Λιτόχωρο Πιερίας: Ζωγραφική με πρωταγωνίστριες τις… νεροκολοκύθες

Μια ιδιαίτερη εικαστική έκφραση, η οποία χρησιμοποιεί μεν τα υλικά και τις μεθόδους της ζωγραφικής, διαφοροποιείται, δε, στην παραδοσιακή ζωγραφική επιφάνεια, «χρωματίζει» την αισθητική του καλλιτέχνη, αλλά και του θεατή. Σε αυτή την πρωτότυπη δημιουργία, οι καμβάδες του ζωγράφου καταργούνται και τη θέση τους παίρνουν οι ταπεινές νεροκολοκύθες, οι οποίες, μετά από κατάλληλη επεξεργασία, λαμβάνουν ενδιαφέρουσες μορφές και αναπαραστάσεις.

Η ζωγραφική σε νεροκολοκύθες δεν είναι καινούργια τεχνική. Καλλιεργούνται συνήθως από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, επεξεργάζονται, ζωγραφίζονται και χρησιμοποιούνται άλλοτε για σκοπούς διακόσμησης και άλλοτε για χρηστικούς λόγους. Μία εκ των δημιουργών αυτής της πρωτότυπης τέχνης και τεχνικής είναι και η Παναγιώτα Σκρέτα από το Λιτόχωρο Πιερίας που, όπως αναφέρει, δημιουργεί χειροποίητα διακοσμητικά αντικείμενα.

«Οι κολοκύθες ανήκουν στην οικογένεια της νεροκολοκύθας. Χρησιμοποιείται για λειτουργικούς και διακοσμητικούς σκοπούς και δεν είναι η γνωστή βρώσιμη κολοκύθα», σημειώνει. Παλαιότερα, ασχολείτο η ίδια με την καλλιέργειά τους από τη σπορά έως και το τελικό στάδιο, τη ζωγραφική. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, έχει σταματήσει την καλλιέργειά τους, αφού υπάρχει άφθονο απόθεμα από αυτές, όπως λέει.

«Συμμετέχω σε όλα τα στάδια από τη φύτευση την άνοιξη, τη συγκομιδή το καλοκαίρι και φθινόπωρο, την αποξήρανση, τον καθαρισμό τους και, τέλος, στη ζωγραφική τους. Αυτές οι κολοκύθες πρέπει να ξεραθούν πάνω στο φυτό, να στεγνώσουν εντελώς. Μετά, πρέπει να ξυστούν, να πλυθούν, ώστε να φύγει η φλούδα, και να είναι έτοιμες για να δεχθούν τα χρώματα που επιλέγουμε», εξηγεί η κα Σκρέτα.

Τα χρώματα που χρησιμοποιεί είναι ακρυλικά, οικολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον. Η τεχνική είναι ίδια με τη ζωγραφική και το μόνο που αλλάζει είναι ο καμβάς. Από τα δημοφιλέστερα καλλιτεχνήματα και θέματα έμπνευσης είναι οι νεροκολοκύθες βαμμένες και φτιαγμένες σε μορφή κοτούλας, ενώ τα φωτιστικά είναι από τα διακοσμητικά που προτιμά ένας αγοραστής, καθώς και οι γαβάθες, γλάστρες, μορφές ανθρώπων και άλλα ευφάνταστα αντικείμενα.