Πρόσφατα, η Λιβαδειά έγινε τόπος συνάντησης καλλιτεχνών από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μία συνέχεια δράσεων μέσα από το πρόγραμμα «Μνήμη του νερού», στο οποίο συμμετέχουν η Σουηδία, η Σκωτία, η Πολωνία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Ελλάδα.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Oστάνδη του Βελγίου τον Νοέμβριο του 2018. Οι εταίροι του προγράμματος αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με μελλοντικούς σχεδιασμούς μετά-βιομηχανικών περιοχών, με μέτωπο το υδάτινο στοιχείο.

Η περιοχή της Λιβαδειάς αποτελεί μία χαρακτηριστική περίπτωση, διότι το υδάτινο στοιχείο συνυπάρχει αρμονικά με το ανθρωπογενές πολιτισμικό και οικιστικό περιβάλλον. Το νερό αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη με την πλούσια ιστορία. Η παρουσία παλαιών βιομηχανιών και βιοτεχνιών που χρησιμοποιούσαν το νερό ως ενεργειακή πηγή επισημαίνει τη στενή αυτή διαχρονική σχέση.

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η δήμαρχος Λεβαδέων, Γιώτα Πούλου, εξήρε τη σημασία αυτού του προγράμματος και του ρόλου που μπορεί να παίξει στην ανάπτυξη περιοχής: «Ένας στόχος του προγράμματός μας ήταν η αναγέννηση της πόλης μέσα από το ποτάμι της Ερκύνας. Μαζί με τους παράλληλους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής, όπως αυτόν της ανάπλασης, ο οποίος πρόκειται να ενταχθεί στις ολοκληρωμένες χωρικές επεμβάσεις της περιφέρειας, δίνουμε έναν διαφορετικό τόνο στην ιστορία του τόπου μας. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα ανοιχτά κέντρα εμπορίου, όπου με τη σειρά τους θα αναβαθμίσουν όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης».

Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με στόχο την ανάπτυξη

Η πρωτοβουλία έχει στόχο την αξιοποίηση όλων των ανενεργών βιομηχανικών και βιοτεχνικών υποδομών, που στο παρελθόν υποστηρίζονταν από το νερό για τη λειτουργία τους. Οι εγκαταστάσεις αυτές αξιοποιούνται έπειτα από ήπιες παρεμβάσεις, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν μια σύγχρονη χρήση. Χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες και τεχνικές πολλές από αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν και να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τόπου συνδέοντας και άλλους τομείς της παραγωγικής αλυσίδας, όπως ο πρωτογενής τομέας και οι υπηρεσίες. Οι συμμετέχοντες, μέσα από αυτές τις δράσεις, θα αναζητήσουν και θα βρουν λύσεις ώστε να συνδιαμορφώσουν μία ολοκληρωμένη παρέμβαση σε αυτές τις περιοχές.

Στελέχη του Δήμου Λεβαδέων παρουσίασαν αρχιτεκτονικές μελέτες για την αστική ανάπλαση, την παρόχθια κυκλοφορία και παράλληλα αναφέρθηκαν στη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα.