Λύση, έστω και στο παρά πέντε, για τις εξαγωγές τροφίμων και ποτών από ΕΕ προς Κίνα

Αποφεύχθηκε στο παρά πέντε η κρίση που φαινόταν ότι είχε προκύψει στην αρχή του χρόνου με τις εξαγωγές τροφίμων και ποτών στην Κίνα από την ΕΕ. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς βρίσκονται σε εγρήγορση, προκειμένου να καταφέρουν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις και να συνεχίσουν απρόσκοπτα να εξάγουν προϊόντα στη μεγάλη αγορά της Κίνας.

Την τελευταία στιγμή, η Κίνα έδωσε τη δυνατότητα στα φορτία που είχαν ξεκινήσει πριν από την 1η Ιανουαρίου να εισέλθουν στη χώρα ακόμα και αν δεν είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία εγγραφής του παραγωγού που απαιτούσε η χώρα με διάταγμα που εξέδωσε τον προηγούμενο Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται ότι, με το διάταγμα αυτό, από 1/1/2022, οι παραγωγοί όλων των προϊόντων που εισάγονται στην Κίνα θα έπρεπε να έχουν εγγραφεί και να διαθέτουν αριθμό εγγραφής, ο οποίος θα αναγράφεται στη συσκευασία κάθε προϊόντος. Η συγκεκριμένη προϋπόθεση ίσχυε έτσι και αλλιώς για τα ευαλλοίωτα προϊόντα, ωστόσο, στο νέο διάταγμα απαιτείται η εγγραφή για όλους τους παραγωγούς τροφίμων και ποτών.

Επίσης, περιλαμβάνει μια εξαιρετικά λεπτομερή λίστα με τα «ευαίσθητα» προϊόντα, έτσι ώστε να μην υπάρχει «παράθυρο» για οποιαδήποτε παρανόηση ή παρέκκλιση.

Σημάδια ευελιξίας από τον Δεκέμβριο

Μάλιστα, η εγγραφή μπορούσε να γίνει μέσω μιας πλατφόρμας, η οποία άνοιξε τον Νοέμβριο και ήταν μόνο στην κινεζική γλώσσα, καθιστώντας την όλη διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη. Μόλις δέκα ημέρες πριν από το κρίσιμο γύρισμα του χρόνου, μόνο 6.000 εταιρείες είχαν καταφέρει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Μάλιστα, οι κινεζικές αρχές ήταν πολύ αυστηρές αρχικά, προειδοποιώντας ότι όποιο προϊόν θα έμπαινε μετά την 1η Ιανουαρίου στην Κίνα θα έπρεπε να φέρει αριθμό εγγραφής.

Η πιθανότητα πολλά φορτία τα οποία είχαν φύγει λίγες ημέρες νωρίτερα από τις χώρες προέλευσης να εγκλωβιστούν στα σύνορα, καθώς δεν θα είχαν προλάβει να περάσουν πριν από το γύρισμα του χρόνου είχε αναστατώσει όλη την αγορά και ειδικά την Ευρώπη. Ωστόσο, στα μέσα Δεκεμβρίου, οι κινεζικές αρχές φάνηκαν περισσότερο «διαλλακτικές», ανακοινώνοντας ότι εφόσον ένα φορτίο είχε ξεκινήσει από τη χώρα προέλευσης το 2021, θα μπορούσε να μπει στην Κίνα ακόμα και μετά την 1/1/2022.

Σε κάθε περίπτωση, εκπρόσωπος της ΕΕ ανακοίνωσε ότι «αν και υπήρξαν σημαντικές προκλήσεις, οι παραγωγοί και οι βιομηχανίες της ΕΕ θα κάνουν το καλύτερο δυνατό για να εγγραφούν στο σύστημα. Όπως σημείωσε εμφατικά, «η Κίνα είναι η τρίτη μεγαλύτερη εξωτερική αγορά και είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερες δυσκολίες στο μεταξύ μας εμπόριο».

Όσον αφορά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αυτήν τη στιγμή, ο εκπρόσωπος της ΕΕ σημείωσε: «Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του χρόνου και άρα δεν μπορούμε να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Τα φορτία μας βρίσκονται καθ’ οδόν προς την Κίνα». Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Τροφίμων και Ποτών, οι εξαγωγές το τρίτο τρίμηνο του 2021 προς την Κίνα έπεσαν δραματικά. Ωστόσο, ο Ευρωπαίος εκπρόσωπος εκτίμησε ότι δεν υπάρχει σύνδεση με το διάταγμα 248.

«Η πτώση των εξαγωγών της ΕΕ προς την Κίνα το τρίτο τετράμηνο του 2021 σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι οφείλεται κυρίως στη μείωση των εξαγωγών του χοιρινού κρέατος. Αυτό συνέβη γιατί η Κίνα αύξησε την εγχώρια παραγωγή χοιρινού κρέατος και προμηθεύτηκε χοιρινό από τις αγορές της Ασίας πιθανότατα λόγω του χαμηλότερου κόστους», ανέφερε χαρακτηριστικά.