Λουκάνικα Τζουμαγιάς, ονομαστά σε όλη την Ελλάδα

Ένα προϊόν με ταυτότητα και μοναδικό τρόπο παρασκευής

Λουκάνικα Τζουμαγιάς, ονομαστά σε όλη την Ελλάδα

Ένα τοπικό προϊόν που έχει ονοματεπώνυμο και ταυτότητα είναι το λουκάνικο της Ηράκλειας Σερρών, το ονομαστό σε όλη την Ελλάδα λουκάνικο Τζουμαγιάς. Στα τρία εναπομείναντα εργαστήρια αλλαντοποιίας της περιοχής, παρασκευάζονται, εδώ και αρκετές δεκαετίες, με παραδοσιακό τρόπο τα λουκάνικα Τζουμαγιάς, που ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη γεύση, νοστιμιά, αλλά και την ποιότητά τους.

«Το προϊόν είναι μοναδικό γιατί περιέχει 100% ελληνικό χοιρινό κρέας, από τον εύφορο κάμπο των Σερρών, το οποίο αναμειγνύεται με βότανα της ελληνικής φύσης και μπαχαρικά και στη συνέχεια ωριμάζει σε ειδικό περιβάλλον για αρκετές ώρες», τονίζει ο αλλαντοποιός, Γιάννης Παναγιώτου, της επιχείρησης Οικογένεια Παναγιωτάκη, ενώ ο Γρηγόρης Γανωτής, συνιδιοκτήτης της επιχείρησης, Βεκιάρης-Γανωτής, προσθέτει πως το μόνο συντηρητικό που περιέχουν είναι το αλάτι, χωρίς την πρόσμιξη ξένων ουσιών τεχνητών και χημικών, ή πατατάλευρων.

Τα διαλεχτά κομμάτια κρέατος που χρησιμοποιούνται, όπως χοιρινή σπάλα και πρόβειο έντερο, που είναι φυσικό και δεν γίνεται καμιά θερμική επεξεργασία, κάνουν τα λουκάνικα Τζουμαγιάς ποιοτικά και γνωστά σε όλη την Ελλάδα. Λόγω του γεγονότος ότι δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά, έχουν σχετικά μικρή διάρκεια ζωής. «Δεν υπάρχει καμιά μυστική συνταγή για την παρασκευή τους» τονίζουν και οι δύο.

Το μόνο μυστικό είναι η επιλογή του καλού κρέατος, γι’ αυτό και σε σχέση με άλλα λουκάνικα είναι πιο ακριβά. Στη χονδρική πωλούνται περίπου στα 6-8 ευρώ το κιλό και τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες να κατοχυρωθεί η ονομασία προέλευσης.

Αφροδίτη Χρυσοχόου