Η λίστα με τις χώρες που καταναλώνουν τα περισσότερα λαχανικά

Ηχηρές απουσίες από τις πρώτες θέσεις

Χρησιμοποιώντας στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, η υπηρεσία στατιστικών δεδομένων Our World In Data, με έδρα το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δημοσίευσε γράφημα με τις χώρες που καταναλώνουν τα περισσότερα λαχανικά. Στην τελική λίστα για το 2020, εντύπωση προκαλεί η απουσία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου από τις 40 πρώτες θέσεις, ενώ στην κορυφή βρίσκεται η Κίνα και αρκετά ψηλά η Ελλάδα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χώρα της Άπω Ανατολής ήταν η μεγαλύτερη λάτρης των λαχανικών, με τον μέσο πολίτη να καταναλώνει κάτι παραπάνω από ένα κιλό λαχανικών την ημέρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με τέσσερα κεφάλια μπρόκολο. Σε ετήσια βάση, η κατά κεφαλήν κατανάλωση ανέρχεται σε 384,25 κιλά.

Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης αρκετά ψηλά, στην 24η θέση της κατάταξης, με ετήσια κατά κεφαλήν πρόσληψη 156,3 κιλών. Όπως διαπιστώθηκε, το 2020 οι Έλληνες κατανάλωσαν 43,64 κιλά παραπάνω σε σύγκριση με την αντίστοιχη μέτρηση του 1961 στη χώρα μας (σ.σ. 112,66 κιλά). Η θέση της Ελλάδας έχει παραμείνει σταθερή σε βάθος χρόνου, καθώς το 1961 βρισκόταν 23η στην κατάταξη.

Συγκριτικά, οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην 44η θέση παγκοσμίως (από 28ες το 1961), με τους Αμερικανούς να έχουν καταναλώσει περίπου 311,8 γραμμάρια λαχανικά για κάθε ημέρα του 2020 (117,53 κιλά ετησίως), δηλαδή κάτι περισσότερο από ένα κεφάλι μπρόκολο ημερησίως. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πολίτες κατανάλωσαν κατά ημερήσιο μέσο όρο 226,8 γραμμάρια (87,61 κιλά ετησίως).

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), μόνο ένας στους δέκα ενήλικες Αμερικανούς λαμβάνει τη συνιστώμενη ποσότητα φρούτων και λαχανικών. Μεταξύ των παιδιών, μόνο τα μισά λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τους καταναλωτές να τείνουν προς τα επεξεργασμένα και ζαχαρούχα τρόφιμα αντί για τα φρούτα και τα λαχανικά.