Διεπαγγελματική Φέτας: Η ώρα των ευθυνών (upd)

Αιχμές ΕΔΟΦ κατά ΣΕΒΓΑΠ για τη μη πρόοδο στις συζητήσεις

-Διαφήμιση-

Με την αιγοπροβατοτροφία να καταταρέει και τον κλάδο να βιώνει τις πιο ζοφερές ημέρες του η ώρα των ευθυνών για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έχει φτάσει. ΣΕΚ, ΟΔΙΠΠΑΦ και Σύλλογος Τυροκόμων Θεσσαλίας που συγκροτούν τον ΕΔΟΦ,
αναφέρονται
 σε δελτίο τύπου που εξέδωσαν την Δευτέρα 14/5 σε επικοινωνιακά παιχνίδια και τακτικισμούς που τορπιλίζουν τη δημιουργία μίας και μόνης διεπαγγελματικής οργάνωσης για τη φέτα.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στον ΣΕΒΓΑΠ και σε “δηλώσεις και θέσεις ορισμένων παραγόντων του που απαξιώνουν την ΕΔΟΦ και δε βοηθούν στην εμπέδωση κλίματος συνεννόησης” όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Mε την κατάσταση να είναι παραπάνω οριακή για τους κτηνοτρόφους από εδώ και στο εξής όλοι κρίνονται και αξιολογούνται για το αν και με ποιο τρόπο επιθυμούν και μπορούν να συμβάλλουν ώστε η ελληνική αιγοπροβατοτροφία να έχει συνέχεια.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της ΕΔΟΦ

Με αφορμή τις τελευταίες διεργασίες, που γίνονται με την πρωτοβουλία του Υπ.Α.Α & Τ., για την δημιουργία μιας και μοναδικής διεπαγγελματικής οργάνωσης φέτας, εμείς ως Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας ΠΟΠ (Ε.Δ.Ο.Φ), της οποίας μέλη-φορείς είναι η Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ = 162 τυροκομικές επιχειρήσεις, ο Σύλλογος Τυροκόμων Θεσσαλίας-Ελλάδος = 48 τυροκομικές επιχειρήσεις και ο Σ.Ε.Κ= 56 Οργανώσεις συμμετοχής αιγοπροβατοτρόφων, δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι συμφωνούμε στην καθολική συμμετοχή όλων των φορέων, που εμπλέκονται με το προϊόν, κάτι που εξ’ αρχής με τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης των αντιπροσώπων των φορέων μας στην Εθνική Διεπαγγελματική μας Οργάνωση Φέτας ΠΟΠ, υποστηρίξαμε.

Ο  «κόμπος έφτασε στο χτένι» και πρέπει να σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια ορισμένων, τα οποία εξυπηρετούν τους τακτικισμούς, ιδίως αυτών που επιθυμούν  για λογαριασμό τους να βρεθούν ένα βήμα μπροστά, εις βάρος όμως της φέτας και της αιγοπροβατοτροφίας, τορπιλίζοντας την δημιουργία μιας και μόνης διεπαγγελματικής στο χώρο της φέτας, η οποία θα περιλαμβάνει τους πάντες (μικρούς, μεσαίους και μεγάλους, συνεταιρισμούς κ.α), που πρωταγωνιστούν στη παραγωγή της.

Οι δηλώσεις και θέσεις ορισμένων παραγόντων του ΣΕΒΓΑΠ, οι οποίες κινούνται γύρω από το επιχείρημα ότι αντιπροσωπεύουμε τη μεγαλύτερη ποσότητα και άρα είμαστε δήθεν έτοιμοι για την έγκριση της διεπαγγελματικής, παραγνωρίζοντας και απαξιώνοντας ταυτόχρονα την Οργάνωσή μας, η οποία εμπροθέσμως, κατέθεσε πλήρη φάκελο στις υπηρεσίες του Υπ.Α.Α & Τ., δεν βοηθούν στην εμπέδωση κλίματος συνεννόησης και πολύ περισσότερο εμπιστοσύνης μεταξύ μας, ειδικά αυτή τη περίοδο που η αξία  της φέτας και του αιγοπρόβειου γάλακτος, κατρακυλάνε επικίνδυνα.

Είναι φανερό ότι, κάποιοι «θέλουν και δεν θέλουν» την ίδρυση της διεπαγγελματικής φέτας. Την θέλουν στη περίπτωση που θα είναι κυρίαρχοι του παιχνιδιού, και δεν την θέλουν, την στιγμή που δεν θα έχουν την δυνατότητα να την ελέγξουν.

Λοιπόν, για να εξηγούμαστε! Η διεπαγγελματική φέτας ανήκει στο προϊόν και στους πρωταγωνιστές του. Δεν ανήκει σε κανέναν φορέα και πολύ περισσότερο σε καμιά επιχείρηση. Αν ειλικρινά είμαστε διατεθειμένοι να προστατεύσουμε τη φέτα και την αξία της, υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες στο υπό έγκριση όργανο «Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση φέτας ΠΟΠ». Αν οι σκοποί μας είναι μέσω της διεπαγγελματικής να ωφεληθούμε εμείς προσωπικά και η επιχείρησή μας, τότε καλύτερα είναι να σταματήσουμε εδώ.

Εμείς ως Ε.Δ.Ο.Φ., φυσικά στεκόμαστε μακριά από κάθε είδους συνδικαλιστική ή άλλου είδους σκοπιμότητα. Σε καμιά περίπτωση, αυτή η διεπαγγελματική δεν θα αποτελέσει το όχημα για την επιχειρηματική ή συνδικαλιστική ανέλιξη κανενός μας. Είναι «βαθειά νυχτωμένοι», αν κάποιοι νομίζουν ότι παρουσιάζεται η ευκαιρία τους.

Ο σκοπός είναι να κάνουμε μια διεπαγγελματική πρότυπο, η οποία:

  • να επιβάλει τα συστήματα και τις προδιαγραφές του προϊόντος, χωρίς παρεμβάσεις, που θα αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του.
  • Να προστατεύει τον κλάδο της εγχώριας αιγοπροβατοτροφίας, αξιοποιώντας την ντόπια παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος
  • Να επιβάλει ρυθμιστικό πλαίσιο τόσο στην εσωτερική όσο και στη εξωτερική αγορά, για την προστασία της αυθεντικής φέτας από διάφορες απομιμήσεις
  • Να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εμπορικές διατλαντικές συζητήσεις, όταν αυτές προετοιμάζονται σε βάρος του προϊόντος
  • Να αντιμετωπίζει τους κίνδυνους εναρμονισμένων πρακτικών και των συνθηκών ολιγοπωλίου,
  • Να προβάλει και να προωθήσει την μοναδικότητα της φέτας ΠΟΠ
  • Να αντιμετωπίσει τους κίνδυνους αλλοίωσης του προϊόντος και κάθε μορφής αθέμιτου ανταγωνισμού,

Καλούμε για άλλη μια φορά το Υπ.Α.Α. & Τ., να αναλάβει τις ευθύνες του και να κινηθεί με γνώμονα το συμφέρον του εθνικού μας προϊόντος και του εγχωρίου αιγοπρόβειου γάλακτος και να συμβάλει στην έγκριση μιας και μόνης διεπαγγελματικής οργάνωσης φέτας, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στοιχεία που προβλέπονται στο ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο.

Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά την συμμετοχή όλων των φορέων στη προσπάθεια αυτή. Για να προστατευθεί το εθνικό μας προϊόν, απαιτείται συνέργεια, κοινή διεκδίκηση και αυτοέλεγχο σε όλα τα επίπεδα».

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ο.Φ
Νικόλαος Λιόλιος

Για την Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ                       Για τον Σ.Τ.Θ.-Ε                   Για τον Σ.Ε.Κ
 Π.Σατολιάς                                   Ν.Τάχας                               Π.Πεβερέτος

 

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε

Μαύρος καπνός για τη διεπαγγελματική φέτας  

Για ακόμα μια φορά δεν υπήρξε ομόφωνη απόφαση στο ζήτημα δημιουργίας εθνικής διεπαγγελματικής οργάνωσης φέτας, καθώς οι προσκεκλημένοι από το ΥπΑΑΤ εκπρόσωποι των δύο φακέλων που έχουν κατατεθεί εδώ και πολλούς μήνες δεν μπόρεσαν να βρουν τη «χρυσή» τομή και να συμφωνήσουν σε κοινό φάκελο.

Αν και εκφράστηκε η αισιοδοξία από τον ΣΕΚ και τον Σύλλογο Τυροπαραγών Θεσσαλίας για συνεννόηση και υπέρβαση των διαφωνιών αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΕΒΓΑΠ εμμένει στον φάκελο που έχει καταθέσει, υποστηρίζοντας επί της ουσίας ότι δε χρειάζεται να κατατεθεί νέος, ενιαίος φάκελος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σημερινή σύσκεψη δεν προσήλθε η ΠΕΚ, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν ζυμώσεις για κοινή γραμμή και κατάθεση νέου φακέλου από κοινού με τον ΣΕΚ.

Τη στιγμή πάντως που η αιγοπροβατοτροφία καταρρέει, οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφωνούν επί της ουσίας ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν και από το υπουργείο δεν προκύπτει κάποια πρόθεση για περαιτέρω επίσπευση της διαδικασίας. Οι συμμετέχοντες στις σημερινές συζητήσεις ανανέωσαν το ραντεβού τους σε περίπου έναν μήνα από σήμερα.

Το αποτέλεσμα της σημερινής σύσκεψης ήταν, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, η σύσταση μιας ειδικής επιτροπής, που θα συντάξει τη νέα κοινή πρόταση για τη δημιουργία μιας ενιαίας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα. Ωστόσο μένει να φανεί κατά πόσο αυτό μπορεί να επιτευχθεί καθώς υπάρχουν ακόμα σημαντικά εμπόδια στον δρόμο για την κατάθεση κοινού φακέλου.

Ο κ. Αποστόλου από την πλευρά του ανέφερε ότι  η επιτροπή θα αποτελείται από μεταποιητές και κτηνοτρόφους και η πρόταση η οποία θα συνταχθεί θα έρθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα για συζήτηση, όπου μαζί με το υπουργείο, «θα έχει ένα ρόλο ουσιαστικό στην υπεράσπιση του προϊόντος». Σε δηλώσεις του ο υπουργός σημείωσε ότι «το υπουργείο βρίσκεται σε συναντήσεις με τους εκπροσώπους του χώρου για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε». Ανέφερε πως θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, τονίζοντας πως «αυτό που μας απασχολεί ιδιαίτερα είναι για το πώς θα οργανωθεί και ο χώρος για να μπορούμε, ουσιαστικά, να υπερασπιστούμε το προϊόν, που δεν είναι άλλος από τη φέτα».

Επίσης, τόνισε πως τις επόμενες ημέρες θα δοθεί «μια μεγάλη ανάσα» στο χώρο με την πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων, ιδιαίτερα στο κλάδο του αιγοπρόβειου γάλακτος και κρέατος.

Στο χείλος του γκρεμού η προβατοτροφία, άμεσα οι εξελίξεις για τη Διεπαγγελματική

Ο Πρόεδρος του ΣΕΚ Τάκης Πεβερέτος άφησε να διαφανεί κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας σημειώνοντας ωστόσο σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ ότι «η προσπάθεια προσέγγισης δεν ολοκληρώθηκε». Πρόταση του ΣΕΚ είναι η απόσυρση των δύο φακέλων και η δημιουργία ενός νέου, καινούργιου. Σε κοινή γραμμή κινήθηκε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, Παύλος Σατολιάς, ο οποίος τόνισε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναδείχθηκαν τα προβλήματα του κλάδου του γάλακτος, τα οποία όπως είπε χαρακτηρίστηκα «τελευταία είναι πάρα πολλά».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), Χρήστος Αποστολόπουλος, τόνισε πως ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση, ξανατέθηκαν τα προβλήματα του κλάδου και υπογράμμισε πως έγινε ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός σε ότι αφορά τη δημιουργία διεπαγγελματικής για τη φέτα. Ανέφερε ότι «η διεπαγγελματική οργάνωση πρέπει να γίνει» και «πρέπει να έχει όσους περισσότερους γίνεται» προσθέτοντας πως η δημιουργία της «θα δώσει λύσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα προβλήματα». Πρόσθεσε πάντως ότι «σήμερα έγινε ένα πολύ μικρό βήμα μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών».