Μάνος και Σοφία Σαββιδάκη: Με την τεχνική της σφαιροποίησης ενώνουν το κρητικό μέλι με το λάδι

Δύο αδέρφια από τη Σητεία Κρήτης, ο Μάνος και η Σοφία Σαββιδάκη, αποδεικνύουν ότι η παράδοση και η εξέλιξη μπορούν να συνδυαστούν με τον καλύτερο τρόπο, γεννώντας εξαιρετικά αποτελέσματα και προϊόντα με ισχυρή τοπική ταυτότητα στηριγμένη στην ελληνική κουλτούρα και καινοτομία.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα το Melaion, ένα προϊόν που εμπερικλείει σε ένα βαζάκι δύο από τα πιο εμβληματικά προϊόντα της Κρήτης, το λάδι και το μέλι. «Το Melaion είναι ένα πρότυπο προϊόν βασισμένο στα superfoods της κρητικής γης – ΠΟΠ Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης με σφαίρες Έξτρα Παρθένου Ελαιoλάδου ΠΟΠ Σητείας», αναφέρει στην «ΥΧ» η Σοφία.

Η ίδια, μαζί με τον αδερφό της, είναι συνεχιστές μίας οικογενειακής αγροτικής παράδοσης. «Η εταιρεία μας δραστηριοποιείται στην περιοχή της Σητείας, στην Κρήτη. Μια περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη ως Γεωπάρκο Σητείας και φημίζεται για τα άριστης ποιότητας προϊόντα που παράγει. Είμαστε οικογενειακή επιχείρηση, με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή, τη συσκευασία και την εμπορία μελισσοκομικών προϊόντων. Η εταιρεία μας ιδρύθηκε από τον πατέρα μας, Γιώργο Σαββιδάκη, το 2005, ο οποίος δημιούργησε τις σύγχρονες πιστοποιημένες εγκαταστάσεις και ξεκίνησε να ταξιδεύει το μέλι στην Αυστραλία και στην Αμερική», εξηγεί η Σοφία.

Δέκα χρόνια αργότερα, το 2015, έρχεται η σειρά του αδερφού της και της ίδιας να αναλάβουν την αγροτική επιχείρηση, φέρνοντας σε αυτή νέες ιδέες και έναν αέρα εξέλιξης. Όπως αναφέρει η ίδια, «πριν από πέντε χρόνια αναλάβαμε τα ηνία της επιχείρησης και ιδρύσαμε τη Savidakis Family. Τότε ήρθαν οι φρέσκιες ιδέες, τα νέα προϊόντα, η εξωστρέφεια με το άνοιγμα νέων αγορών, όπως και η επέκταση νέων εγκαταστάσεων.

Ο Μάνος με εμπειρία δίπλα στον πατέρα μας, σπουδές και σεμινάρια στα αγροτικά προϊόντα αναλαμβάνει την παραγωγή του μελιού και του ελαιολάδου, ενώ εγώ με σπουδές στα Οικονομικά επικεντρώνομαι στη διαχείριση της εταιρείας και στο μάρκετινγκ». Το 2019, λοιπόν, ήρθε η επέκταση με νέες εγκαταστάσεις για τη δημιουργία μια οικογένειας κρητικών προϊόντων. «Προσθέσαμε στην γκάμα μας το ΠΟΠ Ελαιόλαδο Σητείας και τα παραδοσιακά Αλκοολούχα Ποτά (Ρακή-Ρακόμελο-Ούζο)».

Σύνθεση μελιού και ελαιολάδου

Η εξέλιξη έφερε και τη δημιουργία του ιδιαίτερου προϊόντος Melaion. Ένα προϊόν που, όπως αναφέρει η Σοφία, «ήρθε να δώσει μια έξτρα πινελιά, βασισμένη στη μοριακή γαστρονομία και την τεχνική της σφαιροποίησης».

Έναυσμα ήταν η συνταγή της γιαγιάς που τους έμαθε ότι μια φέτα ψωμιού με ελαιόλαδο και μέλι είναι αυτό που χρειάζονται για να ξεκινήσουν τη μέρα τους. «Κατόπιν δύο χρόνων μελέτης, εργαστηριακών πειραμάτων και αναλύσεων, φτάσαμε στο τελικό αποτέλεσμα που είχαμε οραματιστεί γι’ αυτό το προϊόν», εξηγεί και περιγράφει ότι «όταν γεύεσαι ένα κουταλάκι με μέλι και σφαίρες ελαιολάδου, κάνοντας μια ελαφριά πίεση της γλώσσας στη σφαίρα, την κάνει να σκάσει και να απελευθερώσει μια καταπληκτική έκρηξη γεύσης.

Επίσης, αλείφοντας το ψωμί, σκάνε οι σφαίρες και ομογενοποιούνται με το μέλι. Μπορεί να συνδυαστεί στη σαλάτα ως dressing, top σε γιαούρτι, στο παγωτό, σε cocktail και να στολίσει όλα τα πιάτα (food styling)». Το προϊόν κυκλοφορεί σε delicatessen καταστήματα και e-shop.

Για τα δύο αδέρφια, το Melaion –η σύνθεση του μελιού με το ελαιόλαδο– είναι αυτό που θα ήθελε να έχει ως χαρακτηριστικό εκπρόσωπο η νέα ελληνική αγροδιατροφή: ισχυρή τοπική ταυτότητα στηριγμένη στην παράδοση και στην κουλτούρα, αλλά και καινοτομία σε όλα τα επίπεδα με τη σφραγίδα του γνήσιου, του αυθεντικού και του υγιεινού-θρεπτικού προϊόντος.

Παραγωγή προϊόντων

Εκτός από το καινοτόμο αυτό προϊόν, η οικογένεια παράγει επίσης μέλι, βιολογικό και συμβατικό με την επωνυμία «ΤΟΠΛΟΥ» σε πολλές ποικιλίες. Μερικές από αυτές είναι θυμαρίσιο μέλι, μέλι χαρουπιάς, πεύκου, ρείκης, μέλι πορτοκαλιάς, φασκόμηλου και το ΠΟΠ Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης. «Επίσης, το ελαιόλαδό μας, Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητείας, κυκλοφορεί με το brand “SITIA” σε βιολογικό και συμβατικό. Τέλος, το ρακόμελο με το brand “BEERAKI”, τη ρακή ‘‘RAKAKI” και το ούζο ‘‘KOUZOYLO”. Τα προϊόντα κυκλοφορούν σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ, σε delicattesen, αλλά κυρίως στα ράφια του εξωτερικού», αναφέρει η Σοφία.

Στόχος των δύο αδερφών είναι να μείνουν ενωμένοι και να συνεχίσουν την παράδοση σε επόμενες γενιές, ώστε να συνεχίσει η παραγωγή εκλεκτών και ποιοτικών προϊόντων με μεράκι και αγάπη για όσα προσφέρει η κρητική γη.