Με ένα εργοστάσιο και περυσινές τιμές τρέχει να σώσει τη σεζόν η ΕΒΖ

Δύσκολο να λειτουργήσει φέτος άλλη μονάδα πέραν αυτής στο Πλατύ Ημαθίας

Με ένα εργοστάσιο και περυσινές τιμές τρέχει να σώσει τη σεζόν η ΕΒΖ

Με το τιμολόγιο της περυσινής σεζόν και έκπτωση 50% στον παρεχόμενο σπόρο επιχειρεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης να δελεάσει όσους «πιστούς» παραγωγούς σκέφτονται, στα στενά χρονικά περιθώρια που απομένουν, να σπείρουν και φέτος τεύτλα, σε μια χρονιά που δεν αποκλείεται να αποδειχθεί και η τελευταία που η εταιρεία λειτουργεί υπό το παρόν ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Οι αρχικές σκέψεις της διοίκησης για μείωση των τιμών εισκόμισης της πρώτης ύλης εξανεμίστηκαν, αφού, στη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους των παραγωγών, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, κατέστη σαφές ότι μια τέτοια κίνηση πολύ πιθανό να ισοδυναμούσε με ταφόπλακα στην τευτλοκαλλιέργεια. Άλλωστε, οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των περυσινών τεύτλων και, ακόμα περισσότερο, η αβεβαιότητα που εξακολουθεί να περιβάλλει το μέλλον της βιομηχανίας έχουν ήδη «διώξει» από την καλλιέργεια μια πολύ μεγάλη μερίδα παραγωγών.

Εκτιμήσεις για 35.000 στρέμματα

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, παρά την έκκληση στους παραγωγούς, μέσω της επίσημης ανακοίνωσης, «να στηρίξουν την προσπάθεια της εταιρείας», στελέχη της ΕΒΖ θέτουν για φέτος πολύ χαμηλά τον πήχη των καλλιεργούμενων εκτάσεων, προεξοφλώντας ότι δύσκολα θα σπαρθούν περισσότερα από 35.000 στρέμματα, όταν το 2017 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 70.000 στρέμματα. Εφόσον η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί, θεωρείται πολύ δύσκολο να λειτουργήσει φέτος άλλη μονάδα πέραν αυτής στο Πλατύ Ημαθίας, η οποία, κατά πάσα πιθανότητα, θα συγκεντρώσει και θα επεξεργαστεί όλα τα τεύτλα που θα συγκομισθούν, με τα μεταφορικά όμως να αυξάνουν ακόμα περισσότερο το συνολικό κόστος παραγωγής…

Η συντριπτική πλειονότητα εξ αυτών των στρεμμάτων αναμένεται να καλλιεργηθεί στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία, όπου οι καλλιεργητές έχουν ήδη ειδοποιηθεί να ξεκινήσουν να προμηθεύονται σπόρο. «Πιστεύουμε ότι δύσκολα θα ξεπεράσουμε στην ευρύτερη περιοχή τα 30.000 στρέμματα, τη στιγμή που πέρυσι είχαμε ‘‘πιάσει’’ τα 55.000 στρέμματα», δηλώνει στην «ΥΧ» ο καλλιεργητής και πρώην επικεφαλής των παραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης. «Αν και έχουμε ξεφύγει ημερολογιακά, εφόσον υπήρχε μια σχετική σιγουριά σε ό,τι αφορά τις πληρωμές, το νούμερο αυτό θα ήταν μεγαλύτερο», συμπληρώνει ο ίδιος.

Περιμένουν στον Έβρο

Στάση αναμονής τηρούν από την πλευρά τους οι παραγωγοί του Νομού Έβρου. Mιλώντας στην «ΥΧ», ο εκπρόσωπος των καλλιεργητών της περιοχής, Πρόδρομος Προϊκάκης, αναφέρει ότι «έχει δοθεί στις υπόλοιπες περιοχές το πράσινο φως, όχι όμως και σε εμάς». Ο ίδιος προσθέτει ότι από τις αιτήσεις των παραγωγών που είχαν κατατεθεί τον Φεβρουάριο, υπήρχε ενδιαφέρον για 16.000 στρέμματα, πλέον όμως ο ίδιος θεωρεί ότι, όπως έχει διαμορφωθεί το σκηνικό, δεν θα σπαρθούν περισσότερα από 5.000-6.000 στρέμματα. Μάλιστα, προβλέπει ότι, παρά τη φημολογία για μίνι-καμπάνια, δεν πρόκειται να ανάψει φέτος το φουγάρο στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας αφού ο αριθμός των εκτάσεων θα είναι πολύ μικρός για να δικαιολογήσει το κόστος. «Το πλέον πιθανό είναι όσα τεύτλα συγκομιστούν να μεταφερθούν τελικά στο Πλατύ», λέει χαρακτηριστικά.

Στις αρχές της εβδομάδας τελειώνουν οι πληρωμές

Στο μεταξύ, προχωρούν οι διαδικασίες για την εξόφληση των παραγωγών για τις ποσότητες τεύτλων που παρέδωσαν στη βιομηχανία την περυσινή χρονιά. Όσοι παραγωγοί διαθέτουν ήδη βιβλιάριο στη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών έχουν ήδη λάβει τα χρήματα στους λογαριασμούς τους, ενώ για τους υπόλοιπους, οι οποίοι θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμό, αλλά και να αγοράσουν τουλάχιστον μία συνεταιριστική μερίδα, εκτιμάται ότι η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ακόμα, πάντως, και αν η ΕΒΖ καταφέρει να «σώσει» τη φετινή χρονιά, θεωρείται πολύ δύσκολο να συνεχίσει να υφίσταται στη σημερινή της μορφή. Από την κυβέρνηση δεν κρύβουν πλέον ότι επιθυμία τους είναι να βρεθεί το συντομότερο δυνατό στρατηγικός επενδυτής, λύση την οποία έχει προτείνει στην πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς και η συμβουλευτική Ernst & Young. Την ίδια στιγμή, ακόμα και εντός της διοίκησης, ακούγονται φωνές να εγκαταλείψει η εταιρεία την παραγωγική της δραστηριότητα και να επικεντρωθεί στην καθαρά εμπορική…