Θεσ/νίκη: Με λουκέτο απειλούνται οι φούρνοι σύμφωνα με αρτοποιούς

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το μέλλον των φούρνων, καθώς σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας» Έλσα Κουκουμέρια, πολλοί φούρνοι θα αναγκαστούν να κατεβάσουν ρολά, διότι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο νέο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η κα Κουκουμέρια εξηγεί ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα λειτουργικά έξοδα ενός φούρνου έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 35%, ενώ οι πωλήσεις παρουσιάζουν μείωση κατά 60%. Παρά το γεγονός ότι «την ίδια στιγμή δεν έχουμε προχωρήσει σε καμία αύξηση τιμών στα προϊόντα μας, αναγνωρίζοντας τη δυσχερή κατάσταση των Ελλήνων καταναλωτών» αναφέρει.

Η μεγάλη μείωση πωλήσεων στους φούρνους, σύμφωνα με την κα Κουκουμέρια, οφείλεται στον σημαντικό περιορισμό στην κίνηση των ειδών ζαχαροπλαστικής κατά 70% το 2015 (συγκριτικά με το 2014), λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, αλλά και στο ψωμί, κατά 45%· κυρίως ως αποτέλεσμα των υπεράριθμων σημείων πώλησης του προϊόντος στη χώρα μας. «Η κίνηση στα είδη ζαχαροπλαστικής στους φούρνους βαίνει μειούμενη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μετά όμως την επιβολή των capital controls οι καταναλωτές πλέον αγοράζουν κουλουράκια και άλλα αρτοσκευάσματα μόνο στις γιορτές των Χριστουγέννων και το Πάσχα» τόνισε.

Εκτός της αύξησης των λειτουργικών εξόδων, οι αρτοποιοί, σύμφωνα με την κα Κουκουμέρια, βρίσκονται αντιμέτωποι και με το φαινόμενο του «αθέμιτου ανταγωνισμού που θριαμβεύει» όπως λέει. «Δυστυχώς μόλις το 10% των Ελλήνων καταναλωτών γνωρίζουν ότι το ψωμί που αγοράζουν από οπουδήποτε αλλού εκτός του φούρνου είναι κατεψυγμένο, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως «είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να ενημερώσουμε τους καταναλωτές επαρκώς, ώστε να γνωρίζουν και να επιλέγουν το προϊόν που τοποθετούν στο οικογενειακό τραπέζι».

Συνολικά, στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 15.000 οικογενειακού τύπου φούρνοι, απασχολώντας 144.000 άτομα, ενώ στον νομό Θεσσαλονίκης τα αρτοποιία ανέρχονται σε 646, από τα οποία τα 460 βρίσκονται εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος και ο αριθμός εργαζομένων σε αυτά υπολογίζεται σε 2.500 με 3.000 άτομα.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ