Ο μαύρος χοίρος διεκδικεί το δικό του μερίδιο στην αγορά κρέατος

mavros-xoiros-kirkh

«Πολλοί εκτροφείς πωλούσαν παλαιότερα το κρέας απλά ως συμβατικό, ενώ μεγαλύτερη κατανάλωση παρατηρείται τα Χριστούγεννα»

Με στόχο την οργάνωση όλων των κτηνοτρόφων που ασχολούνται με την εκτροφή της αυτόχθονης ελληνικής φυλής μαύρου χοίρου και κυρίως την ανάπτυξη και γενετική βελτίωση όπως και την ποιοτικότερη διαχείριση των προϊόντων αυτού, το Σωματείο «Κοινωνία Εκτροφέων Αυτόχθονος Χοίρου Ελλάδος-ΚΙΡΚΗ» διεκδικεί, με αξιώσεις, τη δική του θέση στον κλάδο της κτηνοτροφίας. 20 από τα μέλη του Σωματείου συμμετέχουν από τον περασμένο Ιούνιο στο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους γενετικούς πόρους στην κτηνοτροφία, που ενέταξε για πρώτη φορά και τον μαύρο χοίρο, ενώ το σωματείο αριθμεί σήμερα 25 κτηνοτρόφους.

Η δυναμικότητα των μονάδων των μελών είναι από 25 χοιρομητέρες η μικρότερη, έως 180 η μεγαλύτερη. Περίπου το 70% αυτών είναι καθετοποιημένες μονάδες.

Όπως τονίζει η πρόεδρος του Σωματείου, Κυριακή Σαραβά, αν και η κτηνοτροφία περνάει μια πολύ μεγάλη κρίση, και ειδικότερα στο θέμα του μαύρου χοίρου, το πρόβλημα ήταν η επάρκεια του συγκεκριμένου κρέατος στις αγορές, ωστόσο οι εκτροφείς αυτόχθονου χοίρου φιλοδοξούν να μπουν δυναμικά και συλλογικά στο κομμάτι της λιανικής πώλησης και συγκεκριμένα σε χώρους εστίασης, τόσο σε εστιατόρια, όσο και σε ξενοδοχεία, για την προώθησή του στους ξένους τουρίστες. «Πολλοί εκτροφείς πωλούσαν παλαιότερα το κρέας απλά ως συμβατικό, ενώ μεγαλύτερη κατανάλωση παρατηρείται τα Χριστούγεννα. Όλα αυτά θέλουμε να αλλάξουν και να πείσουμε τους χοιροτρόφους για μεγαλύτερη παραγωγή με συγκεκριμένες ποσότητες και ποιότητες. Φιλοδοξούμε μέσα στον χρόνο να διακινούμε μόνοι μας το κρέας των ζώων και τα παραγόμενα προϊόντα του, χωρίς τη μεσολάβηση μεσαζόντων και άλλων κρίκων στην αλυσίδα διανομής», καταλήγει η κα Σαραβά.