Μάχονται οι ακρίτες να σεβαστεί την ανθρώπινη δραστηριότητα η διαβούλευση για τις περιοχές «Natura 2000»

Μέχρι τα μεσάνυχτα της 15ης Φεβρουαρίου δόθηκε παράταση από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά, στη διαβούλευση για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000», κατόπιν επιστολών του δημάρχου Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκου, και του προέδρου της ΠΕΔ ΑΜ-Θ, Βασίλη Μαυρίδη.

Το έργο προκάλεσε ζωηρές αντιδράσεις στον Έβρο, γιατί οι 23 πανελλαδικά ΕΠΜ θα υποδείξουν τις ζώνες και τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης εντός των ορίων τους, τα δε Σχέδια Διαχείρισης θα επιτρέψουν τη θέσπιση κανόνων άσκησης των επιτρεπόμενων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων. Ο Έβρος είναι ισχυρός στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση, ενώ το Σουφλί αγωνίζεται ν’ αναβιώσει τη σηροτροφία-μεταξουργία και οι ισχυροί περιορισμοί λειτουργούν ανατρεπτικά.

Όλοι συμφωνούν, λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνιών-Βιομηχανιών Έβρου, Χρήστος Γιορδαμλής, ότι μία περιοχή Natura πρέπει να προστατεύεται. Υπάρχουν, όμως, σοβαροί περιορισμοί σε περιοχές με έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα, με συνέπεια να την αποκλείουν. Για παράδειγμα, σε οικόπεδα που συνορεύουν με την Εθνική Οδό δεν επιτρέπονται κτήρια πάνω από τέσσερα μέτρα ύψος ή οι υφιστάμενες κατασκευές δεν μπορούν να ξεπερνούν τα δέκα. «Για κάποιον που διατηρεί εκεί επιχείρηση, η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου προκαλεί απίστευτα προβλήματα».

Ο ίδιος συμφωνεί με την προσπάθεια να οριστούν οι περιοχές, ζητά όμως να ληφθούν υπόψη οι τοπικές ιδιαιτερότητες. «Εάν η βούληση της πολιτείας είναι να απαγορευτεί στον Έβρο η οποιαδήποτε επιχείρηση, γεωργική ή κτηνοτροφική μονάδα, ας το δηλώσουν και ας μην το θέτουν πίσω από τον ορισμό μιας περιοχής Natura». Στο Σουφλί, ιδιοκτήτης 6-7 στρεμμάτων δεν μπορεί να κάνει τίποτα, γιατί ξαφνικά η αρτιότητα των γηπέδων από τέσσερα γίνεται οκτώ στρέμματα, αναφέρει για περιοχές δίπλα στον αστικό ιστό ή στην Εθνική Οδό.

Στην ουσία, υφίστανται αποκλεισμό άνθρωποι που καλλιεργούν, παράγουν κρασί, έχουν βιοτεχνίες. «Πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν στάβλο και δεν μπορούν να υλοποιήσουν σχέδια βελτίωσης. Τους λένε να κάνουν κεραμοσκεπή και, μάλιστα, στο ανώτατο ύψος που ορίζεται για την περιοχή. Στην ουσία, δεν θα χωράει ούτε το τρακτέρ», λέει.

«Ζητούμε η εφαρμογή των μέτρων να βοηθά το περιβάλλον, ώστε να αναδεικνύονται οι απίστευτες ομορφιές της περιοχής μας, όχι όμως να οδηγεί στον αποκλεισμό της ανθρώπινης παρουσίας και να διώχνει ανθρώπους από την ύπαιθρο. Αυτό είναι αδικία, ειδικά σε μία ακριτική περιοχή». Ο ίδιος τονίζει ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το υπουργείο εάν προτίθεται να δώσει λύση. Μάλιστα, οι φορείς σχεδιάζουν διά ζώσης συζήτηση στο υπουργείο.

Η Ένωση Επαγγελματιών Σουφλίου κατέθεσε πρόταση με θέμα την ανάγκη επέκτασης του πολεοδομικού σχεδίου που απαιτεί τον αποχαρακτηρισμό από τη Natura 2000 μικρού τμήματος στις παρυφές της πόλης.