Με ευχαριστίες προς τους Ευρωπαίους αγρότες ο πρώτος απολογισμός Βοϊτσεχόφσκι

08/08/2024
6' διάβασμα
me-efcharisties-pros-tous-evropaious-agrotes-o-protos-apologismos-voitsechofski-329049

Τον πρώτο απολογισμό της θητείας του από τη θέση του επιτρόπου Γεωργίας έκανε πριν από λίγες ημέρες ο Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ευχαριστώντας όλους τους Ευρωπαίους παραγωγούς για τη συμβολή τους στη διατήρηση της επισιτιστικής επάρκειας και ασφάλειας στην ΕΕ. «Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είμαι ευγνώμων που δεν υπήρχε έλλειψη τροφίμων πουθενά στην Ευρώπη. Για τον λόγο αυτόν, αξίζουν μεγάλες ευχαριστίες στους αγρότες και σε όλους τους εργαζομένους στον τομέα των τροφίμων», σημείωσε, μεταξύ άλλων, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στις μεγάλες κινητοποιήσεις του χειμώνα, για τις οποίες, επίσης, δήλωσε «ευγνώμων», καθώς, όπως είπε, συνέβαλαν στην απλοποίηση της ΚΑΠ.

Δύσκολη περίοδος

Ο Πολωνός Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της αγροτικής πολιτικής την 1η Δεκεμβρίου 2019. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, όπως εξάλλου ο ίδιος επισήμανε ουκ ολίγες φορές στον πρώτο του απολογισμό, η ΕΕ αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες: Την πανδημία COVΙD-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα γεγονότα αυτά αφενός προκάλεσαν διαταραχές στην αλυσίδα τροφίμων, αφετέρου (με τον πόλεμο) οδήγησαν στη ραγδαία αύξηση στις τιμές της ενέργειας και των λιπασμάτων. Επιπλέον, οι ρωσικές επιθέσεις προκάλεσαν αποσταθεροποίηση στην παγκόσμια αγορά, ειδικά όσον αφορά το σιτάρι.

Σε όλα τα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, με πολλά κράτη-μέλη να έχουν πληγεί είτε από ξηρασία είτε από καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, ενώ μεγάλη πρόκληση παραμένουν οι εστίες ασθενειών των ζώων.

Συνέντευξη στην «ΥΧ»

Γ. Βοϊτσεχόφσκι: «Η ΕΕ έτοιμη να στηρίξει τους πληγέντες παραγωγούς της Θεσσαλίας»

Συγκλονισμένος από τις εικόνες που αντίκρισε στη Θεσσαλία εμφανίστηκε ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ο οποίος λίγες ώρες μετά την επίσκεψή του στην πληγείσα περιοχή μίλησε στην «ΥΧ». Αφού εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του προς τον θεσσαλικό λαό, τόνισε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει τους πληγέντες παραγωγούς. Αναφερόμενος στα πρώτα μέτρα στήριξης, εξέφρασε […]

08/10/2023 6' διάβασμα

«Τι πέτυχα»

«Παρά τις τεράστιες αυτές προκλήσεις, οι Ευρωπαίοι αγρότες έχουν ξεπεράσει τις δυσκολίες και έχουν εξασφαλίσει επισιτιστική ασφάλεια για όλους. Πιστεύω ότι οι ενέργειες που ελήφθησαν έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των αγροτών μας στην εκπλήρωση αυτού του καθήκοντος – σε μια εποχή που χρειαζόταν περισσότερο αυτή η υποστήριξη», τόνισε ο κ. Βοϊτσεχόφσκι.

Επτά βασικά επιτεύγματα

Ακολούθως, ο ίδιος απαρίθμησε επτά βασικά «επιτεύγματα» –όπως τα χαρακτήρισε– της θητείας του:

1. Αύξηση των αγροτικών κονδυλίων της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.

2. Ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

3. Ταχεία και αποφασιστική απάντηση για την υποστήριξη των αγροτών της ΕΕ που επηρεάστηκαν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

4. Αποτελεσματικά μέτρα κατά της κρίσης εξαιτίας των υπερβολικών εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία.

5. Επιτυχημένος πολιτικός συμβιβασμός για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.

6. Απλοποίηση της ΚΑΠ, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες των αγροτών.

7. Εντατική και αποτελεσματική προώθηση των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ.

Άλλες ενέργειες

Εκτός από τα παραπάνω, ο κ. Βοϊτσεχόφσκι αναφέρθηκε και σε άλλες σημαντικές ενέργειες που ελήφθησαν σε επίπεδο ΕΕ, όπως:

✱ Η κατάρτιση και έγκριση του στρατηγικού κειμένου: «Ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την αγροτική ανάπτυξη έως το 2040».

✱ Η έγκριση του στρατηγικού εγγράφου «Σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας».

✱ Η έγκριση νομοθετικών τροποποιήσεων που διευκολύνουν την καταχώριση προϊόντων με γεωγραφικές ενδείξεις και ενισχύουν την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων σε συμφωνίες με τρίτες χώρες.

✱ Η δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου στην ΕΕ για το κόστος, με στόχο την αύξηση της διαφάνειας των γεωργικών αγορών και την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

✱ Την αποτελεσματική στήριξη των αγροτών μέσω του Αποθεματικού Γεωργίας.

✱ Τη σημαντική βελτίωση των δαπανών της ΚΑΠ.

«Είμαι περήφανος για αυτά τα επιτεύγματα, αλλά είμαι επίσης ευγνώμων για τη συνεργασία που έλαβα κατά τη διάρκεια της θητείας μου, χωρίς την οποία, αυτά τα επιτεύγματα δεν θα ήταν δυνατά», τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι επισκέφθηκε δύο φορές την Ελλάδα. Η πρώτη ήταν τον Οκτώβριο του 2021, επί υπουργίας Σπήλιου Λιβανού, και η δεύτερη τον Οκτώβριο του 2023, επί υπουργίας Λευτέρη Αυγενάκη. Αφορμή για την τελευταία του επίσκεψη ήταν οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Ο ίδιος δήλωσε τότε συγκλονισμένος από όσα είδε στην πληγείσα Θεσσαλία.

Στο πλαίσιο των επισκέψεών του, ο επίτροπος παραχώρησε συνεντεύξεις στην εφημερίδα «ΥΧ» σε κρίσιμες περιόδους για την αγροτική πολιτική, μιλώντας για την κατάρτιση και την έγκριση των Στρατηγικών Σχεδίων, αλλά και τις καταστροφικές συνέπειες που προκάλεσαν ακραία καιρικά φαινόμενα στην αγροτική παραγωγή της ΕΕ κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.

Και μετά ποιος;

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται, πλέον, είναι ποιος θα είναι ο επόμενος επίτροπος και ποιο κράτος-μέλος θα διεκδικήσει να υπηρετήσει τα επόμενα πέντε χρόνια το απαιτητικό χαρτοφυλάκιο της αγροτικής πολιτικής. Οι μνηστήρες δεν φαίνεται να είναι λίγοι, καθώς η Κομισιόν έχει ανεβάσει ψηλά στην ατζέντα της τον αγροδιατροφικό τομέα. Σύμφωνα με την έγκυρη ιστοσελίδα Politico, φαβορί είναι προς το παρόν, σε επίπεδο κρατών-μελών, το Λουξεμβούργο.

Σε κάθε περίπτωση, και μετά την καλοκαιρινή ραστώνη, θα ξεκινήσει ο μαραθώνιος για την επιλογή των επιτρόπων. Τα κράτη-μέλη έχουν περιθώριο μέχρι τα τέλη Αυγούστου για να στείλουν στις Βρυξέλλες τις υποψηφιότητές τους, αλλά πολλές εθνικές αντιπροσωπείες ακόμα κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.

Σύμφωνα με το Politico, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα αρχίσει να παίρνει τις πρώτες συνεντεύξεις από τους νέους υποψηφίους από τα μέσα Αυγούστου, και μετά θα αρχίσει να ενώνει τα κομμάτια του παζλ. Εξάλλου, η ίδια θέλει να διατηρήσει ισορροπία ως προς το φύλο στις θέσεις των επιτρόπων, κάτι που κατάφερε και το 2019.