Mcubed: Ψηφιακό κολάρο για παραγωγικά ζώα ετοιμάζεται να βγει στην ελληνική αγορά

Η mcubed είναι μια start up με έδρα την Αθήνα, που εργάζεται τα τελευταία δύο χρόνια στην ανάπτυξη ενός ψηφιακού κολάρου για παραγωγικά ζώα και ζώα συντροφιάς. Τρία αδέρφια, η Μαρία, η Ελένη και ο Παναγιώτης Μαντάς, βρίσκονται στο τιμόνι του εγχειρήματος. Η Μαρία μίλησε στην «ΥΧ» για τη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας και τα άμεσα σχέδιά της, με πρώτο και κύριο στόχο το λανσάρισμα του κολάρου στην αγορά και μιας συνοδευτικής εφαρμογής μέσω της οποίας οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να έχουν τον έλεγχο των παραγωγικών τους ζώων.

Μιλήστε μας για την mcubed, τα μέλη της start up και το αντικείμενό της

Είμαστε αδέρφια, οπότε η ομάδα δημιουργήθηκε… εκ γενετής! Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε με το ηλεκτρονικό κολάρο το καλοκαίρι του 2018 στα πλαίσια του μαραθωνίου «καινοτομία #smartcity2». Προς το παρόν, προσφέρουμε σε δοκιμαστικό στάδιο το ηλεκτρονικό κολάρο με GPS και αισθητήρες, στο μέλλον όμως θα προσφέρουμε μία πληθώρα τεχνολογικών εφαρμογών. Η ομάδα αποτελείται από τους (από δεξιά προς τα αριστερά στη φωτό) Ελένη Μαντά, τελειόφοιτη της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, Μαρία Μαντά, τελειόφοιτη της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ και Παναγιώτη Μαντά, φοιτητή Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΠΑ.

Έχουμε δει αρκετές προτάσεις στο αντικείμενο της παρακολούθησης παραγωγικών ζώων σε Ευρώπη και Ελλάδα. Έχετε εμπνευστεί από αυτές τις ιδέες ώστε να βελτιώσετε το προϊόν σας; Τι θεωρείτε ότι σας διαφοροποιεί σε σχέση με τον ανταγωνισμό;

Παρακολουθούμε διαρκώς τον ανταγωνισμό, γιατί πρέπει να ξέρουμε προς ποια κατεύθυνση να κινηθούμε. Έχουμε εμπνευστεί από τις υπάρχουσες εφαρμογές και προσπαθούμε διαρκώς να βελτιώσουμε το σχέδιό μας. Το πλεονέκτημά μας είναι ότι δεν προσφέρουμε μόνο ένα κολάρο, αλλά και την εφαρμογή, μέσα από την οποία ο ιδιοκτήτης μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο. Τα δεδομένα που συλλέγονται από το κολάρο αναλύονται και προβάλλονται σε οποιαδήποτε συσκευή με δυνατότητα Wi-Fi. Εκτός από το GPS έχουμε και αισθητήρες, για να μπορεί ο ιδιοκτήτης να ελέγχει τα ζωτικά στοιχεία του ζώου και να μπορεί να προβλέψει το μέγεθος και την ποιότητα της παραγωγής του.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας και οι στόχοι σας για το 2020;

Στόχος μας για το νέο έτος είναι να βγάλουμε στην παραγωγή το κολάρο, με ηλεκτρονικά συστήματα δικού μας σχεδιασμού. Θέλουμε να μάθουμε ακόμα περισσότερα πράγματα για το τι σημαίνει να δουλεύεις στον αγροδιατροφικό τομέα στις μέρες μας, με σεβασμό για τα ζώα και προτεραιότητα την υγεία ανθρώπων και ζώων.

Είδαμε ότι μια ελληνική start up του αγροτικού τομέα, η Augmenta, βρέθηκε στις κορυφαίες από άποψη χρηματοδότησης για το 2019. Πώς το σχολιάζετε αυτό και πόσο εύκολο είναι μέχρι στιγμής να «σηκώσετε» χρηματοδότηση από επενδυτές;

Είναι πολύ θετικό που μία ελληνική start up κατάφερε να πετύχει έναν τέτοιο στόχο. Το να βρεις χρηματοδότηση απαιτεί πολλή δουλειά, προετοιμασία, υπομονή και δικτύωση. Σαν ομάδα δεν ήταν πρώτος μας στόχος να βρούμε επενδυτές, πρώτος μας στόχος ήταν να φτιάξουμε κάτι που λειτουργεί, για να μπορούμε να προσεγγίσουμε κατευθείαν το κοινό που αφορά αυτό το προϊόν.

Σας γνωρίσαμε στον μαραθώνιο καινοτομίας του ΥΠΑΑΤ, ενώ σας συναντήσαμε και στο Agribusiness Summit στις Σέρρες όπου μάλιστα βραβευθήκατε. Πόσο σημαντικές είναι αυτές οι εκδηλώσεις για το ελληνικό start up οικοσύστημα γενικά και για εσάς ειδικότερα;

Αυτές οι εκδηλώσεις είναι πολύ σημαντικές για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, γιατί προσφέρουν ευκαιρίες για δικτύωση και προβολή. Χωρίς αυτές δε θα ήμασταν εδώ σήμερα. Το Agribusiness summit μας βοήθησε να μάθουμε περισσότερα για τον τομέα στον οποίο αναφερόμαστε και να μάθουμε σε ποιους πρέπει να απευθυνθούμε.