Μαγκωμένο το εμπόριο για τιμές στο σκληρό σιτάρι

Από βδομάδα αναμένεται να μπουν στα χωράφια οι θεριζοαλωνιστικές

των Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Τσατσάκη

Με το… βλέμμα στον ουρανό βρίσκονται οι παραγωγοί σιταριού στον θεσσαλικό κάμπο, καθώς οι συνθήκες των τελευταίων ημερών έρχονται να περιπλέξουν ένα ήδη αρκετά «μπερδεμένο» σκηνικό που διαμόρφωσαν οι απότομες εναλλαγές του καιρού στη διάρκεια της χρονιάς.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι προβλεπόμενες από τους μετεωρολόγους βροχές και καταιγίδες δεν είχαν έρθει, γεγονός που ανακούφισε όσους καλλιεργητές φοβούνταν ακόμα ένα «χτύπημα» του καιρού μετά τους ανοιξιάτικους παγετούς και τον πασχαλινό λίβα.

Ωστόσο, η αυξημένη υγρασία που επικρατεί στα χωράφια και κάποια ψιλοβρόχια που έπεσαν την Τρίτη δεν έχουν επιτρέψει στις θεριζοαλωνιστικές μηχανές να ξεκινήσουν επί της ουσίας τον πολυπόθητο αλωνισμό. Ακόμα και στις λίγες πρώιμες περιοχές που πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες κοπές, η διαδικασία «φρέναρε» και αναμένεται να επανεκκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα.

Απώλειες στις αποδόσεις

Η εικόνα που καταγράφεται στον κάμπο είναι ανάμεικτη. Υπάρχουν χωράφια που δεν επηρεάστηκαν από τις καιρικές συνθήκες και οι παραγωγοί αναμένουν αποδόσεις της τάξεως των 400-500 κιλών.

Πρόκειται, κυρίως, για «πράσινα» ποτιστικά χωράφια στα οποία πέρυσι καλλιεργήθηκαν βαμβάκια, ντομάτες, φασόλια κ.ά., που άφησαν το άζωτο στο έδαφος και δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για το σιτάρι. Υπάρχουν όμως και χωράφια, που δύσκολα θα δώσουν πάνω από 300 κιλά/στρέμμα, αφού οι καιρικές συνθήκες αδυνάτισαν τα στάχυα και, κυρίως, υποβάθμισαν το προϊόν.

Σε πανελλαδικό επίπεδο και με δεδομένο ότι οι βροχές αυτής της εβδομάδας ανησυχούν μεν τους Θεσσαλούς, αλλά είναι ευπρόσδεκτες π.χ. για τα σιταροχώραφα της Δυτικής Μακεδονίας, μια πρώτη εκτίμηση τοποθετεί τις απώλειες στις στρεμματικές αποδόσεις μεσοσταθμικά στο 10%.

Αν τώρα στην εξίσωση προστεθεί και η αύξηση τουλάχιστον 20% στα καλλιεργούμενα στρέμματα, φαίνεται, με τα σημερινά πάντα δεδομένα, να βαίνουμε προς μια παραγωγή άνω των 800.000 τόνων στο σύνολο της χώρας. Σε ό,τι αφορά τις ποιότητες, στα λιγοστά σιτάρια του κάμπου που πρόλαβαν να συγκομιστούν προτού ξεκινήσουν οι βροχές, τα ειδικά βάρη είναι μεν κάπως χαμηλά (λόγω του καύσωνα του Μαΐου), τα υαλώδη ωστόσο φαίνονται κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά.

Κλειστά χαρτιά

Στο εμπορικό μέτωπο τώρα, επικρατεί… σιγή ασυρμάτου. Οι παραγωγοί εκτιμούν ότι τα ποιοτικά σιτάρια θα «πιάσουν» με σχετική άνεση τιμές της τάξης των 25 λεπτών/κιλό, ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η άνοδος που καταγράφεται σε παγκόσμιο επίπεδο στις τιμές των δημητριακών δημιουργεί ένα αρκετά ισχυρό δίχτυ ασφαλείας και για το σκληρό.

Είναι γεγονός, πάντως, ότι οι έμποροι μέχρι στιγμής δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, κάτι που αρκετοί αποδίδουν στο «μούδιασμα» από την περασμένη χρονιά, όταν και διαμόρφωσαν σχετικά νωρίς υψηλά κοστολόγια, τα οποία δυσκολεύτηκαν αρκετά στη διάρκεια της εμπορικής σεζόν να ισοσκελίσουν.

Εξαγωγικές δουλειές με σιτάρια νέας σοδειάς δεν έχουν ακόμα κλειστεί, αν και έχουν ακουστεί κάποιες προθέσεις αγοράς στα 280 ευρώ/τόνο FOB. Τις προηγούμενες μέρες, φορτώνονταν σε ελληνικά λιμάνια ποσότητες από τις τελευταίες πράξεις που έγιναν με σιτάρια της περσινής σεζόν στα 265-266 ευρώ/τόνο FOB.

Λίγες και ακριβές οι αχυρόμπαλες

Μεγάλη έλλειψη παρουσιάζεται και στις αχυρόμπαλες, αφού ο παγετός της άνοιξης επηρέασε σημαντικά την ανάπτυξη των φυτών, προκαλώντας μειωμένο ύψος σε σχέση με τις καλαμιές των προηγούμενων ετών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν διαθέσιμες αχυρόμπαλες για δέσιμο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες βρίσκονταν εν αφθονία. Οι κτηνοτρόφοι εμφανίζονται ανήσυχοι, αφού μετά την εκτίναξη των τιμών στις ζωοτροφές θα χρειαστεί να ακριβοπληρώσουν και τις αχυρόμπαλες που χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν ζεστές και ιδανικές συνθήκες στα ζώα τους, στον στάβλο.

Σύμφωνα με Φαρσαλινούς κτηνοτρόφους, «τα προηγούμενα χρόνια μία μπάλα 25 κιλών την αγόραζαν μετά τα αλώνια περίπου 80 λεπτά για το δέσιμο και 50 λεπτά για φόρτωμα-ξεφόρτωμα». Η συγκεκριμένη έλλειψη σε άχυρο φαίνεται ότι θα δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στην αγορά, καθώς όσοι δεν κάνουν σωστό και έγκαιρο προγραμματισμό για αποθήκευση δεμάτων που χρειάζονται για όλη τη χρονιά μέσα στο καλοκαίρι θα δουν τον χειμώνα τις τιμές να εκτοξεύονται λόγω της συγκεκριμένης έλλειψης σε καλαμιές.