«Μαγικό μανιτάρι» ετοιμάζει η Δίρφυς, με τη σύμπραξη ερευνητικών φορέων

farma-manitari-dirfys

Πρόσφατα, η εταιρεία παραγωγής μανιταριών «Δίρφυς» ανακοίνωσε ότι έπεσαν οι υπογραφές για την υλοποίηση μεγάλου ερευνητικού προγράμματος με σκοπό την ανάπτυξη ενός πολυδύναμου διατροφικού προϊόντος, πλούσιου σε βιταμίνη D. H εταιρεία θα συνεργαστεί με τρεις ερευνητικούς φορείς (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών).

Το ύψος του προϋπολογισμού του προγράμματος φτάνει τα 798.961 ευρώ και θα καλυφθεί μέσω της Δράσης ΕΣΠΑ «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ», με συγχρηματοδότηση από Εθνικούς πόρους (μέσω ΕΠΑνΕΚ) καθώς και με κοινοτικούς πόρους.

Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο Λευτέρης Λαχουβάρης, συνιδιοκτήτης της ευβοιώτικης εταιρείας: «Υπάρχει μια τάση που ξεκίνησε από την Αμερική. Πρόκειται για μανιτάρια, υψηλά σε περιεκτικότητα βιταμίνης D, τα οποία ακτινοβολούνται με υπεριώδη ακτινοβολία. Εμείς αντ’ αυτού σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε το ίδιο προϊόν με αποξηραμένα μανιτάρια, πλούσια σε βιταμίνη D, μέσω τις έκθεσής τους σε φυσικό ηλιακό φως. Θα πραγματοποιήσουμε νέα πειράματα, αξιοποιώντας την όλη προηγούμενη εμπειρία μας ώστε να φτιάξουμε ένα μανιτάρι Πλευρώτους, πλούσιο σε βιταμίνη D, αντιοξειδωτικά και άλλες ευεργετικές για τον οργανισμό μας ουσίες. Ξεκινήσαμε τα πειράματα πριν από τέσσερα χρόνια σε συνεργασία με το γερμανικό πανεπιστήμιο του Χόχενχαϊμ της Στουτγκάρδης. Στη συνέχεια αξιοποιήσαμε και την εμπειρία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου σε ζητήματα εμπλουτισμού των μανιταριών με φυσικούς τρόπους και καταθέσαμε μια πρόταση η οποία και εγκρίθηκε».

Σε ό,τι αφορά τη συμβολή των άλλων ερευνητικών φορέων ο κ. Λαχουβάρης διευκρίνισε: «Το Χαροκόπειο έχει αναλάβει να μελετήσει τα οφέλη της κατανάλωσης μανιταριών σε ανθρώπους με υψηλό δείκτη σωματικής μάζας. Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών θα συνεισφέρει με την κορυφαία τεχνογνωσία του σε χημικές αναλύσεις». Αναφορικά με τη διαδικασία υποβολής φακέλου ο κ. Λαχουβάρης σχολίασε: «Όλα έγιναν ηλεκτρονικά. Η όλη διαδικασία της κατάθεσης της πρότασης και του φακέλου ήταν ιδιαίτερα εύκολη. Το δύσκολο ήταν να πείσουμε για την αξία του ερευνητικού αντικειμένου του προγράμματος». Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα θα προσφέρει πλήρη απασχόληση σε πάνω από 15 ερευνητές για τρία χρόνια.