Mε στήριγμα τους συνεταιρισμούς, ανοδικό σερί για το ελαιόλαδο

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ΕΑΣ Ηρακλείου με την επαναλειτουργία της μονάδας τυποποίησης

Mε στήριγμα τους συνεταιρισμούς ανοδικό σερί για το ελαιόλαδο

Δυναμική παρέμβαση υπέρ των παραγωγών της Κρήτης πραγματοποίησε η ΑΕΣ Ένωση Ηρακλείου ΑΕ, ανακοινώνοντας τις τιμές για τη φετινή ελαιοκομική χρονιά. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, Ανδρέας Στρατάκης, το μεσημέρι της Κυριακής 27 Νοεμβρίου, σε ειδική εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης στη ΒΙΠΕ, η φετινή τιμή ελαιολάδου ορίζεται στα 3,5 ευρώ το κιλό συν τον ΦΠΑ (13%).

Στην εκδήλωση, παρουσία εκπροσώπων τοπικών φορέων, επιχειρηματιών και αγροτών, ο κ. Στρατάκης ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε και η επαναλειτουργία της μονάδας τυποποίησης ελαιολάδου από την Ένωση. «Η Ένωση Ηρακλείου ΑΒΕΕ είναι πλέον γεγονός. Η σύμπραξη δεν έγινε απλώς για να γίνει. Ο πήχης των προσδοκιών μπαίνει πολύ ψηλά. Η ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ έγινε για να στηρίξει τον παραγωγό και να στηριχτεί από τον παραγωγό», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ, Ανδρέας Στρατάκης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

Να σημειωθεί ότι η τιμή των 3,5 ευρώ το κιλό αφορά ελαιόλαδο με οξύτητα μέχρι τρεις γραμμές. Η τιμή πέφτει κατά τρία λεπτά για κάθε γραμμή οξύτητας παραπάνω. Για παράδειγμα, στις τέσσερις γραμμές οξύτητας, η τιμή θα είναι 3,47 ευρώ και για πέντε γραμμές στα 3,44 ευρώ το κιλό.

Λίγο πριν από την ανακοίνωση της τιμής, έγινε και μία μικρή ξενάγηση στους χώρους εγκατάστασης της ΕΑΣΗ, με τον χημικό της Ένωσης να περιγράφει και να εξηγεί σε όσους έδωσαν το «παρών» πώς παράγεται και τυποποιείται το ελαιόλαδο.

Δυναμική μέχρι τα 4 ευρώ «βλέπει» η αγορά

Οι… κρυμμένες υπεραξίες του ελαιολάδου, αλλά και οι επιπλέον εμπορικοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το προϊόν αναδείχθηκαν στην ημερίδα «Ελιά και ελαιόλαδο: Αειφόρος καλλιέργεια βιώσιμη ανάπτυξη», από τη Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου, ΦΙΛΑΙΟΣ. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28/11 στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας εβδομάδας ελαιολάδου και ελιάς, που έχει θεσπίσει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC).

Εμπορικό όπλο για το ελαιόλαδο οι φαρμακετευτικές του ιδιότητες

Μιλώντας για τη φετινή ελαιοπαραγωγική χρονιά με τον κ. Γιώργο Οικονόμου, μέλος του ΔΣ της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ και γενικό διευθυντή του ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών και Τυποποίησης Ελαιολάδου), μας τόνισε ότι οι προοπτικές για τις τιμές παραγωγού διαγράφονται θετικές. Ο ίδιος έκανε λόγο ακόμα και για τιμή κοντά στα 4 ευρώ το κιλό στον παραγωγό. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της Μεσογείου, με προεξάρχουσα την Ιταλία, έχουν φέτος μειωμένη παραγωγή κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών, που μεσολάβησαν κατά τη φάση της ανθοφορίας και της δακοπροσβολής. Η παραγωγή παρουσιάζει μείωση της τάξεως του 20% σε σχέση με πέρσι». Ωστόσο, όπως εξήγησε, δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί το καταναλωτικό κοινό και τόνισε ότι «βεβαίως, ο παραγωγός έχει υποστεί ζημιά γιατί δεν έχει τον όγκο που είχε άλλες χρονιές και, άρα, χάνει ένα μέρος του εισοδήματός του, κατά συνέπεια δεν ξέρουμε τι θα γίνει ακόμη στο επίπεδο των τιμών. Ενδεχομένως να αυξηθούν λίγο, αφού η προσφορά είναι μικρότερη, αλλά επειδή αντίστοιχα η Ισπανία, που είναι η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα έχει αυξημένη παραγωγή, σίγουρα θα υπάρξει μια εξισορρόπηση».

Η νέα τάση να διαμορφώνεται η τιμή με βάση το φαινολικό περιεχόμενο, που συγκεντρώνει το ελαιόλαδο, ήταν ένα από τα θέματα που ανέδειξε ο Π. Μαγιάτης, αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακευτικού Τμήματος ΕΚΠΑ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε εκτενώς στις υγειοπροστατευτικές ιδιότητες του ελληνικού ελαιολάδου και στη νέα αγορά που θα μπορέσει να ανοίξει, αυτήν της υγείας. Ειδικότερα, σχολίασε: «Οι κυρίαρχες ελληνικές ποικιλίες δίνουν λάδια που μπορούν να είναι πλούσια σε φαινόλες, κάτι που διαπιστώσαμε από τη μεγάλη πλειονότητα δειγμάτων που έχουμε αναλύσει. Το 75% αυτών μπορεί να φέρει ισχυρισμό υγείας. Το ελαιόλαδο είναι επίσημα αναγνωρισμένο υγειοπροστατευτικό τρόφιμο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις χημικής σύστασης, καθώς υπό αυτές τις προϋποθέσεις ανοίγει η αγορά του παράλληλου χώρου της υγείας».

Λέσβος: Στα 3,30 ευρώ/κιλό για τρεις γραμμές οξύτητας

Αν και η παραγωγική χρονιά στο ελαιόλαδο μόλις ξεκίνησε και η όλη διαδικασία στη Λέσβο βρίσκεται εν εξελίξει, όλα μαρτυρούν ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλή για τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού. Ήδη, η τιμή που… πιάνει το ελαιόλαδο με τρεις γραμμές οξύτητας φτάνει στα 3,30 ευρώ (στα 2,80 ευρώ/κιλό η τιμή του άσου), ενώ πέρσι δεν ξεπέρασε τα 3 ευρώ το κιλό. Συγχρόνως, οι αποδόσεις καρπού και ελαιολάδου χαρακτηρίζονται καλές, παρά το γεγονός ότι στο βόρειο και βορειοδυτικό μέρος του νησιού, σύμφωνα με παράγοντες της περιοχής, παρουσιάστηκε καρπόπτωση, που έφτασε ακόμη και το 80%.

Οι πρώτες εκτιμήσεις –παρά τα προβλήματα ανομβρίας και δάκου που έπληξαν το νησί– δείχνουν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκο Γιαζιτζόγλου, ότι η φετινή παραγωγή θα είναι αυξημένη και θα κυμανθεί στους 12.000 με 14.000 τόνους. Η αντίστοιχη περσινή παραγωγή έφτασε τους 8.000 τόνους.

«Αναλογικά με πέρσι, υπάρχει αύξηση στην παραγωγή, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με τον δάκο, αλλά και τη μεγάλη κακοκαιρία που είχαμε πριν από 15 μέρες. Χάθηκε περίπου ένα 40% ελαιοκάρπου. Οι ελιές έπεσαν κάτω και δεν υπήρχαν δίχτυα για να μαζευτούν», μας λέει ο Αλέκος Γιαζιτζόγλου.

  • Ανθή Γεωργίου, Χριστίνα Καραβοκύρη, Κάλια Πετσαλάκη