Πρόεδρος Copa: Ανταγωνιστική, καινοτόμα και αειφόρα οικονομία

Μάρτιν Μέριλντ: Ανταγωνιστική, καινοτόμα και αειφόρα οικονομία
-Διαφήμιση-
gaia-sense

«Θα συζητήσουμε για μια μια ανταγωνιστική, καινοτόμα, αειφόρα οικονομία στον αγροτικό τομέα για το μέλλον», είπε ανεβαίνοντας στο βήμα του Συνεδρίου, την Πέμπτη 6 Οκτώβρη ανοίγοντας τις εργασίες της δεύτερης μέρας ο Μάρτιν Μέριλντ, πρόεδρος της Copa.

Παράλληλα, τόνισε την αλληλεγγύη προς τους Έλληνες αγρότες σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές της κρίσης, ενώ αναφέρθηκε στην συνεχή πτώση των κερδών και τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, στους εξαγωγής αγρότες που χτυπήθηκαν πολύ, «μία άσχημη κατάσταση που κανείς δεν  φαντάστηκε ότι θα κρατήσει τόσο πολύ. Αναφέρθηκε επίσης, στις προσπάθειες που γίνονται για ανεύρεση νέων αγορών, αλλά και τις προσπάθειες που γίνονται για ανάκαμψη ειδικά από την Κίνα αλλά και των γαλακτοκομικών προϊόντων. «Θα δούμε μια καλή εξέλιξη στα γαλακτοκομικά προϊόντα το επόμενο διάστημα», είπε

Επισήμανε την μη σταθερότητα που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη (τρομοκρατία, κρίση, διαπραγματεύσεις για Brexit κ.α), και απέναντι σε αυτή την κατάσταση με την ΚΑΠ οι αγρότες απολαμβάνουν κάποια σταθερότητα και ενώ η κατάσταση είναι δύσκολη υπάρχει εμπιστοσύνη στην ΚΑΠ.  «Χρειαζόμαστε να συνεργαστούμε με τους παραγωγούς για να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες και τις απαιτήσεις των καταναλωτών. Ο απαιτητικός καταναλωτής είναι φίλος και όχι απειλή», είπε ο πρόεδρος της Copa.

Ο Μάρτιν Μέριλντ τόνισε δε, ότι «πρέπει να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής στις αγροτικές περιοχές. Αγρότης δεν είναι μόνο βγάζω κέρδος σε καθημερινή βάση. Έχει σχέση με την πρόσβαση σε καλή εκπαίδευση, υγεία, θέσεις εργασίας κλπ. Όλος ο κλάδος χρειάζεται σωστές υποδομές ώστε να αναπτύξουν οι επιχειρήσεις τους την ψηφιακή τεχνολογία». Είπε, ότι την επόμενη 10ετία στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής τροφής για τον αυξανόμενο πληθυσμό, ενώ τα προβλήματα στην κλιματική αλλαγή, επηρεάζει την παραγωγή.

«Οι αγρότες, οι γεωργοί πρέπει να συνεισφέρουν και να αποτελέσουν λύση προβλήματος», τόνισε στην συνέχεια, επισημαίνοντας ότι «μπορούμε ξανά να βρούμε καινούργιους τρόπους για να κάνουμε καινούργια πράγματα. Χρειαζόμαστε μια σταθερή κοινή πολιτική για το μέλλον, ώστε οι παραγωγοί να μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον. Η ΚΑΠ αποτελεί το 1% των δημοσίων δαπανών και παρέχει εργασία σε 47 εκατ. ανθρώπους, παρέχει σταθερότητα στην αγορά και μια επιλογή ασφαλών προμηθειών τροφή, φαγητού σε πάνω από 500 εκατ. ανθρώπους. Οι Ευρωπαίοι αγρότες και οι Συνεταιρισμοί μπορούν να αποτελέσουν την βάση για τις νέες πολιτικές της ΕΕ, να κάνουν τη διαφορά για τους αγρότες και για τους πολίτες γενικότερα».

-Διαφήμιση-