Μάλτα: Οι παραγωγοί συνεργάζονται για τη δημιουργία ελαιοκομικού συνεταιρισμού

Οταν υπάρχει ένας κοινός σκοπός, οι άνθρωποι συνεργάζονται για την επίτευξή του. Αυτό έκαναν οι ελαιοπαραγωγοί στη Μάλτα. Στο τέλος του 2022, μία ομάδα ενδιαφερομένων από τον κλάδο της ελαιοκομίας συνεργάστηκε για τη δημιουργία του συνεταιρισμού «Olive Growers Cooperative Limited».

Ο ένας εκ των παραγωγών αναφέρει ότι «η Μάλτα δεν είχε συνεταιρισμό αφιερωμένο στον τομέα της ελιάς. Θέλαμε να φέρουμε κοντά τους ελαιοκαλλιεργητές, να κερδίσουμε ευρύτερη αναγνώριση για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Μάλτας, να δημιουργήσουμε νέα πρότυπα ποιότητας και να βελτιώσουμε τις οικονομικές συνθήκες για τους καλλιεργητές».

Ο ίδιος τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνεται το ενδιαφέρον για την παραγωγή του ελαιολάδου στο νησί, με ορισμένους νεοεισερχόμενους να μετατρέπουν παλιούς αμπελώνες σε ελαιώνες, με τη Μάλτα να έχει 1.300 στρέμματα ελαιοκαλλιέργειας. Όπως εξηγεί, «έχουμε ήδη 55 εγγεγραμμένα μέλη στον συνεταιρισμό και στόχος μας είναι να έχουμε 50 νέα μέλη κάθε χρόνο, γι’ αυτό και ο συνεταιρισμός είναι ανοιχτός σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς, ανεξάρτητα από την ποσότητα των ελαιοδέντρων τους.

Κάθε μέλος πρέπει να αγοράσει τουλάχιστον μία μετοχή στον συνεταιρισμό, ονομαστικής αξίας 50 ευρώ. Ο ρόλος των μελών είναι να υποστηρίζουν τον συνεταιρισμό στις δραστηριότητες και στις πρωτοβουλίες του, καθώς και να συμμετέχουν στην εκστρατεία μάρκετινγκ που θα ξεκινήσει το 2024. Τα πρώτα τρία χρόνια, οι κύριοι στόχοι του συνεταιρισμού είναι η εδραίωση του ελαιοκομικού τομέα στη Μάλτα, η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη για την υγεία του έξτρα παρθένου ελαιολάδου και η υποστήριξη από τις τοπικές αρχές.

Εκπαίδευση και ψηφιοποίηση

Ο συνεταιρισμός εστιάζει, επίσης, στην εκπαίδευση των ελαιοκαλλιεργητών σχετικά με την αποτελεσματικότητα της χρήσης λιπασμάτων ή την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και την ψηφιοποίηση.

Επιπλέον, έχει ιδρύσει την ακαδημία έξτρα παρθένου ελαιολάδου της Μάλτας, προκειμένου να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και συνεδριών γευσιγνωσίας ελαιολάδου. Ακόμη, θα συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο της Μάλτας για να αξιοποιήσει στο έπακρο τις γνώσεις του και να ενθαρρύνει νέους ανθρώπους να μελετήσουν την ελαιοκαλλιέργεια και να βελτιώσουν τις τεχνικές τους.

Τέλος, ο συνεταιρισμός έχει ξεκινήσει τις εργασίες για τις πιστοποιήσεις Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Αυτό μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της αναγνώρισης και της προβολής των προϊόντων στη Μάλτα και των εξαγωγών της σε άλλες χώρες της ΕΕ. Η όλη προσπάθεια των ελαιοκαλλιεργητών θα μπορούσε να λειτουργήσει ως παράδειγμα και για άλλες χώρες, με αναπτυγμένο ελαιοκομικό τομέα, όπως η Ελλάδα.