Λύση στο αυξημένο κόστος παραγωγής οι εξατομικευμένες συμβουλές που προσφέρει η τεχνολογία

Για τη συνήθεια των ελαιοπαραγωγών στην περιοχή του Μεραμβέλλου Κρήτης να καλλιεργούν τα αγροτεμάχιά τους με ενιαίο τρόπο, λόγω του μικρού τους μεγέθους, εφαρμόζοντας παντού τις ίδιες καλλιεργητικές πρακτικές και αυξάνοντας το κόστος παραγωγής, μίλησε στην «ΥΧ», η γεωπόνος και εξωτερική συνεργάτιδα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεραμβέλλου Λασιθίου Κρήτης, Στέλλα Μαλλιαράκη. Η ίδια τόνισε ότι η τεχνολογία μπορεί να δώσει τη λύση, ώστε ο κάθε παραγωγός να λαμβάνει εξατομικευμένες συμβουλές για τις ανάγκες της καλλιέργειάς του και του εδάφους του.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η Ένωση Μεραμβέλλου έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση τεσσάρων τηλεμετρικών σταθμών ευφυούς γεωργίας gaiasense της εταιρείας NEUROPUBLIC. «Επειδή υπάρχουν πολλοί και μικροί κλήροι στην περιοχή, οι παραγωγοί έχουν συνηθίσει να καλλιεργούν τα χωράφια τους σαν να είναι ένα ενιαίο, δεν υπάρχει αυτό που λέμε εξειδίκευση ανά ελαιοτεμάχιο. Έχουν μάθει, δηλαδή, κάποια πρωτόκολλα παραγωγής και διαχείρισης των χωραφιών τους και τα εφαρμόζουν σε όλα τα χωράφια. Όταν κάνουν άρδευση, θα αρδεύσουν όλα τα χωράφια χωρίς να διαφοροποιείται η ποσότητα του νερού.

Επίσης, όταν πάνε για ψεκασμό θα ψεκάσουν όλα τους τα χωράφια γιατί θεωρούν ότι η προσβολή μπορεί να υπάρχει σε όλα. Αυτό είναι εμπειρικό και παραμένει ίδιο και απαράλλακτο σε όλα τα χωράφια, ενώ ουσιαστικά κάθε ένα από αυτά θέλει διαφορετική διαχείριση, γιατί μιλάμε για διαφορετικά εδάφη, πράγμα που οι παραγωγοί εν μέρει το κατανοούν, αλλά είναι λίγο δύσκολο να το κάνουν. Οπότε με το συγκεκριμένο σύστημα θεωρώ ότι η Ένωση προσπαθεί να βάλει τους παραγωγούς στη διαδικασία της εξατομικευμένης και εξειδικευμένης διαχείρισης ανά ελαιοτεμάχιο, σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέγονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς», αναφέρει στην «ΥΧ», η κα Μαλλιαράκη.

 

Λειτουργία μετεωρολογικών σταθμών

Τη συγκεκριμένη περίοδο γίνεται η συλλογή των δεδομένων και οι δειγματοληψίες στην καλλιέργεια, όπως μας ενημερώνει η κα Μαλλιαράκη, ώστε το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει η παροχή των συμβουλών για τον κάθε παραγωγό. «Η διαχείριση των χωραφιών ως ένα ενιαίο τις περισσότερες φορές καταλήγει σε αύξηση του κόστους παραγωγής, μείωση των αποδόσεων και της ποιότητας του προϊόντος.

Αντίθετα, η συλλογή των δεδομένων όπως οι μετρήσεις παγίδων δάκου, οι δειγματοληψίες καρπών και οι μετρήσεις εργασίας θα δώσουν στον παραγωγό τις συμβουλές που χρειάζεται η δική του καλλιέργεια. Επίσης, αν όλα δουλέψουν σωστά, θεωρώ ότι θα υπάρξει βελτίωση ως προς την αντιμετώπιση του δάκου, ως προς τον τρόπο, το σωστό σκεύασμα, τις σωστές ποσότητες, τον κατάλληλο χρόνο εφαρμογής ώστε να αποφευχθούν περιττοί ψεκασμοί και εφαρμογές που αυξάνουν το κόστος παραγωγής και υποβαθμίζουν την ποιότητα του προϊόντος και μοιραία επιβαρύνουν και το περιβάλλον».

Προθυμία παραγωγών

Οι παραγωγοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα υποδέχτηκαν την εφαρμογή του συστήματος με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς, όπως τονίζει η κα Μαλλιαράκη, «ήδη πριν από την εγκατάσταση, εμείς ως γεωπόνοι τους είχαμε ενημερώσει ότι τα χωράφια τους χρειάζονται διαφορετική διαχείριση το κάθε ένα, επομένως ήταν ιδιαίτερα πρόθυμοι να το χρησιμοποιήσουν για να καταλάβουν στην πράξη πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτό».

Την κα Μαλλιαράκη επιβεβαιώνει η Ουρανία Τζώρτζη, μία εκ των παραγωγών στη γη της οποίας έχει εγκατασταθεί ένας μετεωρολογικός σταθμός. «Καλλιεργώ ελιές βιολογικής παραγωγής και έμαθα για την ευφυή γεωργία μέσω της Ένωσης. Δέχτηκα αμέσως να συμμετάσχω στο πρόγραμμα, καθώς ήξερα ότι μόνο οφέλη θα έχω.

Είναι αλήθεια ότι λόγω του μικρού μεγέθους των αγροτεμαχιών, οι παραγωγοί εφαρμόζουμε όλοι τις ίδιες πρακτικές. Με την ευφυή γεωργία θα έχουμε έγκαιρη προειδοποίηση για τους κινδύνους, αλλά και τις πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε ένας».

Εργαλείο για τον γεωπόνο

Τέλος, η κα Μαλλιαράκη τονίζει ότι «συστήματα όπως το gaiasense μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα παραπάνω όπλο για τον γεωπόνο. Επειδή έχω χρόνια επαφή με το κομμάτι της συμβουλευτικής, θεωρώ ότι η χρήση της τεχνολογίας θα είναι ένα παραπάνω όπλο στη φαρέτρα μου, ώστε να δώσω πιο αποτελεσματική συμβουλή στο κομμάτι που με αφορά είτε αυτό είναι φυτοπροστασία, λίπανση, είτε άρδευση είτε είναι καλλιεργητικές πρακτικές».

Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος

Μια σημαντική παράμετρος είναι η μείωση των εισροών που θα επιτευχθεί μέσα από την εφαρμογή των υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας. Αυτός είναι και ένας από τους στόχους του Ευρωπαϊκού έργου LIFE GAIA Sense (www.lifegaiasense.eu) που συντονίζει η NEUROPUBLIC, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται η συγκεκριμένη δράση. Οι ελαιοπαραγωγοί θα γνωρίζουν πότε θα πρέπει να ψεκάσουν, πότε να ποτίσουν και πόσο και πότε να λιπάνουν, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της καλλιέργειας.