργιών, που θα παρουσιαστεί στον εκθεσιακό χώρο, έκτασης 13.500 τμ, ικανού να υποδεχθεί τους εκατοντάδες επισκέπτες από 40 και πλέον διαφορετικές χώρες, που κάθε χρόνο επιλέγουν την Έκθεση της Καστοριάς για εμπορικές συμφωνίες.

Στην 43η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς θα διατεθούν εντυπωσιακά είδη ένδυσης για γυναίκες και άνδρες, αξεσουάρ γούνας, δερμάτινα είδη, γουνοδέρματα, αναλώσιμα, μηχανές γουναρικής, ενώ το «παρών» θα δώσουν και φέτος τα μεγαλύτερα δημοπρατήρια γουνοδερμάτων του κόσμου, όπως αναφέρεται και σε σχετική σημερινή ανακοίνωση του Συνδέσμου.

Στο μεταξύ, όπως και πέρυσι, έτσι και στη φετινή διοργάνωση, το απαύγασμα των δημιουργιών των γουνοποιητικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην έκθεση, θα παρουσιαστεί σε μία φαντασμαγορική εκδήλωση (Gala Fashion Show), η οποία θα πραγματοποιηθεί σε έναν υπέροχο χώρο που θα αναδείξει τις προτάσεις των γουνοποιών.

Σε πτώση παραμένει ο τζίρος του κλάδου, όμως οι Έλληνες γουναράδες δεν καταθέτουν τα …όπλα

Αποφασισμένοι να βρουν διεξόδους στην κρίση δηλώνουν οι Έλληνες γουναράδες, που έχοντας βρεθεί πολλές φορές μεταξύ…Σκύλλας και Χάρυβδης, δεν πτοούνται πλέον, ανασυντάσσουν δυνάμεις και αλλάζοντας τα «όπλα» στη φαρέτρα τους, ρίχνονται ακόμη πιο δυναμικά στον αγώνα εύρεσης νέων πελατών και ανοίγματος νέων αγορών, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κορεντσίδης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε ότι και το 2017 συνεχίστηκε η «βουτιά» σε επίπεδο τζίρου για τον κλάδο και αυτός διαμορφώθηκε στα 20 εκατ. ευρώ από 105 εκατ. ευρώ το 2014 και 300-350 εκατ. ευρώ το 2013.

Υπενθυμίζεται ότι σε επίπεδο τζίρου, ο κλάδος της γούνας είχε ενισχυθεί κατά 20% το 2012, έναντι του 2011 και σε απόλυτο αριθμό οι εξαγωγές ξεπέρασαν τα 240 εκατ. ευρώ. Το 2013 οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 40%, έναντι της αμέσως προηγούμενης χρονιάς και διαμορφώθηκαν στα 150 εκατ. ευρώ. Το 2007, ο ετήσιος τζίρος του κλάδου της γούνας διαμορφωνόταν στα 450 εκατ. ευρώ και την επόμενη διετία είχε υποχωρήσει σε ποσοστό 80% συνολικά.

Μιλώντας για τις εξαγωγικές επιδόσεις, ο κ. Κορεντσίδης επισήμανε ότι η ρωσική αγορά, που εξακολουθεί να είναι ο βασικός εξαγωγικός προορισμός για την ελληνική γούνα, παραμένει σε κάμψη, «γεγονός που αποτυπώνεται στον τζίρο μας». Άλλωστε, δεν είναι «τυχαίο ότι και στο Ντουμπάι, όπου το 2013 δραστηριοποιούνταν 180 ελληνικές γουνοποιητικές επιχειρήσεις, σήμερα δεν λειτουργούν πάνω από 40, συνεπεία της σημαντικής κάμψης της αγοραστικής δύναμης των Ρώσων».

Για τις προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία πέντε χρόνια για είσοδο της ελληνικής γούνας στις αγορές της Κορέας, του Χονγκ Κονγκ, αλλά και της Κίνας, ο κ. Κορεντσίδης επισήμανε, ότι παρά τα προβλήματα, «δεν εγκαταλείπονται».

«Συνεχίζουμε την έρευνά μας και επιχειρούμε και σε νέες» είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι για το 2018, ο Σύνδεσμος θα πραγματοποιήσει επιθετική προβολή και προώθηση των εκθεσιακών του γεγονότων, αλλά και της ελληνικής γούνας και σε άλλες, νέες αγορές, όπως της Ινδίας και του Ιράν.

ΑΠΕ ΜΠΕ

 

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress