Ελαιόλαδο: Με τη «μικρότερη σκυτάλη στην ιστορία» θα περάσουμε στη νέα παραγωγή, προειδοποιούν Ισπανικοί συνεταιρισμοί

08/08/2024
4' διάβασμα
elaiolado-me-ti-mikroteri-skytali-stin-istoria-tha-perasoume-sti-nea-paragogi-proeidopoioun-ispanikoi-synetairismoi-329011

Ανησυχία για τα «οριακά» αποθέματα ελαιολάδου εκφράζει η Cooperativas Agro-alimentarias de Andalucia (Συνεταιρισμοί Αγροδιατροφής της Ανδαλουσίας), λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του Ιουνίου που ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο, εν αναμονή και των επιδόσεων του Ιουλίου, που αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Χαμηλότερα αποθέματα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο αναφέρονται και από την πλευρά των Ιταλών, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου κι αυτό, παράλληλα, με τις προβλέψεις για μικρότερη παραγωγή στη γειτονική χώρα, που προέρχονται από εκπρόσωπο κορυφαίας οργάνωσης παραγωγών.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της ισπανικής ιστοσελίδας Olimerca, η Cooperativas Agro-alimentarias de Andalucia προειδοποιεί ότι τα αποθέματα ελαιολάδου στη χώρα λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα, καθώς οι πωλήσεις ακολουθούν με αμείωτο ρυθμό φέτος. Όπως αναφέρει, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στα ελάχιστα τελικά αποθέματα στο τέλος της ελαιοκομικής περιόδου, πιθανότατα τα χαμηλότερα του αιώνα, υπενθυμίζοντας την περίοδο 2003-2004, οπότε έφτασαν τους μόλις 168.600 τόνους. Πρόκειται για συνθήκη που προκαλεί μεγάλη ένταση στην αγορά, σημειώνει. «Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια χαμηλά επίπεδα», σχολιάζει ο Cristοbal Gallego, επικεφαλής της οργάνωσης, κάτι που εξηγεί τις διακυμάνσεις στις τιμές τους τελευταίους μήνες «με ένα πριονωτό μοτίβο διαρκών αυξήσεων και μειώσεων». Η μείωση των αποθεμάτων, που καταγράφεται με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου, αντιπροσωπεύει πτώση κατά 35% από τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα, σημειώνεται και τονίζεται ότι οι εναπομείνασες ποσότητες θα πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς μέχρι η νέα παραγωγή να δώσει επαρκή επίπεδα για την κάλυψή της.

«Αντιμετωπίζουμε μία ασυνήθιστη κατάσταση που έχει προκαλέσει μεταβολές στις “συνήθειες” της βιομηχανίας, που προμηθεύεται προϊόν σε εβδομαδιαία ή ακόμη και ημερήσια βάση» εξηγεί, μιλώντας για μία κατάσταση που μπορεί να μεταβληθεί «εάν οι τυποποιητές θελήσουν να εγγυηθούν την προμήθεια προϊόντος στους πελάτες τους μέχρι τη νέα σοδειά». Σε αυτό το σενάριο, θα βιώσουμε τη μικρότερη σύνδεση μεταξύ παραγωγών στην ιστορία, όπως υπογραμμίζει.

Χαμηλά αποθέματα, αλλά και μικρότερη παραγωγή αναφέρονται και από πλευράς Ιταλίας

Μικρότερες ποσότητες αποθεμάτων αναφέρονται και από άλλες παραγωγικές χώρες, οι οποίες συνδυαστικά δεν αποκλείεται να οδηγήσουν στην αναπροσαρμογή των ευρωπαϊκών προβλέψεων σε επίπεδα ρεκόρ, όπως σημειώνεται. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, και στην Ιταλία τα αποθέματα με βάση τα στοιχεία έως τις 30 Ιουνίου ανέρχονταν στους 166,300 τόνους (εξαιρουμένου του πυρηνέλαιου), ενώ, ακολουθώντας έναν μηνιαίο ρυθμό εξαγωγών της τάξεως των 20.000 τόνων, θα φτάσουν στους 110.000 τόνους έως την έναρξη της νέας εκστρατείας.

Από την άλλη, μικρότερη της περσινής προβλέπεται η νέα παραγωγή για τους Ιταλούς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έρχονται από συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας. Μία τέτοια εκτίμηση διατυπώθηκε από τον Gennaro Sicolo, επικεφαλής της Italia Olivicola, Εθνικής Κοινοπραξίας Ελαιοκαλλιεργητών που αριθμεί περισσότερα από 250.000 μέλη, κατά την πρόσφατη ανανέωση της θητείας του για ακόμη μία τριετία.

Κατά τον ίδιο, η νέα παραγωγή της χώρας δεν θα υπερβεί τους 250.000 τόνους, άρα θα είναι κατά 23% χαμηλότερη από την τρέχουσα καλή παραγωγή (που σύμφωνα με τα στοιχεία του Ismea ανήλθε στους 325.000 τόνους), λόγω των φυσικών ετήσιων διακυμάνσεων στην κύρια παραγωγική περιοχή της Απουλίας, αλλά και των συνθηκών ξηρασίας που έπληξαν τον Νότο, ιδιαίτερα τη Σικελία.

Ανάκαμψη των παραγωγών προβλέπει, ωστόσο, η ιταλική οργάνωση για άλλες ελαιοπαραγωγούς της Μεσογείου, όπως η Ελλάδα, η Τυνησία και η Τουρκία, σύμφωνα με την ιταλική ιστοσελίδα olivonews, αλλά και για τη μεγαλοπαραγωγό Ισπανία, η οποία αναμένεται να υπερβεί τους 1 εκατ. τόνους (προς το παρόν οι εκτιμήσεις αναφέρουν 1,2-1,3 εκατ. τόνους).