Μάχη των ισπανικών αγροτικών οργανώσεων για να ανακάμψουν οι τιμές

Με όχημα την υπεροχή της ποιότητας και της ασφάλειας, οι ισπανικές αγροτικές οργανώσεις επιδιώκουν να δώσουν προβάδισμα στα προϊόντα τους έναντι εκείνων άλλων περιοχών, κυρίως των εκτός ΕΕ χωρών, ως ύστατο μέσο αντιστροφής της κατάρρευσης των τιμών.

Το συμβούλιο των διευθυντών της συνομοσπονδίας αγροτικών οργανώσεων, COEXPHAL-APROA, αναλύοντας τη συνεχιζόμενη πτώση τιμών στα οπωροκηπευτικά της Αλμερίας αποφάσισαν να ζητήσουν να επεκταθεί ο κανονισμός για τις προδιαγραφές ποιότητας στο πλαίσιο της διεπαγγελματικής οργάνωσης φρούτων και λαχανικών της Ανδαλουσίας, που αποσκοπεί στη ρύθμιση της αγοράς σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διέρχεται η Ισπανία αυτή την περίοδο.

Η πρόταση προωθήθηκε και στο υπουργείο Γεωργίας της χώρας, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι, όπως σημειώνεται στον εθνικό Τύπο, μόνο τα άριστης ποιότητας προϊόντα θα φτάνουν στην αγορά και έτσι θα διαφοροποιούνται εκείνα που προέρχονται από την Αλμερία και την Ανδαλουσία, που μαστίζονται από δραματική πτώση τιμών από τα αντίστοιχα άλλης προέλευσης.

Όπως καταγγέλλουν, μάλιστα, οργανώσεις των αγροτών, την ίδια στιγμή που οι τιμές καταρρέουν στο χωράφι, η ψαλίδα με τις τιμές λιανικής πώλησης στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ διευρύνεται. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κλαδικό ισπανικό Τύπο, εμβληματικά προϊόντα για τη Μούρθια, όπως είναι το μπρόκολο, πωλούνται από 15 μέχρι 20 λεπτά το κιλό, τα κολοκυθάκια 20 λεπτά το κιλό, όταν και τα δύο ξεπερνούν τα 2 ευρώ το κιλό στα μεγάλα καταστήματα λιανικής, το iceberg έφτασε στον παραγωγό τα 8 λεπτά το τεμάχιο και οι ιταλικές πιπεριές 34 λεπτά το κιλό με τους καταναλωτές να το πληρώνουν στα 2 ευρώ το κιλό.

Η Ιταλία φαίνεται ότι αντιμετωπίζει αλυσιδωτές επιπτώσεις, εξαιτίας των πολύ χαμηλών τιμών των ισπανικών προϊόντων, όπως δηλώνει έμπειρος καλλιεργητής στην ιταλική ιστοσελίδα ItaliafruitNews. Ο Massimo Pavan από τη Σικελία αναφέρει ότι πέρα από τα προβλήματα που προκαλεί η υποκατανάλωση στη λιανική και στη HORECA, οι «καταστροφικές» τιμές στην Ισπανία επηρεάζουν και εκείνες στην Ιταλία, «και αυτό δεν έχει να κάνει με την πανδημία». Τις τελευταίες εβδομάδες, σημείωσε χαρακτηριστικά, η τιμή στα κολοκυθάκια έπεσε στα 25 λεπτά, από 2 ευρώ και για τα αγγούρια στα 10 λεπτά το κιλό και τα προϊόντα μένουν απούλητα.