Λιβαδειά και Χαιρώνεια ενισχύουν την κοινωνική επιχειρηματικότητα για ΑΜΕΑ

Δημιουργικός ο ρόλος του ΕΕΕΕΚ Λιβαδειάς για μαθητές με αναπηρία

amea-xaironeia-livadia

Στη Χαιρώνεια, εδώ και δύο χρόνια περίπου, ξεκίνησε η λειτουργία ενός ειδικού σχολείου για ΑΜΕΑ. Στόχος αυτής της εκπαιδευτικής δομής είναι η σύνδεση της παραγωγής σε όλα τα στάδια, ενισχύοντας τον κοινωνικό ρόλο της εκπαιδευτικής κοινότητας του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ). Για τον λόγο αυτό, δημιουργήθηκε μία εικονική επιχείρηση με τρεις θυγατρικές. Η ταυτότητα και η εμπορική ονομασία των προϊόντων που παράγονται φέρουν λογότυπο με το λιοντάρι της Χαιρώνειας.

Ο διευθυντής του εκπαιδευτικού εργαστηρίου, Γιάννης Ηλίας, περιγράφει στην «ΥΧ» τη δομή και λειτουργία του σχολείου. «Το ΕΕΕΕΚ Λιβαδειάς ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2015. Στεγάζεται στο πρώην γυμνάσιο της Χαιρώνειας και φοιτούν σε αυτό 23 μαθητές με αναπηρίες, ηλικίας 14 ως 22 ετών, από την πρώην επαρχία Λιβαδειάς και τον Αλίαρτο. Ο τίτλος που χορηγεί είναι ισότιμος με αυτόν του Γυμνασίου Γενικής Παιδείας. Σκοπός του σχολείου είναι η κοινωνικοποίηση και η αυτόνομη διαβίωση των μαθητών, η επαγγελματική εξειδίκευση στην κηπουρική, τη ζαχαροπλαστική και τη χειροτεχνία, καθώς και η ένταξή τους σε προστατευόμενες θέσεις εργασίας. Για την εκπαίδευση των μαθητών λειτουργούν αντίστοιχα με τις ειδικότητες εργαστήρια κουζίνας, χειροτεχνίας, δύο θερμοκήπια, ένας κήπος με αρωματικά φυτά και μπαξές με λαχανικά. Εκτός από τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες, το ΕΕΕΕΚ αναπτύσσει πλήθος δράσεων, που παρέχονται από το προσωπικό εθελοντικά και δωρεάν τα απογεύματα, στον χώρο του και στην τοπική κοινότητα».

Στόχος η επιχειρηματικότητα

Εστιάζοντας στα βασικά σημεία αυτού του εγχειρήματος, ο κ. Ηλίας τόνισε:

«Από τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας, δημιουργήσαμε την “εικονική επιχείρηση” και το “ηλεκτρονικό κατάστημα” του σχολείου. Οι στόχοι της προσπάθειάς μας είναι εκπαιδευτικοί, επιχειρηματικοί και κοινωνικοί. Για να επιτευχθούν, οργανώθηκε εντός του θεσμικού και εκπαιδευτικού πλαισίου, με τρόπο καινοτόμο, αποτελεσματικό και φιλικό προς το περιβάλλον, η παραγωγή και η διάθεση στη σχολική κοινότητα και την τοπική κοινωνία, προϊόντων των εργαστηρίων του σχολείου (άνθη, λαχανικά, αρωματικά φυτά, είδη τέχνης, χειροτεχνίας και δώρων, χριστουγεννιάτικα και πασχαλινά στολίδια, χρηστικά αντικείμενα κ.ά.), αλλά και υπηρεσιών. Η εικονική επιχείρηση, με την επωνυμία ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΛΕΩΝ” είναι το εργαλείο για την υλοποίηση των παραπάνω. Η επιχείρηση δανείστηκε το όνομα από το εμβληματικό Λιοντάρι της Χαιρώνειας, που δεσπόζει και χαρακτηρίζει την περιοχή, στην οποία εδρεύει και το σχολείο».

Κοινωνική υποστήριξη

Ο κ. Ηλίας τόνισε ότι το εγχείρημα αυτό κινητοποίησε ανθρώπους από τον χώρο της επιστήμης και της οικονομίας:

«Tην πολυεπίπεδη υποστήριξη της εικονικής επιχείρησης κατά το προηγούμενο σχολικό έτος είχε αναλάβει εθελοντικά ο Δρ. Οικονομίας, Χρήστος Γαλανός, συμπολίτης και σταθερός υποστηρικτής του σχολείου. Ακόμη, την υποστήριξη της συμμετοχής του σχολείου στο πρόγραμμα ΣΕΝ έχει αναλάβει εθελοντικά, ως Σύμβουλος, ο Γιάννης Περλεπές, γενικός διευθυντής της Ναυτεμπορικής».

Στο βάθος Σχολικός Συνεταιρισμός

Στους απώτερους στόχους της εικονικής επιχείρησης είναι η ίδρυση Σχολικού Συνεταιρισμού ή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης και μέσω αυτών η δημιουργία πρατηρίου στην πόλη της Λιβαδειάς, για την απευθείας διάθεση των προϊόντων των εργαστηρίων του σχολείου. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, εκτός από την επίτευξη των τεθέντων στόχων, αναμένεται να αποκτηθεί νέα εμπειρία σχετικά με την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην αγροτική και την κοινωνική οικονομία.

 

Αρωματικά φυτά

Το βασικό προϊόν, με την παραγωγή και την πώληση του οποίου θα ασχοληθεί η εικονική επιχείρηση του ΕΕΕΕΚ Λιβαδειάς, στα πλαίσια του προγράμματος ΣΕΝ, είναι τα αρωματικά φυτά (δεντρολίβανο, μαντζουράνα, τσάι, ρίγανη, φασκόμηλο, λεβάντα, θυμάρι, θρούμπι κ.ά.), που καλλιεργούνται στον κήπο του σχολείου. Τα φυτά θα διατίθενται αποξηραμένα, για χρήση στη μαγειρική και παράλληλα θα καταβληθεί προσπάθεια για την παραγωγή μικροποσοτήτων αιθέριων ελαίων.