Marathon: Επενδύσεις και ανάπτυξη, τα χαρακτηριστικά του ελληνικού οικοσυστήματος των start ups

Μία από τις πιο αναλυτικές «ακτινογραφίες» του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυούς επιχειρηματικότητας εκπόνησε η ελληνική επενδυτική εταιρεία Marathon. Από τα στοιχεία που παραθέτει προκύπτει μια σημαντική βελτίωση στα ποιοτικά και ποσοτικά μεγέθη των ελληνικών start ups (αλλά και των «αγρο-startups»), που βελτιώνουν διαρκώς τις προοπτικές κερδοφορίας και βιωσιμότητάς τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μια δεκαετία (2010 – 2020) οι εγχώριες start ups πολλαπλασίασαν τη χρηματοδότησή τους 23 φορές. Επιπλέον, πολύ σημαντική είναι η απορρόφηση κεφαλαίων από γνωστά διεθνή επενδυτικά σχήματα. Έτσι, «η ελληνική start up βιομηχανία έχει πλέον αποκτήσει μια κρίσιμη μάζα» που της επιτρέπει να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

«Έκρηξη» επενδύσεων, η πλειονότητα από το εξωτερικό

Να σημειωθεί ότι η μελέτη της Marathon αντλεί στοιχεία από 608 ελληνικές start ups από διάφορους τομείς δραστηριότητας, που έχουν λάβει χρηματοδότηση ύψους 6 δισ. ευρώ, από 790 επενδυτές, σε 927 επενδυτικούς γύρους (σ.σ. από το 2010 έως το τέλος του 2020).

Όπως καταγράφει η μελέτη της Marathon, από το 2010, και τα μόλις 51 εκατ. δολάρια που είχαν «σηκώσει» οι νεοφυείς επιχειρήσεις, φτάσαμε σε επενδύσεις 1,18 δισ. δολαρίων, το 2020. Η εν λόγω επίδοση αποτελεί και ιστορικό ζενίθ, μετά τα 11,3 δισ. του 2018 (βλ. Πίνακα 1).

Πίνακας 1

Από τις 608 start ups, οι 249 έχουν ιδρυθεί (ή συνιδρυθεί) από Έλληνες, χωρίς όμως να διατηρούν παρουσία στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι περισσότεροι εξέφρασαν την επιθυμία να μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτήτων στο ελληνικό κράτος. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι από το σύνολο των επιχειρήσεων της μελέτης, υπάρχουν πάνω από 20 επιχειρήσεις με άμεση ή έμμεση σχέση με τον πρωτογενή τομέα, που έχουν αντλήσει μέχρι σήμερα σχεδόν 90 εκατ. δολάρια.

Διεθνή funds οδηγούν τις επενδύσεις, δυναμώνουν τα ελληνικά σχήματα

Ως προς τον αριθμό των επενδύσεων ανά έτος, μεταξύ 2010 και 2020 έχουν εννεαπλασιαστεί, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από 14 το 2010, την τελευταία πενταετία ο αριθμός τους ξεπερνά σταθερά τις 100 σε ετήσια βάση. Η μελέτη διαχωρίζει τα επενδυτικά στάδια σε τρία (Seed, Series A, Growth).

Όπως φαίνεται και από τον σχετικό πίνακα, «όλο και περισσότερες χρηματοδοτήσεις –ιδιαίτερα αυτές που προέρχονται από το εξωτερικό– αφορούν εταιρείες σε μετέπειτα στάδια ανάπτυξης (Series A, Growth), γεγονός που αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της ωρίμανσης της βιομηχανίας των ελληνικών start ups» (βλ. Πίνακα 2).

Πίνακας 2

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, όλο και περισσότεροι διεθνείς επενδυτές ηγούνται των επενδύσεων σε ελληνικές start ups. Κατά την περίοδο μελέτης, ξένα funds ηγήθηκαν σε 561 γύρους (61% επί του συνόλου), ενώ ελληνικά funds 257 (28%) και «άγγελοι επενδυτές» σε 106 (11%).