Λύσεις σε περιβάλλον και γεωργία από την τεχνολογία

Νέα σελίδα για τη γεωργία, την κτηνοτροφία, αλλά και το περιβάλλον αποτελεί η έξυπνη γεωργία. Νέες εφαρμογές αναπτύσσονται διαρκώς, δίνοντας λύσεις από το μέλλον.

Η «ΥΧ» βρέθηκε σε έναν αμπελώνα λίγο έξω από την πόλη Λιντζ της Αυστρίας, σε απόσταση περίπου δύο ωρών από τη Βιέννη και στο Εθνικό Πάρκο Seewinkel στα σύνορα Αυστρίας και Ουγγαρίας, όπου η εταιρεία Huawei, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, εφαρμόζει προγράμματα ευφυούς γεωργίας μέσω smart τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης.

Στον αμπελώνα

Ήδη, από το 2021, εφαρμόζει ένα πρότζεκτ τεχνολογικής επιτήρησης της κατάστασης της καλλιέργειας και, κατά συνέπεια, εκτίμησης των «αναγκών της», σε νερό ή λιπάσματα. Οι όποιες ασθένειες εντοπίζονται στην αρχή τους, έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται τα ελάχιστα δυνατά φυτοπροστατευτικά προϊόντα και αυτά σημειακά.

Η εικόνα της κατάστασης των αμπελιών μεταφέρεται στον υπολογιστή μέσω αισθητήρων των drones, που πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από την καλλιέργεια. Στη συνέχεια, τα δεδομένα μεταφράζονται μέσω συγκεκριμένου προγράμματος στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο χωράφι. «Το θέμα είναι να προλάβουμε να επέμβουμε στην καλλιέργεια πριν εξαπλωθεί το όποιο πρόβλημα», επισημαίνει ο Felix Muller, ειδικός στην τεχνολογία των drones. Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής, οι ανάγκες εισροών μπορεί να μειωθούν έως και 50%, εφόσον βέβαια ο παραγωγός ακολουθήσει τα σωστά βήματα.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή της έξυπνης γεωργίας είναι η συνεργασία», τόνισε ο Radoslaw Kedzia, αντιπρόεδρος της Huawei στην Κεντρική Ευρώπη, της εταιρείας που εφαρμόζει το πρότζεκτ της 5G Γεωργίας, όπως ονομάζεται.

Στη δεύτερη φάση εφαρμογής του προγράμματος, που ξεκινά τους επόμενους μήνες, θα δοθεί έμφαση στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της καλλιέργειας. «Υπάρχουν νέες απαιτήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής», τόνισε ο Erich Manzer, αντιπρόεδρος της Huawei στην Αυστρία.

Στο εθνικό πάρκο

Το εθνικό πάρκο του Neusiedler See (Seewinkel National Park) έχει έκταση 96.730 στρέμματα, ενώ άλλα 237.210 στρέμματα βρίσκονται από την πλευρά της Ουγγαρίας. Για τα προβλήματα στην προστασία της φύσης, αλλά και τις ενέργειες που έχουν γίνει ώστε να συμμετέχει η τοπική κοινωνία και να επωφελείται από το πάρκο μέσω του τουρισμού της περιοχής, μίλησε στην «ΥΧ» ο Harald Grabenhofer, επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών του πάρκου.

Ο Harald Grabenhofer, ορνιθολόγος και επικεφαλής του Τµήµατος Ερευνών του πάρκου.

Γιατί διαλέξατε τη συγκεκριμένη φυλή αγελάδων;

Διαλέξαμε αυτές τις αγελάδες, γιατί ήταν πολύ κοινές εδώ στην περιοχή και θέλαμε να μείνουμε στις τοπικές φυλές. Δεν τις διαλέξαμε γιατί είναι εύκολα ζώα, μάλλον το αντίθετο. Έχουμε και λευκά γαϊδούρια. Εδώ, δεν είναι μια περιοχή που φυτρώνει συνέχεια χορτάρι, οπότε έπρεπε να είναι ζώα προσαρμοσμένα σε αυτό. Χρησιμοποιούμε το κρέας τους για κατανάλωση μετά από χρόνια.

Λέτε ότι δεν πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε κρέας;

Όχι, όχι, απλώς πρέπει να διαλέγουμε κρέας από συγκεκριμένες εκτροφές. Αν αγοράζεις φθηνό κρέας, πρέπει να ξέρεις ότι ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με αυτές τις τιμές, απλώς δίνεις λεφτά στο σούπερ μάρκετ. Φυσικά, το κρέας από τις αγελάδες που εκτρέφουμε εδώ δεν είναι φθηνό, αλλά μπορείς να μειώσεις τις ποσότητες που καταναλώνεις. Όταν ήμουν παιδί, τρώγαμε πολλά λαχανικά, αλλά οι άνθρωποι σήμερα προτιμούν το κρέας. Το αποτέλεσμα είναι ότι απλώς παχαίνουμε.

Ακόμα και αν είσαι βετζετέριαν, τρως ας πούμε αβοκάντο και άλλα. Γιατί; Δεν βγάζει νόημα αυτό. Δεν παράγουμε αβοκάντο εδώ, υπάρχουν άλλα πράγματα που μπορείς να φας. Εσείς, από πού είστε;

Από την Ελλάδα…

Νομίζω ότι αυτό το κλίμα θα έχουμε και εμείς σε λίγο. Εδώ και μερικές δεκαετίες, βλέπουμε εδώ πουλιά, τα οποία παλιά ξέραμε ότι έμεναν στη Βόρεια Ελλάδα. Άλλα πουλιά, που ήταν εδώ, έχουν μετακινηθεί και πηγαίνουν βορειότερα. Ασφαλώς έχουμε κλιματική αλλαγή, αλλά δεν μπορείς να ρίχνεις τα πάντα στην κλιματική αλλαγή και να λες «ε, τι να γίνει έχουμε κλιματική αλλαγή». Αυτό είναι λάθος, γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και θα έπρεπε να τα κάνουμε τώρα αμέσως. Στην πραγματικότητα, θα έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει να τα κάνουμε 30 χρόνια πριν.

Έχετε μεγάλη ξηρασία τα τελευταία χρόνια…

Τώρα το ύψος της λίμνης είναι πολύ χαμηλό, το χαμηλότερο που έχει παρατηρηθεί από το 1996. Υπάρχει ακόμα πρόβλημα αλατότητας του νερού.

Ειδικά ο περσινός χειμώνας ήταν πολύ ξηρός. Όταν ξεκινήσει να βρέχει, γιατί θα γίνει κάποια στιγμή, η λίμνη θα γεμίσει ξανά. Τότε ελπίζω ότι αυτή την περίοδο της ξηρασίας δεν θα την ξεχάσουμε. Γιατί το νερό που λείπει από τη λίμνη είναι αυτό που χάνουμε όταν βρέχει. Δουλεύουμε πάνω σε λύσεις ή έστω τις συζητάμε.

Το πάρκο δέχεται αρκετούς τουρίστες που να ενδιαφέρονται για τη φύση;

Ναι, έχουμε πολλούς επισκέπτες που έρχονται για το πάρκο και αυτό δίνει ζωή και στο χωριό που βρίσκεται κοντά. Έχουμε 25 εστιατόρια εδώ λόγω του τουρισμού και από αυτό ωφελούνται και οι κάτοικοι, καθώς μπορούν να διαλέξουν. Αν θέλεις να αυξήσεις τα έσοδα από τον τουρισμό, πρέπει να δώσεις στους τουρίστες πράγματα, ώστε να τους κάνεις να μείνουν περισσότερο.

Για παράδειγμα, εκατομμύρια πηγαίνουν στο Grand Canyon στις ΗΠΑ με ένα λεωφορείο, βγάζουν φωτογραφία και φεύγουν. Ποιο είναι το όφελος για την τοπική κοινωνία; Τι μένει εκεί στον τόπο; Ίσως μερικά πλαστικά μπουκάλια. Αυτό λειτουργεί πολύ καλά εδώ και για αυτό και έχουμε πολύ μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο. Οι άνθρωποι με ξέρουν, αφού εδώ ζω όλη μου τη ζωή.

Όταν πάω σε ένα μέρος έρχονται και μου μιλάνε και λένε «πρέπει να κάνουμε κάτι με το νερό», ξέρουν ότι κάτι συμβαίνει και ότι εγώ δουλεύω για αυτό. Ξέρουν και νοιάζονται.

Ευφυείς αισθητήρες κάνουν τη δουλειά εκατοντάδων παρατηρητών

Τα τελευταία χρόνια, το πάρκο υποφέρει από πρωτοφανή ξηρασία, με αποτέλεσμα η λίμνη εντός του, να έχει σχεδόν στερέψει από νερό ή να έχει αυξημένη αλατότητα. Μέσω του προγράμματος TECH4ALL, αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί σε πολλά σημεία καταγράφουν 24 ώρες το 24ωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα όλους τους ήχους του πάρκου. Στη συνέχεια, ειδικοί επιστήμονες αναγνωρίζουν τους ήχους και τους εντάσσουν σε ειδικό πρόγραμμα.

Μέσω τεχνητής νοημοσύνης, «μεταφράζονται» οι ήχοι, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν πληροφορίες για το τι συμβαίνει στο πάρκο, ποιος είναι ο πληθυσμός των πουλιών, πώς είναι το περιβάλλον και άλλα. Σχεδόν μαγικό.

«Αυτήν τη δουλειά δεν θα μπορούσαμε ποτέ να την κάνουμε με ανθρώπους. Θα χρειαζόμασταν εκατοντάδες παρατηρητές», λέει ο Harald Grabenhofer, ορνιθολόγος και επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών του πάρκου. Εντός του πάρκου υπάρχουν καλλιέργειες, αλλά και ζώα, όπως κατάλευκες αγελάδες.