Αν. Μακεδονία – Θράκη: Δραματικό καμπανάκι τυροκόμων για κλείσιμο κτηνοτροφικών μονάδων

Η τιμή του πρόβειου γάλακτος μπορεί να είναι ανοδική και να φλερτάρει με το 1,30 ευρώ το κιλό, αλλά το αδιέξοδο της ελληνικής κτηνοτροφίας παραμένει, γιατί στο υπέρογκο κόστος παραγωγής προστέθηκαν τα απούλητα αμνοερίφια της πασχαλινής περιόδου, με αποτέλεσμα οι τυροκόμοι να ανησυχούν για τη μείωση του εισκομιζόμενου γάλακτος.

Ορισμένοι Θρακιώτες καταγγέλλουν την απουσία διορθωτικών κινήσεων από την πολιτεία για πριμοδότηση της καλλιέργειας του καλαμποκιού, με σκοπό να βοηθηθεί ο Έλληνας κτηνοτρόφος στην οικονομικότερη προμήθεια ζωοτροφών, καθώς η Ελλάδα επηρεάζεται από τον πόλεμο.

Η κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με την έλλειψη εργατικών χεριών, αλλά και τον πόλεμο, φέρνουν την κτηνοτροφία σε κρίση, οδηγώντας σε κλείσιμο μονάδων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροκτηνοτροφικού Βιομηχανικού Συνεταιρισμού Δράμας «ΜΕΝΟΙΚΙΟ», Βασίλη Μελενεκλή.

«Η αύξηση στην τιμή του γάλακτος δεν ισοσκελίζει τη διαφορά, γιατί παρότι ανέβηκε κατά 30%, υπάρχει οικονομική δυσπραγία στους καταναλωτές να αγοράσουν τα παραγόμενα ΠΟΠ προϊόντα». Χαρακτηρίζει άδικη και δυσανάλογη με την πραγματικότητα την οικονομική ενίσχυση που δόθηκε, συγκρίνοντας με την Ισπανία. Μαχαιριά χαρακτηρίζει τα απούλητα από το Πάσχα αμνοερίφια, που οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να ταΐσουν.

Στο ΜΕΝΟΙΚΙΟ, τα τυροκομικά προϊόντα παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα, επομένως ανησυχούν από τον κίνδυνο μείωσης του γάλακτος. «Η πρώτη ύλη μειώνεται λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, της αδυναμίας εύρεσης εργατικών χεριών και της αδυναμίας εισαγωγής γάλακτος. Όταν όλα παράγονται από εγχώριο προϊόν, σαφέστατα δεν επαρκεί. Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει έλλειμμα στα ΠΟΠ προϊόντα», τονίζει.

Φέτα «κομμάτια»

«Μετά τους ελέγχους και τη μείωση των εισαγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος στην Ελλάδα, αποδείχθηκε ότι το ελληνικό γάλα δεν επαρκούσε ως πρώτη ύλη για την ποσότητα φέτας που διακινούσε η τυροκομία, ειδικά στο εξωτερικό. Συνεπακόλουθο της έλλειψης γάλακτος ήταν η αύξηση της τιμής», περιγράφει ο Χριστόφορος Σεβαστίδης, διευθύνων σύμβουλος στη Δραμινή Βιομηχανία Γάλακτος ΝΕΟΓΑΛ.

Η κρίση του πολέμου εκτίναξε τις τιμές των ζωοτροφών και πλέον δεν γνωρίζει κανείς πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, γιατί ορισμένοι παραγωγοί ταΐζουν λιγότερο τα ζώα τους. Από την πλευρά τους, επιχειρούν να στηρίξουν τους κτηνοτρόφους, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η βιομηχανία, με την κατακόρυφη αύξηση στο κόστος παραγωγής και ειδικά στην ενέργεια, που τριπλασιάστηκε.

«Οι πιο αδύναμοι είναι οι παραγωγοί. Αν δεν στηριχθούν αυτοί, δεν θα επιβιώσουν». Η βοήθεια στον κτηνοτρόφο επιβάλλεται, με σκοπό να στηριχτεί και η βιομηχανία, που περίμενε να διπλασιαστούν τα κοπάδια και η παραγωγή γάλακτος, ώστε να καλυφθούν τα κενά στην πρώτη ύλη.

Η πολυετής συνεργασία της ΝΕΟΓΑΛ με τον κτηνοτρόφο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά της στη σημερινή πραγματικότητα, σε αντίθεση με αυτό που αντιμετωπίζουν οι μεγάλοι του κλάδου.

«Όταν είχαν λύση κι έφτιαχναν ό,τι έφτιαχναν κι έβρισκαν πρώτη ύλη, δεν έδιναν πολλή σημασία στην ελληνική πρωτογενή παραγωγή. Τώρα, που τους χρειάζονται, είναι δύσκολο να βοηθηθεί ο παραγωγός και να παράγει άμεσα» σχολιάζει ο κ. Σεβαστίδης.

Απαντώντας σε σχόλιο Θρακιώτη συναδέλφου του ότι η πολιτεία θα μπορούσε να στηρίξει την καλλιέργεια καλαμποκιού για να διευκολυνθούν οι κτηνοτρόφοι, σημειώνει ότι αυτό αφορά την επόμενη παραγωγή, εξηγώντας πως οι τιμές του καλαμποκιού πέρυσι ήταν χαμηλές. Προσθέτει πως για μια 20ετία και πλέον οι τιμές στη φυτική παραγωγή ήταν σταθερές και ήταν αναμενόμενο να ανέβουν για να επιβιώσουν οι παραγωγοί, μόνο που έγινε βίαια, λόγω του πολέμου. Το αδιέξοδο του κτηνοτρόφου απειλεί επομένως την τυροκομία, άρα την ελληνική φέτα.